Scrisoare de protest trimisă tuturor şefilor de guverne din UE: „Gestul domnului Ponta reprezintă o pată rușinoasă pe obrazul României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi oameni de cultură importanţi din România au semnat o scrisoare deschisă, trimisă mai apoi tuturor şefilor de guverne din ţările membre ale Uniunii Europene. Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu sau Andrei Şerban sunt doar câteva dintre numele mari care semnează scrisoare. Prin respectivul text, semnatarii atrag din nou atenţia asupra acuzaţiilor de plagiat aduse premierului Victor Ponta.

Printre cei care semnează scrisoarea se numără Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Andrei Şerban, Magda Cârneci sau Eugen Negrici, dar şi Societatea Timişoara. Scrisoarea, redactată în română, engleză şi germană, a fost deja trimisă şefilor de guverne din ţările membre ale Uniunii Europene. Oamenii de cultură atrag atenţia asupra modului în care se încearcă minimalizarea acuzaţiilor de plagiat în legătură cu doctoratul premierului. De asemenea, semnatarii spun că se desolidarizează de gestul lui Victor Ponta şi de atitudinea lui faţă de acuzaţii.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea:

Scrisoare deschisă șefilor de guverne din țările membre ale Uniunii Eropene

Excelenţe,

vă adresăm scrisoarea de față în numele opiniei publice din România, îndeobște a activiștilor civici, oameni de cultură și membri ai mediului academic. Am aflat cu indescriptibilă indignare, din media occidentală, de acuzațiile de plagiat la adresa primului ministru al României, dl. Victor Ponta. Probele prezentate de revista Nature și preluate, între altele, de publicații precum Frankfurter Allgemeine Zeitung, Washington Post, Le Figaro, Le Monde, El Mundo, Kurier etc, și de canale de televiziune precum CBS News și ABC News sunt zdrobitoare și reprezintă pentru noi un motiv de îngrijorare. În joc nu e doar reputația unui politician, ci a unei întregi comunități naționale. Ne desolidarizăm cu fermitate de gestul domnului Ponta, care reprezintă o pată rușinoasă pe obrazul României.

Vă scriem îngrijorați de felul în care o bună parte a mass-media din România și mai ales oficialitatea au înțeles să trateze acest subiect. Se încearcă cu disperare minimalizarea acestei întâmplări nefericite. Metodele diversioniste sunt cele clasice: în urmă cu câteva săptămâni, ministrul interimar al Educației a dispus schimbarea în totalitate a comisiei de etică, cea care dă verdicte în cazurile de plagiat. Vechii membri, personalități respectate ale mediului academic românesc, au fost înlocuiți cu persoane obediente, unele dintre ele având chiar funcții de conducere în partidul condus de dl. Ponta. Mai mult - un fapt fără precedent -,  o comisie ministerială care dezbătea cazul plagiatului d-lui Ponta a fost dizolvată chiar în timp ce își desfășura lucrările! În aceste condiții, e previzibil la ce concluzii ne putem aștepta din partea oficialității în privința plagiatului d-lui Ponta.

<i>Totodată, prin posturile de televiziune pe care le controlează (Antena 1, Antena 3, România TV) s-a declanșat o amplă campanie de minimalizare și decredibilizare a acestui caz despre care editorul prestigioasei publicații </i><i>Nature afirmă textual: „Nu avem niciun dubiu asupra plagiatului în teza de doctorat a lui Victor Ponta. Plagiatul a fost confirmat de mai mulţi experţi." Activiști de partid fără cea mai mică calificare academică sunt trimiși la posturile de televiziune invocate, inclusiv la televiziunea publică, pentru a crea confuzie și a trimite în ridicol o chestiune atât de serioasă.</i>

<i>Ca persoane profund atașate valorilor europene, vă adresăm acest mesaj de îngrijorare. Știm că și alte țări europene, Ungaria și Germania, au trecut de curând prin triste experiențe asemănătoare. Ca membri mai noi ai Uniunii Europene,  vă solicităm să vă solidarizați cu gestul nostru prin care cerem ca și în România gesturile de onoare - cum ar fi demisia domnului premier Ponta - să devină gesturi firești. Dorim ca regulile fundamentale ale civilizației europene să fie și regulile noastre. Nu vrem să mai trăim într-o țară unde politicieni corupți, demagogi și autoritari să ne decidă destinul prin măsuri ce încalcă în mod revoltător și repetat legile.   </i>

Andrei Pleșu, scriitor, Rector al New Europe College

Gabriel Liiceanu, scriitor, Director-General al editurii Humanitas

Andrei Șerban, regizor, profesor la University of Columbia, N. Y.

Magda Cârneci, scriitor, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Grupului pentru Dialog Social

Anca Vasiliu, director de studii, CNRS Paris, Université Paris-Sorbonne

Eugen Negrici, scriitor, profesor universitar

Sorin Alexandrescu, scriitor, profesor universitar

Daniel Vighi, scriitor, profesor universitar, Asociaţia culturală Ariergarda

Andreea Pora, jurnalist, Redactor-şef adjunct, revista „22"

Ştefan Vlaston, profesor, Preşedinte EDU CER

Alina D. Zamfir, profesor universitar, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi Privat Dozent/Habilitation la University of Muenster, NRW, Germania

Sorin Lavric, scriitor

Cristian Ciocan, scriitor, Societatea Română de Fenomenologie

Alexander Baumgarten, conferenţiar doctor, Universitatea Babeş-Bolyai , Cluj-Napoca

Alin Tat, conferenţiar doctor, Universitatea Babeş-Bolyai , Cluj-Napoca

Alin Gavreliuc, conferenţiar doctor, Universitatea de Vest, Timişoara

Ciprian Vălcan,  scriitor, profesor universitar, Societatea Tinerilor Universitari din România

Societatea Timișoara

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite