VIDEO Sirenele au sunat din nou la Timişoara, primul oraş liber de comunism în 1989
0La ora 12.00 fix, sirenele s-au auzit în tot oraşul, pentru a marca momentul în care pe 20 decembrie, acum 24 de ani, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism din România. Cei care ştiu, însă, despre ce e vorba sunt tot mai puţini.
După trei zile sângeroase, cu zeci de morţi, ziua de 20 decembrie 1989 a însemnat ieşirea întregului oraş în stradă. Veştile despre ceea ce se întâmpla pe străzi s-au împrăştiat rapid în toate cartierele, iar oamenii s-au mobilizat. Toate marile intreprinderi se unesc, iar mulţimea se revarsă pe străzi. Sunt înlăturate ultimele lozinci ceuauşiste şi comuniste. Oamenii s-au îndreptat spre Comitetul Judeţean pentru a dialoga cu autorităţile.
Trupele militare masate pe străzi nu mai opun nicio rezistenţă, trecând de partea revoluţionarilor. Din rândurile mulţimii, se organizează un comitet care intră în sediu pentru a prezenta cererile timişorenilor: demisia lui Ceauşescu, demisia guvernului, alegeri libere, înfiinţarea unui centru de anchetă pentru lămurirea opresiunii de la Timişoara, tragerea la răspundere penală a celor care au dat ordin să se tragă în oameni, punerea în libertate a deţinuţilor politici, morţii să fie daţi familiilor pentru a fi îngropaţi creştineşte, reforma învăţământului - libertatea presei, a radioului şi a televiziunii.
Pe 20 decembrie 1989 se formează Frontul Democratic Român, care se mută în balconul Operei (până atunci, liderii Revoluţiei se aflau la „Judeţeana” de partid). În faţa a peste 150.000 de oameni, se proclamă Timişoara drept primul oraş liber al României. Este ziua în care armata se retrage în cazărmi. În noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989, muncitori din mai multe oraşe din Oltenia Craiova, Calafat, Băileşti şi Caracal sunt trimişi în haine de gărzi patriotice la Timişoara, înarmaţi cu bâte să facă „ordine”, pentru că „huliganii distrug oraşul”. Mulţi dintre ei luaţi direct din fabrică, muncitorii au ajuns la Timişoara înfometaţi, fiind primiţi de bănăţeni cu prietenie şi cu... mâncare. Cei trimişi să reprime revolta timişorenilor s-au alăturat imediat Revoluţiei.
Sacrificii aproape uitate
Aproape 100 de timişoreni şi-au pierdut viaţa în decembrie 1989, în timp ce alţi 373 au fost răniţi, iar la 24 de ani de la evenimente, prea puţină lume mai ştie cât de mult a costat libertatea de care ne bucurăm azi. Sirenele care s-au auzit pe 20 decembrie 2013 în tot oraşul abia dacă au încetinit, pentru o clipă, activităţile de zi cu zi. În centrul oraşului, oamenii şi-au văzut în continuare de treburi, doar câţiva dintre ei oprindu-se şi întorcându-se cu faţa spre Catedrală.
Dacă în alţi ani se ţineau discursuri de la balconul Operei Române, locul de unde s-a citit programul Revoluţiei şi Proclamaţia de la Timişoara, de această dată Opera era mascată de scena ridicată acolo pentru sărbătoarea de 1 decembrie, şi care va rămâne acolo şi pentru Revelion. Doar un grup de revoluţionari, tot mai mic de la an la an, s-au strâns pentru a marca momentul şi pentru a-şi aminti clipele când, cu două zile înainte de fuga lui Ceauşescu, timişorenii erau deja liberi.
Citeşte şi:
FOTO VIDEO Eroii Revoluţiei de la Timişoara, comemoraţi de suporterii alb-violeţi şi în 2013
Acum 24 de ani, la Timişoara se aprindea scânteia Revoluţiei