Ultima zi după gratii a leoaicelor de la Timişoara. Peste două zile vor fi libere în Africa GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leoaicele au stat nouă ani închise într-o cuşcă
Leoaicele au stat nouă ani închise într-o cuşcă

Cele trei leoaice de la grădina zoologică din Timișoara, alături de o felină din Sânmartinu Sârbesc, vor ajunge în rezervația Lionsrock, din Africa de Sud.

Cele trei leoaice aflate în grădina zoologică din Timişoara îşi trăiesc ultima zi de captivitate. Ele vor fi transportate în această seară la o rezervaţie naturală din Africa de Sud. Felinele au fost aduse la Timişoara în anul 2003, de la grădina zoo din Reşiţa, însă publicul nu a putut niciodată să le vadă.

Felinele au fost ţinute într-un spaţiu amenajat special pentru ele, în capătul gărdinii zoologice, unde se ajunge doar după ce se trece de o poartă păzită.



GALERIE FOTO

Mariana, Florica şi Viorica au trăit timp de nouă ani într-o cuşcă ce avea o zonă de interior şi una de exterior. Chiar dacă au fost îngrijiţi cu atenţie, condiţiile din habitat au fost departe de normele internaţionale. Acestea spun că pentru un singur leu este necesar acordarea unui spaţiu neîngrădit de 500 de metri pătrat, pe când la Timişoara era de doar 40, îngrădit.

Conducerea grădinii zoologice a făcut demersurile pentru ca leoaicele să ajungă în rezervaţia naturală Lionsrock din Africa de Sud, iar de transport s-au ocupat cei de la Fundaţia Vier Pfoten.

Animalele vor fi anesteziate şi încărcate în camionul cu destinaţia Zurich. Din Elveţia, vor continua drumul cu avionul, spre Johannesburg, iar de acolo în rezervația naturală Lionsrock.

Transportul acesta a costat peste 50.000 de euro. Pentru început vom luat leoaica Andy, care a fost ţinută în captivitate privată, la Sânmartinul Sârbesc. Am lăsat pe seară leoaicele de la Timişoara, pentru a evita căldura. Cele patru feline vor cunoaşte pentru prima oară mediul natural din care provin. Din nefericire, leoaicele de la grădina zoologică au fost ţinute timp de nouă ani în condiţii improprii, în cuşti foarte mici pentru ele”, a declarat Livia Cimpoeru, de la Vier Pfoten România.

Ultimul prânz românesc: patru oi


În ultima zi petrecută la Timişoara, leoaicele păreau agitate. Simţeau că li se pregăteşte ceva. Hrana nu au mai primit astăzi, pentru că specialiştii spun că nu este indicat să mănânce înainte de anesteziere.

Ultima mâncare au primit-o acum două zile, când au mâncat patru oi. Nu este bine să mai mănânce înainte de tranchilizare, pentru că dacă îşi revin vomită”, a spus unul din îngrijitorii de la zoo.

De nouă ani, nimeni nu a intrat în cuşca leoaicelor. Există nişte trape carte se închid când li se face curăţenie sau primesc de mâncare. Nu au dus lipsă de mâncare, ele primind carne de oaie, cal și vită.

Nici în joacă nu e bine să sară pe tine o leoaică. Nimeni nu a intrat la ele, niciodată. Sunt periculoase. Noi le-am mai făcut diferite jocuri, cu saci de nisip”, a mai spus îngrijitorul.

Iarna și în perioada răcoroasă, felinele stăteau în zona închisă. Pentru a le asigura confortul termic, îngrijitorii au montate două teracote, iar una din preocupările lor pe frig a fost ssă le facă focul.

Primăria va aduce lei tineri la Timişoara


Reprezentanţii primăriei au încercat iniţial să blocheze acest transfer, însă au renunţat după ce s-au pus la punct cu situaţia din teren. „A fost o lipsă de comunicare. Nu putem să ne opunem ca leii să ajungă în rezervaţie, s-au făcut cheltuieli mari de către cei de la Vier Pfoten. Mi-aş fi dorit să rămână, dar în aceste condiţii nu se poate”, a spus noul viceprimari, Adrian Deaconu.

Ultima zi a leoaicelor la Timişoara

Primăria va încerca să realizeze un schimb de terenuri şi să facă un habitat adevărat pentru lei. „Pui de lei se pot aduce gratis de la alte grădini zoologice. După ce vor avea condiţii normale, vom aduce lei”, a mai spus Deaconu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite