IT-iştii din Vest sunt privilegiaţii pieţei şi pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de studenţi şi absolvenţi au luat cu asalt standurile companiilor IT prezente la JobShop
Zeci de studenţi şi absolvenţi au luat cu asalt standurile companiilor IT prezente la JobShop

Prognozele marilor companii cu activitate în Vestul ţării anunţă vremuri bune pentru specialiştii software. Dificultăţile economice care au dominat în ultimul an majoritatea sectoarelor de activitate nu au reuşit să ţină pe loc salariile din IT.

Creşteri salariale, beneficii consistente şi condiţii bune de lucru sunt principalele avantaje pe care angajatorii le oferă programatorilor, în ciuda chibzuinţei care a pus stăpânire pe piaţa din Vest. Potrivit unui studiu realizat de AIMS Human Capital, aproape 30 la sută din firmele de software şi IT din regiune au operat creşteri salariale în 2009.

Veşti bune pentru 2010

Un alt efect pozitiv al crizei a fost temperarea fluctuaţiei de personal. „Puşi în faţa incertitudinilor legate de găsirea şi păstrarea unui nou job, angajaţii au devenit mai prudenţi în a-şi schimba locul de muncă, preferând securitatea unui mediu familiar”, a explicat Şerban Mrejeriu, consultant în cadrul AIMS Human Capital Timişoara.

Peste 30 la sută din participanţii la studiul AIMS Human Capital au declarat că au o politică de creşteri salariale pentru toţi angajaţii pentru anul în curs, în timp ce 83 la sută renegociază salariul de bază prin discuţii individuale. „Pentru 2010 şi respectiv 2011 angajatorii previzonează o creştere salarială cu două cifre pentru toate categoriile de angajaţi. Media creşterilor previzionate oscilează între 14 la sută si 18 la sută, în funcţie de categoria vizată”, a adăugat Mrejeriu.

Semnale pozitive din domeniul IT au fost transmise şi de fostul preşedinte al primei multinaţionale din Banat. „Timişoara nu va fi afectată foarte mult, pentru că valoarea reală e valoarea specialiştilor. Ei aparţin unei structuri sau alteia, dar rămân specialişti”, a explicat Dan Bedros.

Joburi pentru studenţi

Previziunile sectorului IT sunt confirmate de ofertele de angajare lansate de companiile din Vest prin intermediul evenimentului de carieră JobShop, găzduit săptămâna aceasta de Universitatea Politehnica din Timişoara. Jucători precum Continental, Microsoft, Siemens sau ACI Worldwide au scos la bătaie zeci de stagii de practică şi joburi, toate destinate studenţilor şi absolvenţilor de facultăţi tehnice. Criteriile de care ţin cont companiile prezente la JobShop pentru selecţia viitorilor angajaţi vizează buna stăpânire a cunoştinţelor tehnice, dar şi capacitatea de lucru în echipă sau dorinţa de dezvoltare continuă.

Salariile angajaţilor din IT

Potrivit studiului AIMS Human Capital, salariul lunar mediu brut al unui software developer este de  3.347 lei, în timp ce pentru un senior project manager se poate ajunge până la 9.200 lei brut. Cel mai mare salariu al unui angajat din domeniul IT ajunge, în regiunea de Vest, la aproape 22.000 de lei. „Salariile din Vest sunt cu aproximativ 30-40 la sută mai mici decât cele din capitală, dar acest fapt de datorează şi joburilor care există doar în Bucureşti şi care nu se găsesc în oraşele din restul ţării”, a explicat Şerban Mrejeriu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite