Scandalul brăţărilor electronice de urmărire a medicilor. Managerul se bazează pe bunul simţ al „ţintelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerul Spitalului Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, a montat o parte a sistemului de supraveghere FOTO Facebook/Daniel Maliţa
Managerul Spitalului Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, a montat o parte a sistemului de supraveghere FOTO Facebook/Daniel Maliţa

Managerul Spitalului Municipal Timişoara, Daniel Maliţa, a oferit noi detalii despre sistemul de monitorizare a personalului din spital. Maliţa susţine că sistemul monitorizează, de fapt, doar mişcările cadrelor medicale, şi recunoaşte că poate fi fentat uşor, dar se bazează pe bunul simţ al colegilor.

Daniel Maliţa a declarat pentru „Adevărul” că discuţiile despre sistemul de monitorizare a medicilor de la Spitalul Municipal Timişoara au început încă în primăvara anului 2021, proiectul ajungând în faza de montare a senzorilor care să capteze semnalul transmis de dispozitivele purtate de personalul medical.

Potrivit managerului de la Spitalul Municipal, dispozitivele pe care trebuie să le poarte angajaţii spitalului nu sunt brăţări, ci badge-uri care pot fi ataşate ecusonului, dar pot fi purtate şi pe mână „pentru a nu incomoda purtătorul”.

În privinţa problemelor de legalitate invocate de sindicat, managerul Spitalului Municipal a declarat că s-a consultat cu juriştii, iar aceştia i-au spus că sistemul respectă legislaţia.

„Din punctul nostru de vedere, neînregistrând audio, video, este complet anonomizat. Doar cei de la Resurse Umane ştiu numărul dispozitivului şi îl pot asocia cu numele unei persoane, am considerat că este oportun să îl implementăm din mai multe motive. Vreau să văd unde sunt problemele, unde este nevoie de personal în plus, unde este personal suplimentar, cât de des se îngrijeşte pacientul. Îl vor purta toţi: medici, asistente, infirmiere, femeie de serviciu”, a declarat managerul Spitalului Municipal Timişoara.

Potrivit lui Daniel Maliţa, sistemul are nişte dispozitive care recepţionează prezenţa badge-ului în anumite spaţii ale spitalului.

„În principal le-am montat pe holuri. Respectă legislaţia. Nu este nimic deosebit. Monitorizează faptul că purtătorul a intrat în salonul x şi cât a stat acolo. Presupun că nu a stat la cafea în salonul respectiv, ci şi-a făcut treaba. Nu putem şti ce munceşte persoana respectivă. Sistemul nu ne spune ce munceşte, ci doar că a fost în salonul respectiv. Atunci putem să tragem o concluzie vizavi de activitatea pe care o desfăşoară”, a declarat Daniel Maliţa, potrivit căruia sistemul va fi folosit şi pentru pontaj. „Evident că purtătorul unui badge care vine o oră pe zi va fi pontat o oră pe zi”, a mai declarat managerul de la Municipal.

Daniel Maliţa a recunoscut că sistemul poate fi fentat, dar spune că se bazează pe bunul simţ al cadrelor medicale. Eu mizez aici pe bunul simţ al celor care poartă”, a spus Maliţa. Directorul Spitalului Municipal a declarat că înainte de a fi distribuite badge-urile, va avea loc încă o şedinţă a Consiliului de Administraţie în care problema va fi rediscutată. „Dacă se ajunge la concluzia că sistemul nu mai este necesar, putem să întrerupem furnizarea. Dispozitivele sunt închiriate, nu cumpărate”, a mai declarat managerul Spitalului Municipal Timişoara.

Reamintim, iniţiativa managerului de la Spitalul Municipal Timişoara a stârnit reacţia sindicatelor. „În Occident sunt: card pentru înregistrare la intrare şi ieşire sau aplicaţie pe telefon cu care te semnezi când eşti în raza emiţătorului (200 m), aplicaţie pe computer unde ceri să fii semnat şi şeful aprobă sau nu (dacă nu eşti în serviciu, nu). În niciun caz brăţări. Este înjositor pentru profesionişti”, a declarat fostul manager al Spitalului Municipal, Olimpia Oprea.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bătaie între o infirmieră şi un portar de la Spitalul Judeţean din Timişoara

Brăţări electronice pentru supravegherea medicilor: „Este înjositor pentru profesionişti”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite