Stadionul CFR din Timișoara, devenit spital de campanie în pandemie, va fi readus parțial la starea inițială
0Stadionul CFR din Timișoara a fost distrus în timpul pandemiei de COVID, atunci când Ministerul Apărării Române a amenajat acolo un spital militar de campanile. Armata s-a retras de acolo în 2023.
Spitalul Militar de pe stadionul CFR, amenajat în pandemia de coronavirus, urmează să dispară. Prefectul Mihai Ritivoiu vorbește despre revenirea sportului pe terenul de fotbal distrus complet.
Consilierii local au aprobat în ultima ședință lucrările prin care stadionul CFR din Timișoara urmează să fie readus la starea inițială, înainte de a găzdui spitalul de campanie din perioada pandemiei. Din păcate, pentru că stadionul aparține Ministerului Transporturilor, Primăria nu poate realiza alte lucrări. Societatea de Drumuri Municipale va intervene pentru a înlătura construcțiile temporare de pe stadion.
„Vorbim practic de a ridica niște alei de asfalt ulterior, de a duce la inițială. Aducerea la starea inițială, la statul de zgură, eu sincer nu cred că primăria nu va putea face, este alt subiect, care nu este inclus în acest HCL. Aici vorbim doar ca societatea primăriei SDM să ia exact ce s-a pus acolo, adică să se desfacă acele alei temporare, să fie preluat și probabil îl vom folosi ca în umplutură, în alte zone unde avem nevoie, dar nu și alte lucruri. Asta nu vom putea face. Am avut o discuție în sensul acesta cu domnul prefect, în care i-am zis că primăria nu poate să se pună să amenajeze stadioane pentru CFR”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău, care a adăugat că se pot face lucrări mai ample la stadionul CFR doar dacă obiectivul este cedat de Ministerul Transporturilor municipalității.
Spital de campanie nefolositor
Ministerul Apărării Naţionale, în parteneriat cu Ministerul Transporturilor, a amenajat pe stadionul de fotbal CFR din Timişoara un spital militar de campanie, care ar fi trebuit să aibă rolul de a trata cazurile uşoare şi medii de îmbolnăviri cu Covid-19 și asigurarea decongestionării altor unităţi medicale din zona de vest.
Spitalul putea asigura 50 de locuri, iar capacitatea secţiei de Terapie Intensivă era de patru paturi, desinate pacinţilor a căror stare se deteriorează pe timpul internării. Unitatea mobilă avea şi o tabără de carantinare, cu o zonă de izolare şi triaj pentru cazurile asimptomatice.
Corturile militare au fost racordate la utilităţi, pe lângă echipamente medicale moderne au frigidere şi televizoare. Pentru personalul administrativ s-au amenajat containere folosite pentru birouri şi farmacie.
Spitalul de campanie nu a fost niciodată utilizat pentru ce a fost creat în pandemie, deși au fost prezentați câțiva pacienți, mai mult pentru fotografii. S-a mai folosit ca centru de vaccinare și de testare. Apoi spitalul a intrat în conservare.
Cert este că terenul de fotbal fost distrus. Armata a părăsit stadionul în 2023.
Stadionul CFR este unul din cele mai vechi arene din Timişoara, fiind construită în forma actuală în anul 1949.