Protest cu lanterne la baza "Uszoda" din centrul Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La acţiunea de la Uszoda au luat parte şi copii, pentru care părinţii vor un viitor mai luminos
La acţiunea de la Uszoda au luat parte şi copii, pentru care părinţii vor un viitor mai luminos

O mână de timişoreni s-au întâlnit joi seara, pentru a lumina baza „Uszoda” aflată în paragină, în Parcul Central din Timişoara.

Chiar dacă nu s-au adunat foarte mulţi timişoreni, cei care au ieşit, joi seara, în Parcul Central au tras un semnal de alarmă asupra stării de degradare în care a ajuns „Uszoda”, una din primele centre de înot din Timişoara.

Vechiul ştrand a fost dezafectat după Revoluţie, devenind doar un obiectiv pe care rechiinii imobiliari au stat mereu pregătiţi să-l înhaţe. 
 

Cristian Stoenescu trăieşte în Canada, la Toronto din anul 1985. Aflat în vizită la Timişoara, a auzit de protestul de la „Uszoda” şi a decis să participe cu gândul la vremurile în care a învăţat să înoate în această bază.
 

„În anii 60, cei din generaţia mea, am copilărit şi am petrecut verile la Uszoda. Erau două bazine. Unul pentru copii şi unul pentru cei mari. Aici s-a jucat celebrul <prinsa>. Nu a fost membru din formaţia Phoenix care să nu fi jucat aici acest jos. Era un loc în care atmosfera era familială, puteau veni de la bunici, la copii, era bine plasat, central. Semnificaţia politicii din vechiul regim era că aici învăţai să înoţi, deprindeai primele mişcări, apoi la Băiele Neptun, ILSAsau poate în Bega şi ulterior, unii ca mine treceau Dunărea, cum s-a întâmplat în 1985.  În afara nostalgiei şi a patriotismului local există şi o suferinţă civică vizavi de toate clădirile de acest gen”, a declarat Stoenescu, care a ţinut să spună că în Canada nu există clădiri lăsate în paragină.

„Orice loc din orice oraş înxcearcă să fie cât mai profitabil pus în circuit, să folosească comunităţii şi să aducă şi un profit de business”, a adăugat timişoreanul din Toronto. 


Cei prezenţi la protestul cu lanterne şi-au amintit de vremurile în care funcţiona ştrandul, iar unii dintre tineri şi-au adus copii în căruţ cu speranţa ca aceştia vor învăţa să înoate cândva la „Uszoda”.


„În anii 70-80 era grovaz aici. Toţi copiii veneau să înoate. Se povesteau de plutele de aici, pentru că în cealaltă variantă, cei care învăţau să înoate în Bega foloseau camere de cauciuc. Acum arată la fel ca 90 al sută din acest oraş. Suntem în 2013, iar Timişoara nu are un ştrand calumea. Ne întâlnim mai mulţi timişoreni la Szeged şi Mako, decât acasă”, a declarat Adrian Kali, profesor de istorie din Timişoara.


După protestele de la Casa Muhle, Liga Bănăţeană s-a implicat şi de această dată într-o acţiune de acest gen,


„Vrem să atragem atenţia autorităţilor locale asupra acestui loc. Chiar dacă nu este un monument istoric, este un loc importent pentru timişorenii care au învăţat să înoate la Uszoda. Pentru unii reprezintă foarte mult. Merită să ne strângem şi pentru Uszoda. Acestă bază se află în proprietatea Clubului Sportiv Şcolar, deci a statului. Şi nu este prima dată când Statul Român lasă se se degradeze clădirile, în loc să facă lucruri utile pentru societate”, a spus Adina Murgilă, reprezentanta Ligii Bănăţene.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite