„Traficantul“ de zboruri. Cum a reuşit un român să facă peste 150.000 de euro din bilete de avion cumpărate cu bani furaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 32 de ani din Timişoara, condamnat la şapte ani şi trei luni de închisoare pentru fraude informatice, operaţiuni frauduloase şi spălare de bani, se plimbă liber după ce a reuşit să dispară înainte de pronunţarea sentinţei. Dosarul în care a fost condamnat bărbatul scoate la iveală un scenariu demn de filmele de acţiune.

Curtea de Apel Timişoara a emis în luna noiembrie a anului trecut sentinţa finală într-un dosar în care Paul Micoară Cosmin, un tânăr de 32 de ani din Timişoara, a fost condamnat la şapte ani şi trei luni de închisoare, fiind acuzat că a cumpărat bilete de avion în valoare de aproape 800.000 de lei (peste 150.000 de euro), pe care le-a plătit on-line, folosind datele unor conturi bancare pe care le-a accesat ilegal.

Modul de operare

În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii au arătat cum acţiona traficantul de bilete de avion. „În perioada ianuarie 2010 - octombrie 2014, inculpatul a efectuat în mod continuu rezervări online pentru cumpărarea de bilete de avion emise de partea civilă (n.r. companie aeriană), iar pentru plata biletelor a introdus în cuprinsul rezervărilor date informatice pe care le deţinea în mod ilegal (referitoare la conturile bancare aparţinând unor persoane fizice străine), urmare rezervărilor conturile bancare fiind debitate cu sumele reprezentând preţul biletelor”, se arată în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Procurorii au mai arătat că în aceeaşi perioadă, Micoară „a efectuat în mod continuu operaţiuni de transfer de fonduri din conturile unor persoane fizice străine  (prin utilizarea datelor de card ale titularilor, fără consimţământul acestora), pentru plata biletelor bilete de avion emise de partea civilă (n.r. companie aeriană), urmare unor rezervări online”. Potrivit procurorilor, traficantul a ajuns să aibă până la 90 de clienţi, câştigaţi prin publicitatea făcută de la o persoană la alta.  „Pentru a intra în posesia sumelor de bani reprezentând contravaloarea unor bilete de avion  cumpărate fraudulos online de la partea civilă ... şi alte companii specializate în transportul aerian,  inculpatul a utilizat trei conturi bancare în vederea  disimulării adevăratei naturi a provenienţei sumelor de bani, circuit financiar prin care a spălat suma totală de 785.416,41 lei, sumă de bani pe care şi-a însuşit-o”, au mai arătat procurorii.

Bani, sparţi pe poker, cluburi de fiţe şi maşini scumpe

Datele de la dosar arată că pentru a nu fi prins, Micoară şi-a creat chiar şi o identitate falsă. „În cursul anului 2015,  şi-a pus la dispoziţia  unui autor necunoscut corpul în vederea captării imaginii sale, imagine a cărei existenţă era necesară pentru întocmirea unui act de identitate, urmată de realizarea în fals de către autorul necunoscut a cărţii de identitate seria …, remisă inculpatului şi folosită ulterior de acesta pentru identificare”, se mai arată în sentinţa prin care Micoară a fost condamnat la 7 ani şi 3 luni de închisoare. Documentul mai scoate la iveală că din banii obţinuţi ca urmare a traficului cu bilete de avion, tânărul s-a lăfăit în lux.

„Inculpatul a utilizat banii astfel obţinuţi (prin retrageri de numerar de la bancomat, ori prin plata cu cardul la comercianţi) , pentru a se întreţine sau pentru a juca pa poker, acesta neavând nicio activitate legală aducătoare de venituri, dovedită. În acest sens, probele administrate în cauză au dovedit faptul că inculpatul a avut la dispozitie sume foarte mari pentru a trăi , locuind doar în apartamente închiriate atât în ţară cât şi în străinătate, utiliza maşini scumpe închiriate şi cheltuia sume mari de bani în diferite cluburi , aspecte care rezultă atât din depoziţiile martorilor, din datele rezultate din analiza sistemelor informatice percheziţionate, precum şi din celelalte înscrisuri (contracte închiriere) găsite cu ocazia percheziţiei domiciliare, majoritatea acestor aspecte fiind confirmate şi de către inculpat în declaraţiile date”, se mai arată în sentinţa prin care Micoară a fost condamnat la 5 ani şi 3 luni, la care s-a adăugat o pedeapsă mai veche cu suspendare de 2 ani, rezultând 7 ani şi 3 luni. 

TAROM s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 66.000 de euro, dar judecătorii au respins cererea arătând că nu există probe care să ateste prejudiciul suferit de compania aeriană. „Din probele administrate în dosar şi din cele învederate de partea civilă, reiese că pretenţiile derivă din tranzacţiile frauduloase. Practic, partea civilă solicită contravaloarea biletelor plătite din banii sustraşi de pe cardurile unor terţi. Martorii din prezenta cauză au arătat că au zburat fără probleme, iar uneori au existat incidente la zbor. În cazurile în care titularii conturilor au reclamat tranzacţia ca fiind frauduloasă, banca a refuzat plata, situaţie în care ... (n.r. TAROM) nu a încasat contravaloarea biletelor, dar nu a înregistrat vreun prejudiciu", se arată în sentinţa potrivit căruia în cazul în care TAROM-ul a anulat un bilet pentru că au fost probleme cu plata on-line a biletului, beneficiarul zborului a plătit cash în aeroport, recuperându-şi banii de la traficantul de zboruri, care le returna de fiecare dată banii clienţilor atunci când apăreau probleme.

Condamnatul e bine mersi

În ciuda sentinţei prin care a fost condamant la 7 ani şi 3 luni de închisoare, Micoară este încă liber, poliţiştii confirmând că timişoreanul este dat în urmărire naţională şi internaţională. Cu toate acestea, Micoară nu figurează pe site-ul Poliţiei la secţiunea „Urmăriţi”. Surse din Poliţie au declarat că decizia de afişare pe site a unei persoane urmărite se ia în funcţie de caz, existând situaţii când Poliţia nu afişează pe site numele unei persoane urmărite pentru a nu o pune în gardă cu privire la acţiunile de căutare efectuate. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite