Statuie pentru episcopul martir Ioan Bălan, beatificat de Papa Francisc. Monument impozant în Lugoj

0
Publicat:

Statuia Episcopului greco-catolic de Lugoj, dr. Ioan Bălan (1880-1959), beatificat de Papa Francisc în 2019, a fost amplasată în Piața Iosif Constantin Drăgan, în proximitatea Catedralei Greco-Catolice.

Statuia episcopului Ioan Bălan FOTO Ovidiu Gaidoș
Statuia episcopului Ioan Bălan FOTO Ovidiu Gaidoș

Propunerea de a ridica o statuie, în Timiș, reprezentându-l pe episcopul Ioan Bălan aparține Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj, prin reprezentantul său Episcop Alexandru Mesian, în 2021. Statuia a fost realizată din bronz de maestrul Simion Moldovan din Reghin și a fost amplasată miercuri, 2 noiembrie, în Piața Iosif Constantin Drăgan din Lugoj, în proximitatea Catedralei Greco-Catolice. 

Sfințirea monumentului este preconizată duminică, 20 noiembrie 2022. 

Episcopul Ioan Bălan s-a născut la Teiuș, Alba, la 11 februarie 1880. A studiat Teologia la Seminarul Central din Budapesta. În 1903 a fost hirotonit preot. Și-a continuat apoi studiile la Viena. În 1909 s-a mutat la București, unde se cerea un confesor greco-catolic. 

În 1919 a revenit la Blaj, unde a fost numit Canonic Mitropolitan, iar în 1921 Rector al Academiei de Teologie Blaj. În 1929 a fost numit delegat în Comisia Vaticanului pentru redactarea Codului Canonic al Bisericilor Răsăritene. În noiembrie 1936 a fost consacrat la Blaj ca Episcop al Lugojului, în urma numirii episcopului Alexandru Nicolescu ca Mitropolit. 

Alături de ceilalți episcopi greco-catolici, prelatul Ioan Bălan este arestat în octombrie 1948 de autoritățile comuniste, după interzicerea Bisericii Greco-Catolice. 

A fost dus la mănăstirea ortodoxă de la Dragoslavele, apoi la Mănăstirea ortodoxă de la Căldărușani și de acolo la Penitenciarul din Sighetul Marmației (în mai 1950).  

În 1955, a fost mutat cu domiciliul obligatoriu la Mănăstirea Curtea de Argeș. Un an mai târziu a fost transferat la Mănăstirea ortodoxă de maici de la Ciorogârla, unde a rămas în izolare până la sfârșitul vieții. 

A încetat din viața într-un spital din București, în ziua de 4 august 1959. 

A fost înmormântat în cimitirul Belu catolic.  

La 8 octombrie 2013, are loc exhumarea osemintelor Episcopului Ioan Bălan, acestea fiind așezate la 23 noiembrie 2013 în Catedrala Greco - Catolică din Lugoj, Timiș.  

Recunoașterea martiriului Episcopului Ioan Bălan, un model de libertate în credință, de milostivire și de apărare a credinței în fata oricărei ideologii, are loc la 2 iunie 2019, prin beatificarea acestuia, alături de alți șase episcopi martiri, la Blaj pe Câmpia Libertății, printr-o Sfântă Liturghie Solemnă, pontificată de Papa Francisc.  

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite