Proiect futurist în Timișoara: muzeu și cafenea în Castelul de apă din Iosefin GALERIE FOTO

0
0
Turnul de apă construit în 1912 este monument istoric în Timișoara
Turnul de apă construit în 1912 este monument istoric în Timișoara

Turnul de ap─â din cartierul Iosefin, construit ├«n 1912, va c─âp─âta o nou─â destina╚Ťie. Scos din uz ├«n anii '40, "castelul" a ajuns pe m├óna studen╚Ťilor de la Facultatea de Arhitectur─â, care au realizat proiecte inedite.

├Än Timi┼čoara exist─â dou─â turnuri de ap─â construite ├«nainte de primul R─âzboi Mondial, ├«ntre 1912-1914. Unul se afl─â ├«n Pia┼úa Badea C─âr┼úan ┼či apar┼úine grupului de firme condus de Ovidiu Tender, iar celalat, l├óng─â ÔÇ×SolventulÔÇŁ, str─âjuie┼čte cartierul Iosefin. Turnurile au func┼úionat p├ón─â la punerea ├«n func┼úiune a uzinelor de ap─â, iar de aproape 60 de ani nu mai au nicio ├«ntrebuin┼úare. Au ├«ns─â valoarea de monument istoric. Se caut─â o utilitate pentru Castelul de ap─â din Iosefin, care se aflat─â ├«n proprietatea prim─âriei ┼či ├«n administrarea Aquatim.

ÔÇ×Am organizat o dezbatere cu stunde┼úii Facult─â┼úii de Arhitectur─â, pentru valorizarea turnurilor de ap─â. E important ca istoria Timi┼čoarei s─â fie adus─â ├«n fa┼úa oamenilor. Timi╚Öoara are premiere ╚Öi ├«n acest domeniu, av├ónd un turn de ap─â ├«nc─â din 1552. Am dorit s─â vedem ce idei au studen┼úii cu privire la viitorul turnului din Iosefin. Suntem deschi┼či spre orice variant─â care aduce un plus de valoare. Vom valoriza cea mai bun─â ideeÔÇŁ, a declarat Aurel Vlaicu, directorul societ─â┼úii Aquatim.

VEZI GALERIE FOTO CU PROIECTELE STUDENŢILOR

Proiectele studen╚Ťilor de la Arhitectur─â

Studen┼úii din anul V de la Facultatea de Arhitectur─â din Timi┼čoara ┼či-au expus plan┼čele la sediul Aquatim, ele put├ónd fi v─âzute timp de o s─âpt─âm├ón─â. Viziunile studen┼úilor au fost variate: de la realizarea unor muzee care s─â intre ├«n circuitul turistic, p├ón─â la cafenea, loc de joac─â, acvariu sau zon─â de sport.

ÔÇ×Ne-am ales singuri temele. Am avut libertate din partea profesorilor. Ideea este punerea ├«n valoare a turnului, dar ├«n acela┼či s─â se p─âstreze c├ót mai mult originalul. Eu am realizat un turn de distrac┼úii, care s─â aibe ┼či cafenea ┼či cofet─ârie. C├ónd am vizitat turnul, mi-am dat seama c─â nu exist─â pentru numero╚Öii copiii din zon─â un loc de joac─â.ÔÇŁ, a spus Teo Butn─âreanu, unul din studen┼úii de la Arhitectur─â.

PANORAMA DIN CASTELUL DE APA

Cristian Trinc─â propune un spa╚Ťiu pentru amatorii de c─â╚Ť─ârare pe pere╚Ťi artificiali. "Ar fi cel mai ├«nalt perete din ╚Ťar─â ╚Öi va putea g─âzdui competi╚Ťii interna╚Ťionale. Nu avem spa╚Ťii pentru acest sport. Exist─â un perete la mall, dar e inadecvat. M-am g├óndit la s─âli de fitness, un SPA cu jacuzzi, saun─â ╚Öi masaj, dar ╚Öi la vestiare", a spus Trinc─â.

Muzeul apei, care s─â cuprind─â restaurant, bar, cofet─ârie, muzeu de ╚Ötiin╚Ť─â ╚Öi tehnic─â, dar ╚Öi un aquarium inedit care ar putea atrage turi╚Ötii sunt alte idei ale studen╚Ťilor de la Arhitectur─â. Mul╚Ťi au ┼úinut cont c─â pe viitor canalul Bega va fi navigabil─â, astfel c─â turnul nu putea lipsi ca obiectiv turistic.

Construit în nouă luni

Turnul a fost constuit de firma budapestan─â a lui Josef Lenorduzzi ┼či a costat 203.500 de koroane. Lucr─ârile au ├«nceput ├«n decembrie 1912 ┼či a fost predat ├«n septembrie 1913. ┼×i acum se afl─â ├«n stare impecabil─â. Zid─âriea este perfect─â ┼či nici pe departe nu arat─â ca o construc┼úie b─âtr├ón─â de aproape un secol. Panorama ora┼čului, v─âzut─â din v├órful turnului de 52 de metri, este cu adev─ârat superb─â, astfel c─â toate proiectele studen┼úilor aveau cuprins ┼či o zon─â de belvedere.Turnul de apă de la Szeged, construit în 1904 a devenit obiectiv turistic

Turnul de ap─â de la Szeged Turnul de ap─â de la Szeged Turnul de ap─â de la Szeged


Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite