Legătura sufletească între Regele Mihai şi Timişoara. A ctitorit Catedrala, a înfiinţat Universitatea de Vest şi Filarmonica Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regele Mihai a contribuit la înfiinţarea unor universităţi şi a unor instituţii de cultură, dar este şi ctitorul Catedralei Mitropolitane din Timişoara.

Regele Mihai s-a simţit mereu apropiat de Timişoara. Până la abdicarea din 30 decembrie 1947, Regele a fost prezent deseori în capitala Banatului. A revenit de abia în 1997, pentru sărbătorile de Paşte, la invitaţia mitropolitului Nicolae Corneanu. De atunci a fost în mai multe vizite la Timişoara. Ultima sa vizită a fost în anul 2009, la invitaţia Clubului Rotary Timişoara, la aniversarea a 80 de ani de la reînfiinţarea clubului.

Vă prezentăm câteva din contribuţiile pe care Regele Mihai le-a avut la înfiinţarea unor universităţi şi ale unor instituţii de cultură.

Ctitorul Catedralei Mitropolitane

Catedrala Mitropolitană din Timişoara, cu hramul „Trei Ierarhi“, a fost construită în perioada 1936-1941 şi este cea mai înaltă biserică din România (90,5 metri). 

Catedrala a fost sfinţită la 6 octombrie 1946, în prezenţa Regelui Mihai, al lui Petru Gorza şi Patriarhului Nicodim.

„O zi frumoasă de toamnă. Cerul se limpezeşte şi îmbie, o atmosferă propice pentru meditaţie. Încă în zorii zilei, o mulţime imensă de credincioşi, veniţi din toate unghiurile Banatului la praznicul ortodoxiei bănăţene, se îndreaptă spre Catedrală. (...) La orele 9, sfânta litie aduce pe Înalţii Ierarhi: IPS Patriarh Nicodim, IPS Mitropolit Nicolae al Ardealului şi pe PP SS Episcopi: Vasile al Timişorii, Andrei al Aradului, Nicolae al Clujului, Nicolae al Orăzii şi Veniamin al Caransebeşului (...). La orele 9.30, goarnele anunţă sosirea Suveranului. Urale entuziaste străbat văzduhul. M. Sa Regele Mihai I coboară din maşină, însoţit de dl Petru Groza, preş. Consiliului de Miniştri şi ministru ad interim al Cultelor, fiind întâmpinat de domnii miniştri sosiţi mai nainte. (...) Îmbrăcat în uniforma aviaţiei, tânărul nostru Rege păşeşte în faţa IPS Patriarh Nicodim, sărutând crucea şi Evangelia. Mulţimnea isbucneşte într-un ropot frenetic de aplauze şi aclamă prelung: «Trăiască Regele!»”, scria publicaţia Biserica Bănăţeană din 6 octombrie 1947.

Decretul Regal nr. 660/1944 este actul de naştere al Universitatii de Vest

Universitatea de Vest din Timişoara a fost înfiinţată în anul 1944, printr-un decret regal semnat de Regele Mihai I. Universitatea avea în structura sa o facultate de litere şi filosofie, o facultate de ştiinţe, o facultate de teologie, o facultate de medicină şi farmacie şi o facultate de drept. Această structură internă era menita să asigure noii universităţii asemănarea cu marile universităţi ale lumii de la acea vreme. Decretul Regal nr. 660/1944 este actul de naştere al Universităţii de Vest. Decretul–lege nr. 660, care oficializa hotărârea Consiliului de Ministri nr. 57/1944 privind infiinţarea Universităţii de Vest - a patra universitate a ţării după cele din Bucureşti, Cluj şi Iaşi – este promulgat în toamna anului 1944.

A înfiinţat Facultatea de Agronomie

În vara anului 2005, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara (USAMVBT) a sărbătorit 60 de ani de existenţă. În dezvoltarea sa, universitatea a parcurs un drum lung şi nu întotdeauna uşor. În 30 iulie 1945 a fost promulgat de către Regele Mihai I al României Legea 617 pentru înfiinţarea Facultăţii de Agronomie, în cadrul Politehnicii din Timişoara, (Monitorul Oficial, 1 august 1945). Reforma agrară din 1948 a însemnat sovietizarea agriculturii româneşti, fapt care a modificat fundamental şi obiectivele învăţământului agronomic şi tot ce şi-a închipuit şi regele.

La aniversarea celor 60 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii Banatul 

O altă realizare a Regelui Mihai din Timişoara este Filarmonica Banatul. “În 15 aprilie 1947, Regele Mihai a semnat actul de înfiinţare a Filarmonicii de Stat. El este ctitorul nostru. Am şi avut o relaţie bună cu Casa Regală. Când am aniversat 60 de ani de existenţă, Regele Mihai a venit la filarmonică, alături de Regina Ana. A participat la concertul susţinut de un cor de Austria, din Tirol”, a declarat Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite