Sentinţă finală. O educatoare şi şcoala din care face parte, obligate să-i plătească daune morale de 100.000 de euro unui copil cu sindrom Down sfâşiat de câini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maidanezii agresivi se numără printre principalele probleme ale locuitorilor Capitalei

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au pronunţat sentinţa finală în cazul copilului cu sindrom Down din localitatea timişeană Checea, sfâşiat de câini după ce a fost lăsat nesupravegheat la grădiniţă. Prin sentinţă, educatoarea a fost obligată să-i plătească familiei copilului, alături de şcoala din care face parte, daune morale de 100.000 de euro.

Decizie finală în în dosarul în care, Violeta Simonescu, o educatoare de la grădiniţa din Checea, a fost acuazată că l-a lăsat nesupravegheat pe un copil cu sindrom Down pe care îl avea în grijă. Totul s-a întâmplat la începutul anului 2012, când Bogdan Doboşan o aştepta pe bunica sa să îl ia de la grădiniţă. Bunica a întârziat, iar în acest timp copilul a scăpat de sub supravegherea educatoarei, a ieşit în stradă şi a ajuns în curtea unei ferme dezafectate, unde a fost sfâşiat de o haită de câini. Copilul a supravieţuit ca prin minute.

A fost declanşată, însă, şi o anchetă care a început la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara şi a continuat la Parchetul Curţii de Apel. În urma anchetei care ar fi trebuit să stabilească în ce condiţii s-a produs tragedia, ai cui erau câinii care l-au muşcat pe băiat, dar şi dacă atacul câinilor a fost în stradă sau pe o proprietate privată, singurul vinovat găsit a fost educatoarea acuzată că l-a lăsat nesupravegheat pe copil.

Femeia a fost trimisă în judecată, iar în primă instanţă a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare şi plata unor daune de 200.000 de euro. În apelul de la Curtea de Apel Timişoara, daunele au fost diminuate de la 200.000, la 100.000 de euro. Sentinţa este definitivă. După pronunţarea sentinţei, la casa din Checea în care locuieşte băiatul muşcat în urmă cu trei ani, nu a fost găsit nici Bogdan, nici părinţii lui.  Bunica băiatului recunoaşte că în ziua respectivă a întârziat când trebuia să îl ia pe copil, nefiind prima dată când se întâmpla acest lucru.  „S-a întâmplat să mai întârzii, dar ea (n.r. educatoarea) l-a avut în grijă, să aibă grijă să nu plece copilul fără părinţi”, a declarat bunica băiatului.

Directoarea şcolii din Checea, Florentina Voicu, a declart că instituţia pe care o conduce nu are de unde plăti cei 100.000 de euro dispuşi prin sentinţă. „Şcoala nu poate plăti. Banii şcolii vin de la Ministerul Educaţiei. Nu avem alte fonduri decât cele pentru utilităţi, tot ce ţine de buna funcţionare a şcolii. Nu avem de unde să plătim aceşti bani. Dacă discutăm din perspectiva părinţilor, care au cerut 550.000 de euro, suma de 100.000 de euro ni se pare mică. Pentru mine, ca instituţie care nu am aceşti bani este o sumă colosală”, a declarat directoarea şcolii din Checea, potrivit căreia sentinţa nu îi va afecta activitatea educatoarei, care va putea activa în continuare în cadrul grădiniţei. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite