Telescaunul de la Muntele Mic are cel mai lung traseu fix din Europa GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseul cu telescaunul este parcă desprins din poveşti
Traseul cu telescaunul este parcă desprins din poveşti

Lungimea traseului este de 3,5 kilometri, durata călătoriei fiind 40 minute. Pe vreme frumoasa călătoria cu telescaunul este o încântare, nu acelasi lucru se poate spune în caz de conditii meteo nefavorabile.

Muntele Mic se află în partea sudică a Munţilor Ţarcu în apropierea oraşului Caranesbeş. Din Caransbeş accesul în staţiune se face pe Drumul Judeţean 608 A prin Zerveşti-Turnu Ruieni -Borlova (ultima localitate) - Staţia Telescaun Valea Craiului. Pana la telescaun sunt 22 kilometri de parcurs, iar de aici drumul urcă spre staţiune pe o distanţă de 20 kilometri. Statiunea se află la o altitudine de 1.600 metri.

Puteti opta şi la urcarea cu telescaunul, lungimea traseului fiind de 3,5 kilometri, cel mai lung traseu din ţară, diferenta de nivel 799 metri. Telescaunul de la Muntele Mic, inaugurat în 1972, este cel mai lung traseu fix din Europa aflat în funcţiune, lucru confirmat de organizaţia europeană a transportatorilor pe cablu. La vremea când a fost construit a fost o realizare deosebită.



GALERIE FOTO

Durata transportului este de 40 minute. Pe vreme frumoasa călătoria cu telescaunul este o încântare, nu acelasi lucru se poate spune în caz de conditii meteo nefavorabile. Este obligatorie purtarea hainelor de iarnă corespunzatoare.

Reparaţia capitală a costat peste 150.000 de euro

Telescaunul faciliteaza accesul pe Muntele Mic în perioada în care drumul de acces este impracticabil. În vara anului 2008 a început revizia şi reparaţia capitală a telescaunului, operaţiune care astăzi este finalizată.

S-au schimbat toate dispozitivele de prindere, vehiculele au fost recondiţionate, şezuturile schimbate, s-au schimbat bateriile de role în proportie de 90 la sută, s-au montat capre de intervenţie pe stâlpi, s-a făcut aliniamentul liniei cu o echipă de topografi, motorul a suferit o reparaţie capitală la uzinele Oţelul Roşu, reductorul şi reostatul a fost reparat, partea electrică a fost înlocuită în mare parte. S-au reparat frânele de intervenţie si motorul termic care să asigure evacuarea liniei în caz de avarie. Costul total al reparatiilor a depăsit suma de 150.000 de euro.

A fost marit şi numărul de scaune cu 40 de bucaţii. S-a reparat schimbatorul de viteză astfel încât telescaunul să se poate deplasa din nou cu două viteze, cea de agrement 1, 44 m/s şi cea în regim sportiv 2m/s. În regim sportiv distanţa parcursă între cele două staţii este de 29 de minute.

Muntele Mic văzut din telescaun


Tarifele pentru telescaun sunt următoarele: Cartele 20 lei (6 puncte), Cartele 35 lei (11 puncte), Cartela 60 lei (22 puncte), Cartela 100 lei (38 puncte), Cartela 150 lei (60 puncte). O urcare, respectiv o coborare cu telescaunul consuma cinci puncte. Un punct este pentru urcarea/coborârea cu teleschiul. Cartelele sunt reîncărcabile şi se percepe o garantie de 10 lei până la returnarea lor. Punctele nefolosite se pierd dacă nu sunt folosite în perioada de valabilitate.


Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite