Prea săraci să uităm duty-free-urile: de ce supravieţuiesc magazinele de la graniţa cu Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ceasuri, alcool, cosmetice şi dulciuri "de firmă" vândute chiar şi la jumătate de preţ faţă de magazinele din oraş, duty-free-urile continuă să supravieţuiască la graniţa de vest a ţării. Altă dată atractive doar pentru ţigări, magazinele din vamă au ştiut să îşi păstreze clientela.

În timp ce în urmă cu câţiva ani tot mai mulţi oameni de afaceri preferau să cumpere teren în spaţiul dintre vămi, legislaţia, concurenţa agresivă şi măsurile de securitate luate pentru Schengen au dus la dispariţia multora dintre magazine. Patronii au tras obloanele, dar nu au vândut afacerea, ei aşteptând vremuri mai bune. Cei care au ştiut să îşi păstreze clientela continuă să facă profituri frumoase şi astăzi, astfel că turismul vamal a supravieţuit.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE

La Cenad, fostul duty-free continuă să atragă clienţi, iar rulajul mare de marfă le permite patronilor să ofere cele mai mici preţuri. Astfel, dacă în mall-ul din Timişoara anumite mărci de ceasuri se vând cu preţuri între între 600 şi 1.000 de lei, în magazinul de după graniţa României aceleaşi ceasuri sunt de două ori mai ieftine. Clientul primeşte şi garanţie pentru produs, dar şi chitanţă.

FOTOREPORTAJ: Patronii magazinelor duty-free de la graniţa cu Serbia au găsit căi să continue comerţul în vămi

ANCHETĂ: Mafia contrabandei cu ţigări schimbă rutele de la graniţa cu Serbia la graniţa cu Moldova

"Cele mai cumpărate produse sunt parfumurile, unde avem promoţii permanente, şi ceasurile de mână. Avem preţuri foarte bune pentru că vindem mult, astfel că în momentul în care plasăm o comandă, putem beneficia de preţuri mai mici de achiziţii. În plus, când vinzi multă marfă la preţuri mici poţi să trăieşti şi din adausuri de preţ de doar câteva procente. Dacă clientul e fericit, atunci suntem şi noi fericiţi", a spus Dana Andronescu, adjuncta magazinului din Cenad.

image

La Stamora Moraviţa funcţionau anul trecut nouă duty-free-uri. Modernizarea punctului de trecere a frontierei a dus la montarea unui gard cu sârmă ghimpată în faţa magazinelor. În plus, legislaţia interzicea cetăţenilor care doreau să intre în Serbia să cumpere mai mult de două pachete de ţigări şi un litru de alcool, dar au fost magazine care au trecut peste această prevedere şi au rămas fără autorizaţii. La ora actuală, la Stamora Moraviţa funcţionează un duty-free, care aplică acelaşi sistem de preţuri ca şi magazinul din Cenad: totul e la jumătate de preţ faţă de magazinele "de firmă" din Timişoara.

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite