Sărbătoarea Bisericii Millenium din Timișoara. A fost organizat un colț al copiilor, cu creioane și cărți de colorat
0Biserica Millenium din Timișoara, cea mai mare biserică romano-catolică din orașul de pe Bega, a fost sfințită în 13 octombrie 1901, la cinci ani de la punerea pietrei de temelie. De hramul bisericii, preoții au pregătit trei slujbe: în română, maghiară și italiană.

La inițierea abatelui paroh Vudy Antal, în 1896 s-a format o comisie pentru construirea unei biserici romano-catolice în Timișoara-Fabric. Comisia, sprijinită şi de autorităţile Timişoarei, de toată elita ei, a hotărât ca biserica ce urma să fie construită să poarte numele de „Millennium”, în cinstea aniversării a 1.000 de ani de la formarea statului maghiar în 896.
Din partea bisericii, președintele comisiei a fost abatele Vudy Antal, iar preşedintele laic a fost Karoly Telbisz, primarul Timișoarei de la acea vreme.
Proiectul bisericii a fost elaborat de arhitectul Ybl Lajos, iar execuția a fost realizată de constructorul Kremer Jozsef



























Depunerea festivă a pietrei de temelie a avut loc în data de 4 octombrie 1896, şi a fost celebrată de episcopul de Cenad, Dessewffy Sandor.
Lucrările au durat cinci ani, consacrarea bisericii a avut loc în data de 13 octombrie 1901. „Este cel mai mare monument construit vreodată în Timișoara”, a spus primarul Telbisz, la sfințirea bisericii.

Sărbătoarea de hramul bisericii
De hramul bisericii Millenium, preoții au pregătit trei slujbe. Prima, în limba română, a avut loc la ora 10.00, a urmat cea în limba maghiară, de ora 11.30, iar slujba în limba italiană a fost programată seara.
„A fost o sărbătoare frumoasă. Hramul bisericii este sărbătoarea comunității. Ne-am bucurat că au venit oameni din diferite părți ale Timișoarei, dar au venit din Arad și Hunedoara pentru a sărbătorii împreună pe Sfânta Maria ca și regină a noastră, ea fiind patroana acestei biserici. Comunitatea noastră e variată, sunt români, maghiari, germani și italieni, cea mai nouă comunitate a noastră. În fiecare duminică se ține liturghie în limba italiană”, a spus preotul paroh Daniel Dumitru.

Într-o parte a bisericii, de două săptămâni, a fost amenajat un colț al copiilor, cu bănci și scaune, cu cărți de colorat, creioane colorate.
„Ne bucurăm că vin și tineri la biserică. De asta am amenajat acest colț al copiilor, pentru că și Dumnezeu spune „lăsați copiii să vină la mine”. Nu putem vorbi de o comunitate vie și nici despre viitor dacă nu există copii”, a mai spus Daniel Dumitru.

Poate primi aproape 3.000 de persoane
Biserica hramul Sfintei Maria este construită în stil neo-roman şi este acoperită din exterior cu cărămidă aparentă. Pereții au o grosime între unu şi 3,64 metri, iar nava, sanctuarul şi cupola sunt din ciment din Portland.
Deasupra porţii sunt așezate trei statui în mărime naturală: apostolii Petru şi Pavel, iar la mijloc Mântuitorul Cristos cu crucea.

În turnul din dreapta se află capela Sf. Anton de Padova.
Biserica impozantă are o lungime de 71 de metri și poate să primească aproape 3.000 de persoane. Turnurile sunt înalte de 65 de metri.
Orga bisericii a fost realizată de renumitul Wegenstein Lipot.