Şi-a lăsat patru copii în stradă, fiind „vrăjită de-o ţigancă“. Protecţia Copilului ştia de caz, dar nu a putut opri abandonul
0
Patru copilaşi au fost abandonaţi de mama lor, în centrul Timişoarei, fiind găsiţi întâmplător, noaptea, de doi tineri. Directorul unui ONG care i-a avut în grijă pe mamă şi copii a dezvăluit pentru „Adevărul” că înainte ca micuţii să fie aruncaţi în stradă a fost sesizată Direcţia pentru Protecţia Copilului Timiş. Din cauza legislaţiei proaste din domeniu, inspectorii DGASPC nu au putut face nimic pentru a preveni aruncarea copiilor în stradă.
Doi tineri care se plimbau, în noapte de duminică spre luni, pe o stradă din centrul Timişoarei au auzit, după un panou publicitar din zona Pieţei Maria, foarte aproape de Catedrala Mitropolitană, un copil plângând. Era un băieţel de cinci luni, cel mai mic dintre cei patru fraţi abandonaţi de mama lor lângă podul din centrul Timişoarei. Tinerii care i-au găsit au sunat la 112, iar la faţa locului au ajuns un echipaj de Poliţie şi o ambulanţă. Micuţii, cu vârste cuprinse între cinci luni şi patru ani, au fost internaţi la Spitalul de Copii Louis Ţurcau, iar potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului, Mihai Gafencu, starea acestora este bună.
După găsirea copiilor, atât poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale, cât şi inspectorii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au declanşat o anchetă pentru a vedea modul în care micuţii au fost abandonaţi. Cercetările au fost facilitate de mama copiilor, Ancuţa Toma (31) de ani, care s-a prezentat singură la Direcţia de Protecţie a Copilului. Murdară, incoerentă şi foarte instabilă emoţional, femeia le-a spus, mai întâi, poliţiştilor că şi-a abandonat copiii după ce „a fost vrăjită de o ţigancă”.
„Trebuia decăzută din drepturi”
După mai multe cercetări, poliţiştii au reuşit să refacă filmul evenimentelor. Potrivit comisarului-şef Pavel Afronie, femeia, originară din judeţul Sibiu, a ajuns în Timişoara susţinând că a fost alungată de acasă de concubin. La Timişoara, femeia a stat cel puţin zece zile cu copiii într-un azil de bătrâni. Sesizată, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş nu a putut lua nicio măsură pentru copii, mama având domiciliul în Sibiu, iar instituţia care putea interveni era Protecţia Copilului din acest judeţ. Singura soluţie a fost internarea într-un centru de urgenţă pentru victimele violenţei din familie, al organizaţiei „Generaţie Tânără”. Potrivit directorului centrului, Mariana Petersel, imediat după preluarea femeii şi a copiilor s-a încercat să se ia legătura cu Protecţia Copilului Sibiu.
Zilele libere de Sfânta Maria, corespondenţa dificilă dintre instituţiile statului, dar şi faptul că mama nu putea fi ţinută cu forţa în centrul de protecţie au fost factorii care au favorizat întoarcerea femii în stradă şi abandonarea copiilor. „Din cauza legislaţiei proaste suntem cu mâinile legate în faţa unor mame care nu sunt în stare să îşi întreţină copiii. Această femeie ar fi trebuit să fie demult decăzută din drepturi. Înainte de a ajunge în centrul nostru a locuit într-un azil de bătrâni. Era plină de păduchi şi de râie. Copiii, care erau bătuţi frecvent, nu au niciun fel de valoare educativă”, a declarat Mariana Petersel. Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Timiş, Smaranda Marcu, părinţii vor fi decăzuţi din drepturi, iar copiii vor fi daţi în grija unor asistenţi maternali, iar potrivit legii fraţii nu pot fi despărţiţi.
