Românul premiat cu „Nobelul Austriei” a primit titlul de cetățean de onoare al Timișoarei
0Matematicianul român Adrian Constantin, care a primit în 2020 premiul Wittgenstein (considerat Nobelul Austriei), a primit joi, 6 octombrie, titlul de cetățean de onoare al Timișoarei natale.
Liceul Nikolaus Lenau, singurul liceu din România în care au învățat doi laureați ai Premiului Nobel (Herta Muller – Literatură și Stefan Hell - Chimie) a găzduit joi, 6 octombrie 2022, festivitatea de decernare a titlului de cetățean de onoare al Timișoarei matematicianului român de renume mondial Adrian Constantin.
Profesorul Constantin s-a declarat foarte bucuros pentru titlul primit, arătând rolul pe care Liceul Nikolaus Lenau l-a avut în dezvoltarea sa profesională, dar și ca om.
„Este o mare bucurie. Lenau mi-a deschis perspective și mi-a permis accesul la cultura germană vie. Cultura germană, pe lângă componenta de cunoaștere și cultură, are și această componentă, de promovare puternică a libertății. Și la universitate și în cercetare este foarte important gradul de libertate, tocmai pentru a putea face lucruri care, la început sunt greu de motivat din punct de vedere practic, dar care până la urmă se dovedesc a fi foarte folositoare. Pentru a putea face acest lucru este nevoie de un climat de libertate de care beneficiez la Viena, dare de care realizez că am beneficiat și elev fiind”, a declarat profesorul Adrian Constantin în cadrul ceremoniei.
La festivitatea de decernare a titlului de cetățean de onoare, impresionanta carieră a profesorului Constantin a fost prezentată de medicul Emanuel Bratu, fost coleg de bancă al lui Adrian Constantin și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.
„Noi în acest liceu eram cumva chiori în țara orbilor pentru că aveam acces la informații pe care alți colegi din generația noastră (n.r. perioada comunistă) nu le aveau. Aveam «pachetele de la Omi» („bunica“ - germ.) în care mai primeam câte o carte sau câte o revistă. Noi eram cinci în bancă. Despre un coleg nu mai știu nimic. Despre profesorul Constantin ați auzit ce știe să facă, un alt coleg este inginer-șef la o mare companie de telecomunicații din Canada, un alt coleg lucrează într-o poziție de top la o companie de asigurări din Zürich, iar eu conduc o catedră la Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara”, a declarat profesorul Bratu.
Impresionanta carieră a profesorului Constantin
Născut în Timișoara și absolvent al Liceului „Nikolaus Lenau”, reputatul matematician Adrian Constantin a urmat cursurile Universității Sophia Antipolis din Nice. Doctoratul l-a obținut la Universitatea din New Zork, în 1996, iar apoi a urmat studii post-doctorale la universitățile din Basel și Zürich.
Cariera sa include deținerea unor prestigioase funcții academice la Universitatea Newcastle uponTyne, Universitatea din Lund, Trinity College din Dublin (TCD), Universitatea din Viena sau King’s College din Londra.
Profesorul Constantin are un renume mondial, legat de rolul matematicii ȋn geofizică. Studiile sale și-au dovedit din plin utilitatea, printre altele - ȋn cercetarea fenomenelor climatice și ȋntâmpinarea dezastrelor naturale, precum tsunami sau uraganele. Acestor domenii de cercetare li se adaugă cele de analiză matematică și propagarea undelor hidrodinamice.
Cu peste 160 de publicații și 11000 de citări, Adrian Constantin a fost distins cu numeroase titluri și premii, de către instituții de prim rang din lumea științifică.
„Inspirație și model“
„Timișoreanul Adrian Constantin, una din mințile strălucite din domeniul matematicii, este cel mai recent Cetățean de onoare al municipiului. Este absolvent de Lenau, locul în care, astăzi, ne-am întâlnit pentru decernarea titlului și pentru un dialog antrenant cu o parte din elevii liceului. Câștigător al Premiului Wittgenstein, cel mai valoros premiu științific al Austriei, de numele profesorului Constantin sunt legate cercetări extrem de valoroase în anticiparea fenomenelor climatice periculoase și a dezastrelor naturale, și implicit a salvării de vieți. Profesorul Constantin face parte din zestrea oamenilor valoroși pe care Timișoara îi dă și îmi doresc să fie inspirație și model pentru generațiile tinere, încă pe băncile școlii“, a declarat primarul Dominic Fritz.