Tone de combustibil alternativ, produse zilnic din gunoaiele timişorenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoiul menajer produs de timişoreni ajunge la fabricile de beton
Gunoiul menajer produs de timişoreni ajunge la fabricile de beton

RETIM a investit şase milioane de euro pentru noua instalaţie de sortare a deşeurilor. Timişorenii au înţeles ce înseamnă colectarea selectivă a deşeurilor menajere şi aruncă PET-urile, hârtiile şi plasticul în pubele speciale.

Societatea RETIM Ecologic Service, cea care se ocupă cu salubritatea oraşului, se pregăteşte să inaugureze noua staţie de sortare, care va putea selecta anual 160 de mii de tone de reziduuri menajere. Investiţia a costat aproximativ şase milioane de euro şi va avea două linii: pentru sortarea deşeurilor colectate neselectiv şi din pubelele uscate, unde se aruncă carton, PET-uri, plastic sau metale.

Din deşeurile menajere colectate neselectiv se produce combustibil alternativ, care, în cele mai multe cazuri, ajunge la fabricile de ciment. „Din ce aruncă timişoreanul la gunoi se sortează materialele valoroase energetic şi sunt trimise la fabricile de ciment şi în altă industrie. Timişorenii produc zilnic 60 de tone de combustil alternativ”, a declarat Florin Cepănariu, directorul RETIM.



Scad cheltuielile pentru depozitare

Transformarea gunoiului menajer în combustibil alternativ îi scuteşte pe cei de la salubritate de cheltuieli legate de depozitarea ecologică. Depozitarea unei tone de deşeuri într-un deponeu ecologic costă 16 euro pe zi, iar  în urma transformării în combustibil alternativ, preţul scade la doar 4 euro. „Se ştie că din lipsa unui deponeu, o mare parte din gunoi se depozitează în judeţul Hunedoara. Aştept şi eu deschiderea deponeului de la Ghizela, dar am aceste promisiuni. Vrem să eliminăm cât mai multe deşeuri la preţul cel mai scăzut. Plus că trebuie să respectăm şi normele Comunităţii Europene”, a mai declarat Cepănariu.



Criza afectează RETIM-ul

Sortarea selectivă a avut un real succes în rândul populaţiei din Timişoara, care a înţeles perfect ce înseamnă să separe PET-urile, cartonul, sticla sau metalul. „Încercăm să reintroducem în circuitul economic circa 40 la sută din deşeurile selective”, a mai spus Cepănariu. Dacă nu ar fi intervenit criza economică, RETIM ar fi putut câştiga de pe urma deşeurilor colectate selectiv. „Acum nu mai e o activitate benefică. Preţul la hârtie a scăzut cu 80 la sută, iar la plastic cu 60 la sută. Sperăm să depăşim criza, altfel nu se justifică”, a mai declarat Florin Cepănariu.



Parc auto cu norme Euro 3

RETIM are în plan în 2010 şi înlocuirea camioanelor care nu îndeplinesc normele Euro 3. „Cam 80 la sută din maşinile parcului auto care deserveşte oraşul Timişoara respectă normele de Euro 3. Avem de gând să reînnoim parcul şi în ce priveşte cele 20 la sută care nu le respectă normele UE”, a afirmat Cepănariu. 

CITIŢI ALTER ARTICOLE DIN CAMPANIA "ORAŞUL TĂU ÎN 2010"

Podul din Calea Şagului, prioritate zero. Primăria vrea să modernizeze patru străzi

TERMOFICARE: Blocurile se izolează termic cu viteza melcului. Pentru 2010 programul este în impas


image
Gunoi RETIM
Groapa de gunoi Parţa, judeţul Timiş
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite