Proiect futurist în Timișoara: muzeu și cafenea în Castelul de apă din Iosefin GALERIE FOTO
0Turnul de apă din cartierul Iosefin, construit în 1912, va căpăta o nouă destinație. Scos din uz în anii '40, "castelul" a ajuns pe mâna studenților de la Facultatea de Arhitectură, care au realizat proiecte inedite.
În Timişoara există două turnuri de apă construite înainte de primul Război Mondial, între 1912-1914. Unul se află în Piaţa Badea Cărţan şi aparţine grupului de firme condus de Ovidiu Tender, iar celalat, lângă „Solventul”, străjuieşte cartierul Iosefin. Turnurile au funcţionat până la punerea în funcţiune a uzinelor de apă, iar de aproape 60 de ani nu mai au nicio întrebuinţare. Au însă valoarea de monument istoric. Se caută o utilitate pentru Castelul de apă din Iosefin, care se aflată în proprietatea primăriei şi în administrarea Aquatim.
„Am organizat o dezbatere cu stundeţii Facultăţii de Arhitectură, pentru valorizarea turnurilor de apă. E important ca istoria Timişoarei să fie adusă în faţa oamenilor. Timișoara are premiere și în acest domeniu, având un turn de apă încă din 1552. Am dorit să vedem ce idei au studenţii cu privire la viitorul turnului din Iosefin. Suntem deschişi spre orice variantă care aduce un plus de valoare. Vom valoriza cea mai bună idee”, a declarat Aurel Vlaicu, directorul societăţii Aquatim.
VEZI GALERIE FOTO CU PROIECTELE STUDENŢILOR
Proiectele studenților de la Arhitectură
Studenţii din anul V de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara şi-au expus planşele la sediul Aquatim, ele putând fi văzute timp de o săptămână. Viziunile studenţilor au fost variate: de la realizarea unor muzee care să intre în circuitul turistic, până la cafenea, loc de joacă, acvariu sau zonă de sport.
„Ne-am ales singuri temele. Am avut libertate din partea profesorilor. Ideea este punerea în valoare a turnului, dar în acelaşi să se păstreze cât mai mult originalul. Eu am realizat un turn de distracţii, care să aibe şi cafenea şi cofetărie. Când am vizitat turnul, mi-am dat seama că nu există pentru numeroșii copiii din zonă un loc de joacă.”, a spus Teo Butnăreanu, unul din studenţii de la Arhitectură.
PANORAMA DIN CASTELUL DE APA
Cristian Trincă propune un spațiu pentru amatorii de cățărare pe pereți artificiali. "Ar fi cel mai înalt perete din țară și va putea găzdui competiții internaționale. Nu avem spații pentru acest sport. Există un perete la mall, dar e inadecvat. M-am gândit la săli de fitness, un SPA cu jacuzzi, saună și masaj, dar și la vestiare", a spus Trincă.
Muzeul apei, care să cuprindă restaurant, bar, cofetărie, muzeu de știință și tehnică, dar și un aquarium inedit care ar putea atrage turiștii sunt alte idei ale studenților de la Arhitectură. Mulți au ţinut cont că pe viitor canalul Bega va fi navigabilă, astfel că turnul nu putea lipsi ca obiectiv turistic.
Construit în nouă luni
Turnul a fost constuit de firma budapestană a lui Josef Lenorduzzi şi a costat 203.500 de koroane. Lucrările au început în decembrie 1912 şi a fost predat în septembrie 1913. Şi acum se află în stare impecabilă. Zidăriea este perfectă şi nici pe departe nu arată ca o construcţie bătrână de aproape un secol. Panorama oraşului, văzută din vârful turnului de 52 de metri, este cu adevărat superbă, astfel că toate proiectele studenţilor aveau cuprins şi o zonă de belvedere.
Turnul de apă de la Szeged, construit în 1904 a devenit obiectiv turistic