VIDEO Megastructură construită în Ungaria în timp record ca să oprească o nouă deversare ucigaşă
0
Autorităţile maghiare declară public că zidul de protecţie al lacului de substanţe toxice poate ceda în orice moment pentru că în pereţii bazinului apar fisuri. Maghiarii construiesc un nou dig de protecţie. Sute de militari şi zeci de ingineri muncesc în continuu pentru a termina în timp util barajul de protecţie.
Aproape 6.000 de oameni care locuiesc în vecinătatea lacului de substanţe toxice din vestul Ungariei, revărsat marţea trecută, aşteaptă să fie evacuaţi în orice moment de autorităţi. Echipele care supraveghează barajul din care s-au scurs sute de mii de metri cubi de substanţe toxice au anunţat că au mai apărut alte fisuri în pereţii bazinului. Specialiştii maghiari spun că presiunea lichidului rămas în lac duce la fisuri, iar inginerii încearcă să găsească o soluţie la problemă. Toată lumea se aşteaptă la o nouă deversare.
Citeşte şi:
VIDEO Dezastru ecologic în Ungaria din cauza deversărilor de substanţe chimice
REPORTAJ EXCLUSIV Apocalipsa roşie din Ungaria pune în pericol Dunărea. Imagini incredibile ale dezastrului chimic UPDATE
„O a doua scurgere de mâl toxic nu poate fi prevenită. Ea va avea loc în mod sigur. Digul a început să crape în numeroase locuri. Ne putem aştepta la un nou dezastru. Important e să salvăm oamenii şi comunitatea. Natura o îngrijim pe urmă. Cum stratul de substanţă toxică rămasă în lac e mai gros, în cazul unei revărsări nu va mai înainta aşa mult", a declarat, duminică seara, Zoltan Illies, secretar de stat al în Ministerul Mediului din Ungaria, pentru agenţia de presă maghiară MTI.
Specialiştii maghiari se aşteaptă ca 800.000 de metri cubi de mâl roşu toxic să ajungă afară din lac în momentul prăbuşirii digului. Ca atare, militarii construiesc contra-cronometru un dig lung de 600 de metri şi înalt de zece, care ar trebui să protejeze comunele Kolontar şi Devecser de deversare.



Măsurători din oră în oră
În acest timp, cei 800 de sinistraţi evacuaţi trăiesc în şcolile şi sălile de sport din Ajka, un oraş situat la opt kilometri de locul catastrofei. „70 la sută din noul sistem de apărare e gata construit. Până acum, nu există întârzieri şi suntem optimişti că vom termina lucrările în timp util", a spus Tibor Dobson, coordonatorul lucrărilor, pentru agenţia de presă maghiară MTI.

În plus, pentru siguranţa locuitorilor, din oră în oră, au loc noi măsurători ale digului pentru a fi descoperite noi crăpături şi a se stabili un moment exact în care zidul va ceda, iar mâlul toxic se va revărsa.
Cum sunt înlăturate efectele dezastrului
În acelaşi timp, alte forţe de intervenţie se preocupă de curăţarea celor două comune calamitate de prima revărsare. Casele din Kolontar şi Devecser sunt stropite şi spălate cu o soluţie chimică ce neutralizează efectelor apei roşii toxice. Planul autorităţilor este ca sinistraţii să se întoarcă acasă doar în momentul în care ambele comune vor fi curăţate în proporţie de sută la sută.
IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ (galerie foto)

Pe lângă zonele direct lovite de apa şi mâlul roşu, specialiştii ungari s-au axat pe şi pe râurile poluate din zonă. Cu ajutorul unor aparate speciale, echipele de intervenţie au introdus oxigen în râuri pentru a se asigura că praful de ghips aruncat în Raba şi Mosoni va scădea aciditatea apei. Efectul a fost cel scontat: ph-ul apei a scăzut de la nivelul 13 la 8.18.
Fond special pentru sinistraţi
Pe lângă banii care vor veni de la bugetul de stat, executivul maghiar a creat un cont special pentru victimele catastrofei. În acel cont sunt aşteptate donaţii atât din partea firmelor, cât şi a persoanelor fizice maghiare. Pe lângă contul statului, o serie de radiouri şi televiziuni din Ungaria au iniţiat teledonuri pentru strângerea de fonduri.
VIDEO Imagini de la dezastrul din Ungaria

Dezastru ecologic
În urmă cu o săptămână, bazinul de colectare de la o fabrică de aluminiu din judeţul maghiar Veszprem s-a rupt şi aproximativ 700.000 de metri cubi de substanţă toxică s-au revărsat, fiind afectată o zonă de 42 de kilometri pătraţi. Au fost grav afectate două localităţi, Kolontar şi Devecser, opt persoane au decedat şi alte 150 au fost rănite.
VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate
