Şcoală de animaţie la Timişoara. Florin Iepan, regizor: „Relansăm o tradiție care a existat în anii '70-'80”
0Asociația Documentor, condusă de regizorul timișorean Florin Iepan, a creat proiectul AnimaDOK, singurul atelier de animație din Timișoara, care abordează acest gen artistic din perspectivă educațională.

În anii '50-'60-'70, studioul Anima Film făcea animaţie pe celuloid. Aici se realizau tot soiul de proiecte, de la filme de propagandă sau de protecţia muncii, până la seria desenelor animate cu populara „Mihaela“.
Dar animaţia a evoluat şi trăieşte o a doua tinereţe. În ultimii 20 de ani, a explodat numărul atelierelor de animaţie în toată lumea. Datorită social media, a devenit un soi de alternativă la desen, filmare, e un gen foarte expresiv din punct de vedere vizual.
Ideea unei şcoli de animaţie la Timişoara aparţine Asociaţiei Documentor, în contextul în care acest sector artistic duce o acută lipsă de specialişti.
Atelierul care s-a întins pe lunile septembrie-noiembrie s-a adresat studenților, absolvenților și pasionaților care vor să învețe sau să își perfecționeze tehnicile de animație, cât și celor interesați să își dezvolte o estetică proprie, în procesul de interpretare a realității.
„Prin această inițiativă, pe care noi o vedem continuată și multiplicată, încercăm să relansăm o tradiție care a existat în Timișoara anilor 70-80, când prin intermediul câtorva oameni creativi și a unor cinecluburi cu tradiție s-au realizat filme de animație tip stop-motion și chiar producții clasice desenate pe acetofan”, a spus regizorul Florin Iepan, președintele Documentor.

Dacă atelierul de animație precedent lansat de Documentor a oferit studenților ca subiect un fragment dintr-un interviu cu activistul Valeriu Nicolae difuzat la Radio România Cultural, în care este vorba de situația copiilor din Ferentari, anul 2022 a adus în prim-plan povestirea autobiografică emoționantă scrisă și citită de Mădălina Aldescu, tânără scriitoare și elevă la un liceu din Timișoara.
Cursanții au realizat, în baza unui proces de co-creație, un scurt-metraj de animație tip omnibus, care se află în stadiul de finalizare și care urmează a fi prezentat de Documentor.

Sesiunile au cuprins ateliere de învățare, muncă și creație, atât în format individual, cât și în grup, în studio, unde au avut loc sesiunile deschise, susținute de tinerii autori și experții tutori.