Mina privată de cărbune din mijlocul pădurii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilie Gavrilescu, un om de afaceri din Vâlcea caută cărbune într-o pădure din Caraş-Severin.  Afaceristul susţine că deşi sapă de doi ani, nu a reuşit încă să vândă cărbune. Cu toate acestea, îşi permite să scoată din buzunar sute de mii de euro pentru studiile care să-i arate cât cărbune este sub pământ.

Pregheda se află în judeţul Caraş-Severin, la jumătatea distanţei dintre localităţile Eftimie-Murgu şi Orşova, drum care se face numai prin pădure. Terenul de 100 de hectare pe care se realizează investiţia în etape este păşunea comunală a localităţii şi a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani firmei Total C.M., din Drăgăşani Vâlcea, al cărei administrator este Ilie Gavrilescu. Zona a mai fost exploatată de-a lungul timpului, dar în urmă cu doi ani mina a ajuns pe mâna lui Gavrilescu. Acesta susţine că încă nu a reuşit să exploateze cărbunele, făcând încă studii pentru a vedea ce resurse sunt sub pământ. „Exploataţia se face prin decopertare. Noi vrem să refacem cercetarea, să facem un calcul de rezerve ca să stabilim ce ar fi aici. Suntem în anul doi”, a spus Ilie Gavrilescu, care susţine că respectă toate cerinţele de mediu. Acesta speră ca din toamnă să înceapă să valorifice cărbunele.

Mină de aur negru printre oile satului



Primarul localităţii care a concesionat păşunea pentru exploataţia minieră susţine că banii primiţi de la chiriaş sunt o adevărată gură de oxigen. „Sunt concesionate 100 de hectare, dar se lucrează pe câte două hectare. Lunar primim 12.000 de lei care ne ajută foarte mult. Pentru ultimele trei luni nu am primit concesiunea. Dacă nu se fac plăţile vom opri lucrările”, a spus primarul din Eftimie Murgu, Ilie Imbrescu. Patronul minei din pădure susţine că nu a vândut până acum cărbune. Deşi susţine că nu are nimic de ascuns şi că afacerea este perfect legală, Ilie Gavrilescu nu permite fotografierea craterelor făcute pe terenul pe care l-a concesionat. Deşi afaceristul spune că deocamdată face doar studii şi nu exploatează cărbunele, oamenii locului susţin că din Pregheda se cară cărbune. „Am văzut maşini cu cărbune care merg spre Orşova. Scoate cărbune. Altfel nu ar rezista”, a spus Dănilă Murgu, unul dintre proprietarii de oi de la stâna din apropiere.

Craterele din pădure




În urma săpăturilor pentru căutarea cărbunelui au rămas adevărate cratere. Potrivit contractului de concesiune, terenul trebuie să fie adus la starea iniţială, dar numai după cei 49 de ani de concesiune. „Trebuie să predea terenul cum e masa când se încheie concesiunea”, a spus primarul Ilie Imbrescu.





image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite