Spital ultramodern construit de Banca Mondială la Timișoara. Investiția depășește 120 de milioane de euro

0
Publicat:

Primăria Timișoara construiește cu sprijinul Băncii Mondiale un nou Spital Municipal. A fost semnat acordul între IFC (Corporația Financiară Internațională) - aripa „privată” a Băncii Mondiale, care se ocupă de investiții.

Dominic Fritz și Mehita Fanny Sylla FOTO Ștefan Both
Dominic Fritz și Mehita Fanny Sylla FOTO Ștefan Both

Primarul Timișoarei Dominic Fritz și Mehita Fanny Sylla, manager regional Banca Mondială – Corporația Financiară Internațională (IFC), au semnat, joi, 28 martie 2024, contractul care va aduce în orașul de pe Bega un nou spital.

IFC urmează să ajute primăria cu găsirea unui operator calificat din sectorul privat care să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara. Costurile vor depăși 120 de milioane de euro.

Suntem aici după doi ani de colaborare foarte strânsă. A fost din start visul nostru să construim un spital nou de la zero. Și după doi ani, inclusiv după schimbări legislative, am ajuns la acest punct că putem să semnăm cu un partener de încredere. Un partener cu expertiză mondială, care în ultimii 20 de ani a investit șase miliarde de dolari în proiecte de sănătate și cercetare în întreaga lume. Cred că toți timișorenii știu că avem nevoie de un nou spital Municipal. Suntem aici pentru că bolnavii au nevoie de îngrijiri într-un spital modern, cu dotări moderne, cu saloane curate, cu cabinete pentru consultații. Nu mai vrem ca și următoarea generație de timișoreni să vină la spital și să se plimbe între secții în Timișoara”, a spus primarul Dominic Fritz.

„Singura șansă să vedem un nou spital municipal funcțional în următorii zece ani"

Spitalul Municipal din Timișoara are la această oră 14 secții răspândite în diferite părți ale orașului, unele funcționează în clădiri vechi. Noul spital va rezolva această problemă.

Nu mai vrem să plece nimeni din Timișoara în Germania, sau în Franța, sau în Italia, sau în Austria să lucreze în spitale moderne acolo, pentru că vom avea noi tot ce ne trebuie pentru a avea și la noi spitale modern. Ce înseamnă acest acord cu IFC-ul? Din punctul nostru de vedere, după mai mulți ani de cercetare, de a cântări diferite variante, acest acord este singura noastră șansă să vedem cu adevărat un nou spital municipal funcțional în următorii zece ani. Recent s-a deschis în Albania o clinică nouă care s-a realizat după un model de parteneriat public-privat. Asta înseamnă că vom căuta cu ajutorul IFC-ului o companie privată care să-și asume construcția și dotarea acestui spital și prima tranșă de bani”, a mai spus Fritz.

Dominic Fritz și Mehita Fanny Sylla FOTO Ștefan Both
Dominic Fritz și Mehita Fanny Sylla FOTO Ștefan Both

Construcția ar putea să fie gata în maxim șase ani

Spitalul se va construi pe un teren al primăriei, de aproximativ 100 de hectare, care se află în proximitatea aerodomului Cioca, pe Calea Toronatului. Chiar lângă se află construcția începută în anii '90 de autorități pentru un spital muncipal, dar care nu a fost terminat nici până în ziua de azi. Aici urmează să se construiască Spitalul Regional de Oncologie, prin fonduri de la PNRR.

Corporația Financiară Internațională va demara un studiu de prefezabilitate în următoarele luni în care se vor defini exact numărul de paturi și costurile estimate. Apoi, expereții vor elabora un studiu de fezabilitate.

Construcția în sine ar putea să dureze între trei și patru ani.

„Este realist să zicem că în cinci, maxim șase ani să putem deschide porțile pentru cadrele medicale și pacienții din Timișoara și nu numai. Mai multe secții care acum sunt împrăștiate în tot orașul vor fi comasate în această locație. Și vom dovedi în Timișoara că se poate și vom dovedi în Timișoara că toată frica, neasumare și scepticismul față de astfel de proiecte nu are o fundație, ci din potrivă trebuie să ne asumăm”, a explicat Fritz.

Dominic Fritz și Mehita Fanny Sylla FOTO Ștefan Both
Dominic Fritz și Mehita Fanny Sylla FOTO Ștefan Both

Este primul spital de stat din România care va fi construit în colaborare cu Banca Mondială.

Proiectul spitalului din Timisoara este primul care va fi implementat de noi în România. Sunt foarte mândră pentru viziunea Timisoarei. Vom vedea prima dată oportunitatea de a dezvolta acest sector medical. Am făcut niște pre-evaluări care ne-au permis să vedem contextual. În urma studiului de prefezabilitate, experții din domeniul lega, tehnic și financiar, vor găsi cea mai bună soluție pentru construcția spitalului, care să permită populației Timișoarei să aibă aceste servicii de medicale de calitate. Asta înseamnă că vom aduce pe piață cele mai bune oportunități pentru serviciile medicale”, a declarat Mehita Fanny Sylla, manager regional Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (IFC). 

Ea a precizat că în România, IFC a mai construit un centru privat de dializă, un pionierat în sectorul medical. Totodată, instituția Băncii Mondiale lucrează și la alte proiecte în infrastructura socială din Europa și în școli. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite