Kinetoterapie de nivel european, cu voluntari, la Spitalul Judeţean din Timişoara
0Pacienţii care au fost supuşi unei operaţii de chirurgie vasculară la Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Timişoara pot beneficea de resursele şi cunoştinţele a doi tineri fiziokinetoterapeuţi care aplică cele mai noi tehnici din domeniu.
Mişcarea, gimnastica medicală, cu alte cuvinte kinetoterapia făcută după ghidurile actuale, este esenţială în procesul de vindecare a pacienţilor care sunt supuşi operaţiilor de chirurgie vasculară. Fiziokinetoterapeuţii Radu Butu şi Sebastian Miron, împreună prof. dr. Mihai Ionac au iniţiat în beneficiul pacienţilor o colaborare care să implice prezenţa, în fapt necesară, a terapeuţilor, la secţia de chirurgie vasculară.
Conform unui comunicat al SCUJT, cei doi evaluează pacienţii internaţi şi, în funcţie de stadiul bolii şi de etapa de tratament, le oferă resursele şi cunoştinţele necesare pentru o reabilitare eficientă şi o externare mai rapidă. De la pacientul imobilizat la pat şi până la pacientul care nu are restricţii de mers, beneficiile activării terapeuţilor în perioada spitalizării sunt demonstrate în nenumărate studii. De exemplu, un studiu israelian publicat anul trecut arată că pacienţii care devin activi din seara operaţiei sau de a doua zi se recuperează mai rapid şi astfel pot să se externeze în medie cu trei zile înaintea celor care stau imobilizaţi la pat.
Reabilitarea vasculară pre şi post-operatorie, precum şi reabilitarea pacienţilor amputaţi este extrem de importantă, având ca efect creşterea distanţei şi calităţii mersului pacientilor, diminuarea durerilor, prevenţia complicaţiilor respiratorii si a atrofiei musculare, recuperarea echilibrului, formarea şi utilizarea rapidă si fără dureri a bontului şi a protezei de mers în cazul pacienţilor amputaţi. Aportul celor doi kinetoterapeuti este cu atat mai valoros, cu cat unul dintre ei a lucrat in Danemarca unde a aplicat tehnicile actuale de recuperare, conforme cu cele mai moderne ghiduri.
În prezent, colaborarea se desfăşoară sub forma unui voluntariat pe perioadă nedeterminată, în cadrul căruia cei doi kinetoterapeuţi sunt prezenţi două zile pe săptămână (luni si joi intre orele 9.00 şi 11.00). În mod ideal, intervenţia kinetoterapeutică este benefică şi necesară de minim trei - patru ori pe săptămână, iar în unele cazuri chiar zilnic. Prezenţa unui terapeut pe Secţia de Chirurgie Vasculară se impune, aşadar, ca o necesitate incontestabilă.
Citeşte şi:
FOTO Oamenii care bagă boala la apă. Tratament cu voluntari pentru copiii bolnavi din Timişoara