Unul dintre cei mai mari fermieri români, despre problema cărnii: „Nu producem nici 20% din necesar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai importanţi fermieri români FOTO TVR (captură)
Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai importanţi fermieri români FOTO TVR (captură)

Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri români susţine că România nu va avea o problemă în a asigura pâinea şi uleiul, marea problemă a ţării noastre fiind carnea şi cartoful.

Creşterea preţurilor la energie şi războiul din Ucraina au afectat puternic agricultura. Încă dinanintea invaziei ruse din Ucraina, preţurile îngrăşămintelor a crescut mai mult decât dublu, de la 1.400 de lei, la 3.500 de lei. Grâul şi porumbul, care se vindeau în 2020 cu 60 de bani, au ajuns acum la 1,8 – 2 lei/kg.

Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, susţine că închiderea producţiei de îngrăşăminte de către Combinatul Azomureş, cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, înseamnă două milioane de hectare nefertilizate.

„În condiţiile în care Azomureş nu mai lucrează de patru luni s-au pierdut, dacă facem un calcul, două milioane de hectare nefertilizate la această dată pentru faptul că nu funcţionează Azomureş. Guvernul României şi Ministerul Agriculturii trebuia să deschidă o poartă la Târgu-Mureş să se discute. Guvernul României e vinovat că nu sunt fertilizate două milioane de hectare”, susţine Dimitrie Muscă.

Fermierul arădean susţine că în momentul de faţă culturile de toamnă (grâu, rapiţă, orz) se prezintă foarte bine. Astfel, spune Dimitrie Muscă, în cazul unei crize alimentare, România va avea capacitatea să îşi asigure pâinea, dar va avea probleme în asigurarea necesarului de carne, în condiţiile în care 80 la sută din consum, spune fermierul, importăm.

„Niciodată nu l-am auzit pe domnul ministru (n.r. al Agriculturii) să spună că avem probleme cu carnea. Carne de porc şi carne de vită noi mai producem 20 la sută din necesar. Carnea care a venit din ţările mari producătoare de carne (Germania, Spania, Danemarca, Belgia chiar şi Ungaria). Probabil ţările acestea la ora actuală au început să stocheze să îşi asigure carnea pentru ţările lor şi să nu mai vândă. La o producţie la 20 la sută suntem departe de asigura carnea. Asigurăm pâinea, dar nici cartofii nu îi asigurăm pentru că suprafaţa cultivată este foarte mică”, a declarat Dimitrie Muscă, potrivit căruia, pe lângă carne şi cartofi, importăm lapte din Polonia şi Ungaria.

„În condiţiile în care oferta este mică şi cererea este mare, vrând nevrând cresc preţurile. La cea mai mică mişcare prin care încearcă să ne forţeze (n.r. pe fermieri), nu facem decât să închidem. În alte condiţii ajungem să lucrăm în pierdere.

De patru luni de când este actual guvernare nu a făcut nimic pentru agricultura românească. Din contră, dacă se poate să mai punem nişte taxe. O să fie mulţi care falimentează. Pe noi, cei care mai rămânem, ne impozitează până când nu mai putem duce”, a mai declarat Dimitrie Muscă pentru „Adevărul”.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cum a încercat un consilier AFIR să facă „fifty-fifty” cu un fermier finanţat cu bani europeni ca să cultive dovlecei

Cum a fost „muls” un fermier de către doi angajaţi APIA care au cerut jumătate din subvenţia cuvenită agricultorului

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite