Cum erau pregătite vizitele Ceauşeştilor la Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aspect de la vizita de lucru a lui Nicolae Ceauşescu, a Elenei Ceauşescu
 întreprinsă în judeţul Tulcea (27-28 august 1976) FOTO Fototeca online a
 comunismului românesc, cota 179/1976
Aspect de la vizita de lucru a lui Nicolae Ceauşescu, a Elenei Ceauşescu întreprinsă în judeţul Tulcea (27-28 august 1976) FOTO Fototeca online a comunismului românesc, cota 179/1976

Dincolo de bucuria vizitelor oficiale într-un  oraş mic, de provincie, se afla un întreg sistem care se punea în mişcare pentru puţinele ore pe care şeful statului le petrecea în oraşul de la intrarea în Delta Dunării.

Venea rar aici, îmi amintesc tulcenii. Ba chiar nu se ştie de câte ori a înnoptat în judeţul Tulcea. Deşi se povesteşte că soţii Ceauşescu dormeau fie la vila Moruzov, fie la Uzlina, cei care organizau aceste vizite spuneau că o singură dată ar fi rămas peste noapte, pe o navă.

Pregătirile se făceau cu mult timp înainte. De la  liderii de partid din plan local, până la  un simplu tulcean care se plimba pe stradă, absolut toată lumea trebuia să fie gata de venirea soţilor Ceauşescu.

Tulcenii nu puteau umbla în grupuri prea mari în momentul în care era aşteptat dictatorul la Tulcea.

„Dacă te întâlneai cu trei – patru persoane pe stradă şi stăteai de vorbă, apărea o persoană, întotdeauna în civil, care spunea să circulaţi. Nu erau admise astfel de grupuri în calea soţilor Ceauşescu“, îşi aminteşte un  pensionar tulcean.

Traseul pe care circulau era foarte atent verificat: erau aduşi scafandri pentru a verifica traseul pe apă atunci când era cazul. Organizatorii aveau grijă să evite cozile, să nu treacă soţii Ceauşescu pe lângă magazinele alimentare care ar putea aduna oameni.

Cei cu care se întâlnea pe drum erau atent aleşi. Nu exista posibilitatea ca cei doi să fie acostaţi, vreodată, de o persoană care nu trecuse de rigorile protocolului. Tulcenii pe care urma să îi vadă Ceauşescu trebuiau să fie îmbrăcaţi cât mai frumos, dar decent, bărbaţii nu puteau purta barbă, mustaţă, iar părul trebuia să fie cât mai scurt.

„Circula o poveste, la un moment dat, despre un director de la şantierul naval care purta o mustaţă mare, stufoasă. I s-a zis clar că vine Ceauşescu şi trebuie să se bărbierească. Umba vestea prin oraş că ar fi refuzat“, îşi mai aminteşte un alt pensionar.

Dacă ajungeau prin deltă, toţi lipovenii, care se purtau cu barbă, trebuiau să fie proaspăt bărbieriţi.

Nu mânca la Tulcea, ci i se aducea mâncarea de la Giurgiu şi era atent verificată pe tot traseul.

Întreg drumul Ceauşeştilor la Tulcea trebuia să fie impecabil. O altă poveste care circula prin oraş despre o vizită a şefului statului era aceea a lacului Ciuperca. „Au desecat lacul pentru a-l curăţa şi până să apuce să ecologizeze Ciuperca s-a anunţat o vizită a lui Ceauşescu la Tulcea. Toată noaptea au stat băieţii să umple lacul la loc“.

Cei care au fost implicaţi în organizarea vizitelor Ceauşeştilor la Tulcea spun că această psihoză a organizării evenimentelor era numai în parte vina dictoatorului şi a soţiei sale. Într-o bună, măsură, însă, ar fi fost exces de zel din partea şefilor PCR din plan local, care şi-ar fi adus aportul la această stare de tensiune în care se aflau tulcenii în momentul în care se anunţa o vizită oficială la Tulcea.
 

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite