Istoria singurei cetăţi dacice din Serbia. Ce se ştie despre modul în care a fost cucerită Jidova de romani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele cetăţii Jidovar FOTO ris.org.rs.
Ruinele cetăţii Jidovar FOTO ris.org.rs.

Cetatea Jidova se află în apropierea localităţii Grebenaţ, din districtul sârbesc Banatul de Sud (Voivodina). Este un sat cu puţin peste 1.000 de locuitori, dintre care 82% sunt etnici români.

Cetatea Jidova este unica cetate dacică de astăzi care a rămas pe teritoriul Serbiei. Ea se află în apropierea satului Grebenaţ, din Banatul sârbesc. Cel mai apropiat oraş este Bela Crkva (Biserica Albă), de la graniţa cu România, la 110 kilometri de Timişoara.

Se presupune că, în Epoca Bronzului, dacii ar fi construit în zonă cinci cetăţi, drept sistem de apărare. Aceste cetăţi au fost ridicate în apropierea satelor Oresat, Dupliaia şi Grebenaţ, care la ora actuală se află printre cele mai vechi aşezări cu populaţie românească din Banatul sârbesc. Prezenţa românilor este atestată de la începutul secolului al X-lea. Există o cruce de piatră la cimitirul din Grebenaţ din anul 1297 şi există document atestat la Viena din anul 1345 despre un proces la tribunal între familia Luca şi o altă familie.
 

Rămăşiţele cetăţii dacice se găsesc la câteva sute de metri de satul Grebenaţ. „Se spune că ultimele pregătiri ale romanilor în luptele lor cu dacii au avut loc în primăvara anului 101. Se spune că cetăţile dacice din jurul satelor noastre vecine au fost primele cetăti dacice atacate de legiunile romane care au trecut râul Dunărea pe ţărmul stâng la Banatska Palanka (Translederata). În perioada anilor 101-107 au trecut Dunărea şi au ocupat cetăţile dacice la Grebenaţ, Oresat şi Dupliaia. Cetătile dacice au devenit castre romane”, a scris profesorul Sorin Lăpădat, pentru situl Asociaţiei Românii Independenţi din Serbia. 

Jidovar FOTO ris.org.rs.


 

S-a constata că este cetate dacică în anul 1905

Nu există date precise referitor la luptele duse la Jidova între romani şi daci şi nici dacă cetatea amintită a căzut din cauza luptelor crâncene sau a fost cucerită fără prea mare rezistenţă din partea dacilor. Cert este că romanii au continuat cuceririle lor, îndreptându-se spre Arcidava (Vărădia în România de azi).

În jurul anilor 101-107, dacii au fost învinşi, iar Dacia a fost transformată în provincie romană în perioada dominaţiei împăratului Traian.
 

În cetăţile dacice din jurul satelor din Serbia de azi au fost prezente unităţi militare romane din legiunile romane a IV-a, VII-a şi a XII-a. 

Jidovar FOTO ris.org.rs.

„Despre ele vorbesc cărămizile cu inscripţii şi sigile găsite la cetate şi împrejurimile ei. Tot în acest spaţiu au fost găsite şi alte izvoare istorice, precum monede de 6 bani romani, bijuterii, obiecte de ceramică, fibule de bronz, amfore, unelte şi arme romane etc. Rămăşiţele cetăţilor romane au atras atenţia cercetătorilor, arheologilor şi istoricilor încă din timpurile cele mai vechi.

Prima dată se aminteşte, pe harta topografică din prima jumătate al secolului XVIII-lea întocmită pentru prinţul Eugeniu de Savoia, vechea cetate Jidova în ruine din împrejurimea localităţii Oresat. În ultimele decenii ale secolului al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea, câţiva arheologi maghiari au vizitat, descris şi cercetat cetatea Jidova.

Amintim descrierea şi schiţa detaliată a acestei localităţi arheologice, a arheologului G.Y. Teglas, făcută în jurul anului 1905, care reprezintă prima încercare de acest gen. În această perioadă, pe baza cercetărilor ceramicii din straturile de suprafaţă, s-a constatat că Jidova este o cetate dacică. Aceaşi părere a avut-o şi cunoscutul arheolog al Banatului de Sud, Banatul sârbesc de azi, Felix Mileker”, a explicat istoricul Sorin Lăpădat, pentru ris.org.rs.

Jidovar FOTO ris.org.rs.
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite