Studenta condamnată pentru crima de la Medicină ratează, din nou, eliberarea

0
Publicat:

Carmen Șatran, studenta condamnată pentru crima de la Medicină din Timișoara, rămâne în închisoare, deși Judecătoria Gherla a fost, pentru a doua oară, aproape de eliberare.

Carmen Șatran (fostă Bejan), în boxa acuzațiilor FOTO Adevărul (arhivă)
Carmen Șatran (fostă Bejan), în boxa acuzațiilor FOTO Adevărul (arhivă)

Beneficiară a unei sentințe de eliberare condiționată, pronunțate în luna martie 2022 de Judecătoria Gherla, studenta condamnată pentru crima de la Medicină s-a văzut nevoită să rămână în închisoare după ce Tribunalul Cluj a admis contestația procurorilor și a dispus menținerea în închisoare a tinerei condamnate la 19 ani și opt luni pentru omor.

Odată admiterea contestației și menținerea în arest, Tribunalul Cluj a stabilit și un nou termen după care eliberarea condiționată a lui Carmen Șatran poate fi pusă în discuție: 1 iulie 2022.

La împlinirea termenului, Judecătoria Gherla a dispus, pentru a doua oară, eliberarea condiționată a fostei studente de la Medicină. Și de această dată sentința a fost contestată, iar Tribunalul Cluj a decis miercuri 31 august 2022 admiterea contestației și menținerea în închisoare a lui Carmen Șatran.

„Respinge propunerea de liberare condiţionată cu privire la condamnata S. C., în prezent aflată în Penitenciarul Gherla. Fixează termen pentru reiterarea cererii de liberare condiţionată data de 02.01.2022 (n.r. cel mai probabil este vorba de anul 2023, fiind o eroare materială)”, se arată în sentința Tribunalului Cluj, care este definitivă.

Carmen Șatran, o deținută-model

Potrivit documentelor depuse la dosar de Penitenciarul Gherla, tânăra condamnată pentru uciderea şi tranşarea lui Trifu Schrott, trebuia să execute 5.387 de zile de închisoare pentru a putea fi pusă în discuţie eliberarea sa condiţionată.

Până în 9 septembrie 2021, când cazul său a fost analizat pentru prima data de comisia de eliberări condiţionate din penitenciar, Carmen Şatran a executat efectiv 4.422 de zile. Condamnata a câştigat alte 540 de zile pe baza legii recursului compensatoriu, care le oferă zile de libertate deţinuţilor cazaţi în condiţii improprii. De asemenea, fosta studentă de la Medicină a mai câştigat 428 de zile prin muncă.

„Deţinuta nu a fost sancţionată disciplinar şi a înregistrat mai multe recompense. A muncit în timpul detenţiei (428 zile). A fost receptivă la unele activităţi cultural-educative. Persoana privată de libertate nu are antecedente penale şi este la prima analiză”, se arată în raportul comisiei de eliberări condiţionate din Penitenciarul Gherla.

Crima care a îngrozit o ţară întreagă 

Înainte de crima din camera 50 a căminului de la Medicină, a fost povestea de dragoste dintre Carmen Bejan şi Raul Florea. Vacanţa de vară din 2009 i-a găsit pe Sergiu Florea (originar din judeţul Hunedoara) şi pe Carmen Bejan (din Ineu, judeţul Arad), în Timişoara pentru sesiunea de restanţe.

Iubiţi la vremea respectivă, Sergiu Florea şi Carmen Bejan, ambii în anul întâi, au închiriat o cameră de cămin pentru a locui pe perioada restanţelor. Pentru a face rost de bani să îşi plătească examenele, cei doi au hotărât ca fata să „se vândă” unui bărbat bogat din Timişoara, cunoscut pentru pasiunea sa pentru femei. Astfel, Trifu Schroth a fost ademenit în camera de cămin, unde urma să întreţină relaţii sexuale contracost cu Carmen Bejan. Cel mai probabil, din cauza unor neînţelegeri privind banii, între Carmen Bejan şi Trifu Schroth, aflaţi singuri în camera de cămin, au intervenit neînţelegeri. În altercaţie a intervenit şi Sergiu Florea, iar cei doi l-au bătut şi l-au înjunghiat pe bărbat.

Tinerii au luat cadavrul, l-au pus într-un dulap şi au plecat la un supermarket de la marginea oraşului să cumpere saci din plastic şi un geamantan în care să pună cadavrul pe care l-au tranşat. Toată grozăvia s-a petrecut în camera de cămin. Planul tinerilor a fost să pună cadavrul victimei în propria maşină şi să o incendieze. În jurul orei 4.00, au ieşit din camera de cămin cu geamantanul în care se afla cadavrul tranşat al victimei. Urmele de sânge lăsate pe hol i-au trezit suspiciuni portarului de la cămin, care a anunţat Poliţia şi a fost descoperită crima. Cu Poliţia pe urme, Carmen Bejan a rătăcit prin parcuri, iar a doua zi s-a predat. Sergiu Florea s-a refugiat într-un apartament din Calea Şagului.

Când poliţiştii au intrat în locuinţă, tânărul s-a refugiat în baie, unde a încercat să se sinucidă, tăindu-şi venele. Medicii de pe ambulanţa sosită la faţa locului i-au salvat, însă, viaţa tânărului. La proces, tinerii au încercat să dea vina unul pe altul. În cartea „Cărare spre abis”, publicată din închisoare, Sergiu Florea a povestit cum „Karla” a înjunghiat victima: „Mă întinsesem, gândindu-mă la potenţialele decizii pe care le puteam lua. Apoi se auziseră sunete ciudate, drept urmare îmi deschisesem ochii. Imaginea îmi captase cu siguranţă întreaga atenţie, căci acum persoana ţintuită la podea în urma loviturilor încasate era mult diferită faţă de cum o lăsasem eu. Se pare că fata «inocentă», Karla, avusese un moment de cădere psihică şi înjunghiase bărbatul de mai multe ori”.

Sentinţa finală din acest dosar a fost pronunţată de Curtea Supremă în 8 iunie 2011. Ulterior, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedeapsa studenţilor a fost redusă cu patru luni, rezultând o pedeapsă finală de 19 ani şi opt luni de închisoare.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite