Timișoara în doliu, la 33 de ani de când soldați cu Kalashnikov au deschis focul împotriva manifestanților
0Pe 17 decembrie 1989, în Timișoara au căzut primii oameni secerați de gloanțe. Le spunem de atunci, martiri. De atunci, în această zi este doliu în orașul Revoluției. Bilanț final: 66 de morți.
Nicolae Ceaușescu a convocat o teleconferință cu activul de partid și de stat din județe și anunță și a dat ordin să se tragă în timișorenii care manifestau împotriva comunismului.
„Se somează, oricine nu se supune se socoteşte stare de necesitate şi se aplică legea!”, a spus Ceauşescu.
Până la teleconferința comandată de Ceaușescu, forţele de ordine au intervenit cu brutalitate. Sute de timişoreni au fost loviţi, reţinuţi şi depuşi în Artestul Miliţiei şi în Penitenciarul Timişoara. Până în după amiaza zilei de 17 decembrie au fost reţinuţi peste 800 de persoane.
Măsurile drastice de înăbuşire a manifestaţiilor au fost aprobate de membrii C.P.Ex. Miniştrii Vasile Milea, Tudor Postelnicu şi generalul Iulian Vlad şi-au luat angajamentul faţă de preşedinte că vor ordona armatei, miliţiei şi securităţii să deschidă focul.
După teleconferinţă, forţele militare au primit ordinul de deschidere a focului cu muniţie de război.
În Timișoara se aud primele focuri de armă, până după miezul nopţii au avut loc lupte de stradă între civili şi militari şi au fost incendiate TAB-uri, tancuri şi magazine. S-a scandat „Jos Ceauşescu!”, „Libertate!”, „Vrem o ţară liberă!”.
Numai în centrul oraşului, în jurul Catedralei şi în Piaţa Operei, s-au înregistrat 21 de morţi şi aproape o sută de răniţi. Confruntări au avut loc şi în Calea Lipovei, Calea Aradului, Piaţa Traian, Băile Neptun, Calea Girocului şi Calea Buziaşului.
În seara aceleiași zile de 17 decembrie, o coloană de manifestanți a fost atacată de soldați înarmați cu arme Kalashnikov în zona Podului Decebal. Au murit cinci persoane și au fost rănite 34.
În noaptea ce a urmat, Timișoara a fost sub asediu, pe străzile lăsate intenționat în beznă având loc un adevărat măcel. S-a tras cu muniție de război timp de 12 ore încontinuu.
Bilanț final: 66 de morți, aproape 200 de răniți.