Ministerul Dezvoltării acuză ilegalităţi într-un proiect european de dotare a pompierilor din Vestul ţării. Penalizarea este de peste 700.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din Vestul ţării au fost dotate cu echipamente de ultimă generaţie în cadrul unui proiect european de peste 50 de milioane de lei. Ministerul Dezvoltării acuză nereguli în atribuirea licitaţiei pentru desemnarea firmei care a furnizat echipamentele.

Pentru atragerea fondurilor europene, consiliile judeţene din Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara s-au constituit în ADI Vest, o asociaţie care a făcut posibilă atragerea fondurilor. Practic, prin această asociaţie au fost atraşi de la Uniunea Europeană aproape 35 de milioane de lei pentru dotarea ISU-rilor din Vestul ţării. Tot prin această asociaţie s-au făcut şi licitaţiile de achiziţie a echipamentelor, iar firma desemnată să se ocupe de furnizarea echipamentelor a fost SC Rădănici Motors SRL, care a asigurat furnizarea echipamentelor în schimbul unei sume de 2,8 milioane lei.

După finalizarea proiectului, o unitate din cadrul Ministerului Dezvoltării a efectuat verificări cu ocazia cărora au fost constatate mai multe nereguli în atribuirea contractului de furnizare a echipamentelor. Astfel, o neregulă invocată viza o prevedere din caietul de sarcini potrivit căreia nu erau acceptate la licitaţie „drept experienţă similară contracte în care ofertantul a îndeplinit nume propriu şi prin resurse proprii mai puţin de 50 la sută din valoarea contractului”.

„La atribuirea, autoritatea contractantă a restricţionat participarea operatorilor economici la procedura de atribuire a contractului prin impunerea de cerinţe minime de calificare nelegale şi restrictive. Astfel, autoritatea contractantă a stabilit limite pentru viitorii ofertanţi, limite care nu reprezintă relevanţă în raport cu natura şi complexitatea contractului de achiziţie publică ce urma să fie atribuit”, se arată în nota de constatare a Ministerului Dezvoltării.

În acelaşi document s-a reţinut că „prin neinformarea corectă a oricărui posibil ofertant prin aplicarea tuturor cerinţelor minime de calificare, nu a fost asigurată o competiţie adecvată, încălcându-se principiul concurenţei, al transparenţei şi al tratamentului egal, cu efecte directe asupra eficienţei utilizării fondurilor publice”.

Pentru toate acestea, a fost aplicată o corecţie financiară de 25 la sută din valoarea contractului. Asta înseamnă o penalizare de 705.587 lei.  

Aşa cum era de aşteptat, decizia de aplicare a corecţiei financiare a fost contestată, mai întâi pe cale administrativă, iar mai apoi în instanţă. În cadrul procesului, reprezentanţii ADI Vest au arătat că cerinţele din caietul de sarcini au fost impuse în urma consultării cu specialiştii ISU, beneficiarii finali ai inevstiţiei. „Instituirea de către subscrisă în documentaţia de atribuire a unor condiţii speciale vizând capacitatea tehnică şi profesională a posibililor ofertanţi nu avea cum să ducă la o restricţionare a participării la procedura competiţională de atribuire. Condiţia experienţei similare anterioare era una ce urma să se aplice tuturor posibililor competitori”, se arată într-un document depus în instanţă.

La rândul său, directorul ADI Vest, Sergiu Bălaşa, susţine că aplicarea corecţiei financiare este absursă, în condiţiile în care proiectul a trecut prin cinci filtre, fiind verificat inclusiv de Ministerul Dezvoltării, şi nu s-au găsit nereguli. „Au fost cinci trepte de control, printre care auditul Curţii de Conturi şi ANRMAP, care este autoritatea supremă în materie de licitaţii, şi nu ne-au fost găsite niciun fel de nereguli”, a spus Sergiu Bălaşa. Potrivit acestuia, ADI Vest ar trebui să câştige fără probleme procesul aflat pe rolul Curţii de Apel Timişoara. În caz contrar, directorul ADI Vest nu ştie de unde vor fi plătite corecţiile impuse de Ministerul Dezvoltării. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite