Preoţii despăgubiţi în bătaie de joc pentru un teren de pe autostradă au pierdut procesul cu CNADNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Timiş a emis prima sentinţă în dosarul în care o parohie din Timiş a cerut majorarea despăgubirilor pentru terenul expropriat pe autostrada Lugoj-Deva. Parohia, al cărei teren a fost luat pentru autostradă, a primit şi acceptat un preţ de 7 euro pe metru pătrat, după care Guvernul a diminuat de 20 de ori valoarea exproprierilor.

Printr-un proces deschis la Tribunalul Timiş, Parohia Romano-Catolică din Lugoj a contestat valoarea exproprierilor oferite de CNADNR după ce acestea au fost diminuate de 20 de ori. Totul a începutl în momentul în care Guvernul a stabilit printr-o hotărâre din decembrie 2010 care sunt terenurile ce urmează a fi expropriate pe ruta autostrăzii Lugoj-Deva. Din tabelul cu proprietari expropriaţi face parte şi Parohia Romano-Catolică.

Potrivit unor documente depuse în instanţă, statul a expropriat de la parohie două parcele în suprafaţă de 4.629 de metri pătraţi, respectiv 4.543 de metri pătraţi. Prin hotărârea de Guvern s-a stabilit şi valoarea exproprierilor: 27,9 lei pe metru pătrat, urmând ca Parohia Romano – Catolică să primească pentru cele două parcele o sumă de 282 de mii de lei, aproape trei miliarde de lei vechi.

„Fiind de bună  credinţă, am acceptat la acel moment ca pentru un metru pătrat de teren expropriat să primim suma de 7 euro pe metru pătrat, cu toate că pentru varianta de ocolire a Municipiului Lugoj, Statul Român a plătit 15 euro pe metru pătrat, persoanelor a căror terenuri au fost expropriate, unele dintre ele fiind chiar alăturate celor expropriate pentru autostradă”, a arătat avocatul Parohiei Lugoj.

Preţ de nimic

Chiar dacă Hotărârea de Guvern din 2010 stabilea valoarea despăgubirilor, în 2011 s-a emis o nouă Hotărâre de Guvern prin care se stabileau noi valori ale exproprierilor. Astfel, suma pentru Parohia Romano-Catolică a fost diminuată de la 282 de mii de lei, la 13.714 lei. Practic valoarea exproprierilor a fost diminuată de 20 de ori, fapt ce, evident, nu a covenit. Astfel, Parohia a dat Statul în judecată cerând plata exproprierilor fixate iniţial, dar şi plata unor daune de 15.000 de euro pentru nefolosirea terenului.

În urma unui proces care a durat trei ani, timp în care s-au realizat şi o serie de expertize, judecătorii Tribunalului Timiş au respins cererea Parohiei Romano-Catolice din Lugoj. „Tribunalul constată că sumele oferite ca despăgubire prin hotărârea de stabilire a despăgubirilor reflectă valoarea reală a imobilului şi a prejudiciului creat prin exproprierea terenului arabil situat în extravilanul municipiului Lugoj, fără utilităţi, destinat strict pentru practicarea agriculturii, având în vedere concluziile raportului de expertiză efectuat în cauză de către expert”, au arătat judecătorii care au emis sentinţa favorabilă Statului. Decizia nu este definitivă, fiind atacată deja cu recurs la Curtea de Apel Timişoara. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite