Spălătorie din Timișoara, imposibil de închis. Sfidarea autorităților, ridicată la rang de artă

0
Publicat:

O spălătorie auto cu fise din Timișoara sfidează autoritățile de patru ani, timp în care au fost aplicate amenzi și au fost emise dispoziții de sistare a activității fără ca spălătoria să poată fi închisă.

O spălătorie cu fise din Timișoara care funcționează ilegal nu poate fi închisă FOTO Daniel Dancea
O spălătorie cu fise din Timișoara care funcționează ilegal nu poate fi închisă FOTO Daniel Dancea

Controalele la spălătoria auto cu fise de pe strada Mareșal Constantin Prezan din Timișoara au început când unul dintre vecini a reclamat poluarea fonică și mai multe nereguli din procesul de autorizare.

În urma controalelor, la spălătorie s-au descoperit nereguli pentru care au fost aplicate peste 40 de amenzi. Firma pe care funcționa spălătoria a intrat în insolvență, iar activitatea a fost mutată pe o altă firmă. În procesul de insolvență a fost cerută și s-a obținut atragerea răspunderii administratorului Sadi Farajallah (palestinian de origine), care a fost obligat să achite sumele pe care firma le datora bugetului local și bugetului de stat.

Ultima dispoziție de sistare a activității, nerespectată

Vineri, 14 octombrie 2022, Primăria Timișoara a anunțat că activitatea spălătoriei cu fise de pe strada Mareșal Constantin Prezan a fost sistată din nou pentru că firma pe care funcționa spălătoria nu are acord comercial, primăria refuzând să elibereze autorizația de construire din cauza neregulilor din dosarul de autorizare.

Virgil Georgescu, vecinul care a reclamat în repetate rânduri funcționarea ilegală a spălătoriei susține că, deși Poliția Locală i-a sistat activitatea, spălătoria continuă să funcționeze ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Funcționează de aproximativ patru ani. A avut mai multe sistări de activitate. Vineri a avut o nouă sistare, dar nu îl interesează. A funcționat sâmbătă, duminică. Am sesizat Poliția Locală. Toate autoritățile, ANAF, știu de această problemă, dar nimeni nu reușește să îl închidă pe acest individ care sfidează autoritățile și cetățenii. Am primit inclusiv răspuns de la primărie negru pe alb că autorizația de construire a fost dată dintr-o eroare umană”, a declarat Virgil Georgescu, vecin cu spălătoria.

Amenințări cu confiscarea veniturilor

Purtătorul de cuvânt al Poliției Locale, Daniela Seracin, a declarat că în cazul în care dispoziția de sistare a activității nu este respectată, amenda este de 2.000 de lei, iar veniturile obținute în acea perioadă trebuie confiscate.

„În ceea ce privește funcționarea spălătoriei auto de pe strada Mareșal Constantin Prezan, vor fi efectuate din nou verificări și, în cazul în care aceasta funcționează deși activitatea este suspendată, se va aplica sancțiune de până la 2000 de lei, conform OG 99/2000, pentru nerespectarea dispoziției de suspendare a activității. De asemenea, veniturile stabilite de ANAF ca realizate în perioada de nerespectare a suspendării, vor fi confiscate făcându-se venit la bugetul de stat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Timișoara, Daniela Seracin.

Contactat de „Adevărul”, Sadi Farajallah, despre care autoritățile spun că se află în spatele afacerii, a spus că este gata oricând să arate documente care dovedesc că spălătoria are documentele necesare autorizării, iar primăria refuză în mod abuziv să autorizeze afacerea. Pe de altă parte, Sadi Farajallah a transmis că spălătoria nu îi aparține și nu dorește ca numele să îi fie asociat cu afacerea.

Neputința autorităților locale a șocat auditorii Curții de Conturi

Cu ocazia ultimului control efectuat la Primăria Timișoara, Curtea de Conturi a analizat și cazul autorizării spălătoriei cu fise, care a avut, la un moment dat, acord comercial eliberat de primărie.

„Întrucât în Municipiul Timișoara, în anul 2022, se desfășoară activități economice fără existența acordului pentru desfășurarea exercițiilor comerciale încă din anul 2017, într-o locație construită fără respectarea autorizației de construire, care sfidează legislația și toate organele statului și ale municipalității, auditorii publici externi nu își pot explica rămânerea în starea de pasivitate a conducerii administrației locale, în condițiile în care această faptă este cunoscută, sancționată repetat, fără a se efectua demersuri privind suspendarea reală a activității și ulterior sesizarea organelor de urmărire penală în acest caz”, se arată în raportul Curții de Conturi, întocmit înainte de ultima sistare a activității.

Curtea de Conturi a identificat și cauzele pentru autoritățile locale nu pot închide spălătoria care funcționează ilegal:

-        Nerespectarea prevederilor propriului Regulament privind desfășurarea activităților comerciale și de prestări servicii pe raza Municipiului Timișoara;

-        Lipsa de comunicare dintre compartimentele din cadrul aparatului de specialitate, care acționează individual în funcție de atribuțiile stabilite fiecăruia, fără a se ține cont de celelalte compartimente cu atribuții în cazuri mai complexe ca cel exemplificat, care ar fi necesitat conlucrarea acestora;

-        Lipsa unor proceduri clare, prin care să se prevadă modul de suspendare a activității unui comerciant efectiv, nu doar formal prin emiterea unei Decizii, respectiv blocarea/sigilarea spațiilor în care se desfășoară o activitate nelegală.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite