Nutriţioniştii despre „otrava dulce“: „Sunt oameni care-şi închipuie că dacă schimbă zahărul alb cu zahărul brun vor obţine un beneficiu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zahărul dă dependenţă şi afectează sănătatea
Zahărul dă dependenţă şi afectează sănătatea

Zahărul este un ingredient aproape nelipsit din alimentaţia românilor, chiar dacă ştim foarte bine nu este foarte benefic pentru sănătate.

Specialiştii susţin că zahărul îmbătrâneşte, provoacă boli de inimă, favorizează apariţia diabetului sau creşte riscul de cancer. 

„Ştim cât de rău poate fi zahărul pentru organism. Însă există persoane care se gândesc că zahărul doar îngraşă. Dar el ne distruge flora bacteriană, din păcate are acţiune nocivă asupra sistemului nervos, copiii pot avea un sindrom de agitaţie din cauza zahărului. Mare atenţie! Nu există zahăr bun. Fie el brut, fie el brun, fie el alb. Daunele pe care le produce organismului sunt aceleaşi. Cresc foarte mult glicemia, suprasolicită pancreastul. Sunt persoane care îşi închipuie că dacă schimbă zahărul alb cu zahărul brun vor obţine un beneficiu. Din păcate, orice timp de zahăr este dăunător pentru organismul nostru. Sunt acele glucide rele care suprasolicită pancreastul şi în timp poate duce la diabet”, spune medicul nutriţionist Iren Alexoi. 

Ce variante am avea? „Să înlocuim zahărul cu un îndulcitor de stevie, să folosim mai des mierea, să folosim un sirop de agape, zahărul obţinut din fructele uscate. Dulciurile care se fac în casă din ovăz, cereale de ovăz şi fructe uscate sunt foarte bune pentru copii, dar şi pentru cei care au diabet”, a mai declarat Iren Alexoi. 

„Măcar să încercăm să reducem cât se poate de mult consumul”

Limitarea consumului de zahăr ar fi un pas important pentru schimbarea stilului de viaţă. Sfatul este valabil şi pentru copiii care mănâncă dulciuri foarte concentrate, cele găsit de regulă în comerţ.

„Trebuie să fim atenţi nu doar la zahărul pe care-l punem în ceai sau cafea, ci şi la zahărul ascuns. Se găseşte în torturile făcute cu creme, cu margarină, în foetaje, în sucurile acidulate. Dacă nu le scoatem cu totul din alimentaţie, măcar să încercăm să reducem cât se poate de mult consumul lor”, a declarat nutriţionista Mihaela Pantea. 

Medicul Mihaela Pantea oferă şi câteva variente mai uşoare de dulciuri. „Dacă vrem să mâncăm o prăjitură, să alegem o tartă cu fructe, mai de grabă să înlocuim o gustare dulce cu un fruct. Deja este sezonul fructelor, pieţele sunt pline cu fructe proaspete. Mierea este o variantă, dar şi ea este tot un dulce concentrat, aduce calorii la fel de mult ca şi zahărul. Dar este mai bun ca zahărul rafinat. Din punct de vedere caloric nu este nicio diferenţă între zahărul brun şi zahărul alb”, a explicat Mihaela Pantea. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite