O tumoră de greutatea unui nou-născut, scoasă din piciorul unei tinere de 29 de ani

0
Publicat:

Medicii Clinicii de Chirurgie Vasculară din cadrul Județean Timișoara au salvat de la amputare piciorul unei tinere de 29 de ani după ce i-au scos, de pe picior, o tumoră de peste 3,5 kg.

Tumora a avut o greutate de 3,5 kg FOTO Arhivă
Tumora a avut o greutate de 3,5 kg FOTO Arhivă

Tumora era gigantă.  Ocupa aproape în întregime coapsa dreaptă cu particularitatea  că pericolul femural, în zona inghinală, era înglobat în aceasta. Operația a durat cinci ore, fără incidente. Am protejat vasele de sânge și nervii periferici astfel că pacienta va putea merge bine,  fără a fi nevoie de intervenții suplimentare. La sfârșitul operației tumora cântărea peste 3,5 kg.  Acum tânăra pacientă  urmează o perioadă de convalescență și tratament specific”, au transmis chirurgii de la Spitalul Județean Timișoara.

Potrivit medicilor, până a ajunge Spitalul Județean Timișoara,   parcursul medical al tinerei a fost destul de complicat și lung deoarece a fost nevoie de consultații și  analize diverse și  complexe, pentru a se stabili cu precizie diagnosticul.  

Mă durea coapsa dreaptă si observam cum crește în volum. Timp de șase ani tot  apăreau amorțeli și  furnicături, iar la picioare aveam senzația de frig. Toate le-am pus pe seama faptului că m-am îngrășat și, apoi, țineam cură de slăbire. Într-adevăr, slăbind, piciorul se mai subția însă tot era  mult prea mare”, a declarat tânăra în vârstă de 29 de ani.

Potrivit șefului Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara, medicul Andreea Rață, tumora a fost „foarte voluminoasă”. „Vasele de sânge din zona coapsei erau împinse, practic, total de către această tumoră voluminoasă. Tumora a crescut în timp. Inițial, pacienta a neglijat puțin să meargă la medic”, a declarat medicul Andreea Rață.

Chirurgul a explicat și ce ar trebui să facă pacienții pentru a nu ajunge în situația tinerei cu o tumoră de 3,5 kg. „Important este în primul și în primul rând ca fiecare pacient sau fiecare posibil pacient care are o problemă medicală să se adreseze imediat ce o sesizează, să nu lase timpul să treacă, pentru că în momentul în care ele (n.r.) ajung în dimensiuni mari sau în momentul în care patologia de care suferă ajunge în a mult mai avansat este și mult mai greu de tratat. Nu doar atât din punct de vedere al nostru, al medicilor, ci și cu consecințe foarte, foarte serioase asupra pacientului”, a explicat dr. Andreea Rață.

La rândul său, medicul Sorin Barac, membru al echipei care a realizat intervenția chirurgicală, a explicat că pentru realizarea operației a fost nevoie de o echipă multidisciplinară, pe lângă procedurile de chirurgie vasculară, fiind nevoie și de un chirurg specializat în chirurgie plastică pentru refacerea țesuturilor și a zonei afectate. 

Chirurgii spun că astfel de tumori, de asemenea dimensiuni, sunt destul de rare. De regulă, se întâmplă la persoane corpolente deoarece grăsimea suferă modificări și se poate ajunge rapid la tumori și de aici,  în cazuri de depășire a pragului de operabilitate, se poate ajunge la amputație majoră. Recomandă pacienților un consult rapid la un medic chirurg  în cazul în care observă modificări substanțiale de pildă, porțiuni de piele încrețită, întărită, membre crescute în volum, total sau parțial.

Echipa operatorie a fost formată din, Ș.L dr. med Andreea Rață, Conf. Dr. Sorin Barac, Dr. Adelina Mzi, Dr. Vadim Breahnă, as. Cecilia Duma și Giorgiana Bobouțanu, medic anestezist.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite