Ion Mititleu este cel mai longeviv culturist din Banat
0La 54 de ani, Ion Mititelu este cel mai în vârstă culturist din Timişoara şi al patrulea din ţară. Acesta continuă şi azi să se antreneze şi să participe la concursuri.
Ion Mititelu este un sportiv exemplar. La 54 de ani continuă să tragă de fiare în sala de culturism şi participă la toate competiţiile importante pentru sportivii din categoria masters. Mititielu a copilărit în satul gorjean Căpreni, pe care l-a părăsit la vârsta de 14 ani, când a venit la şcoală, în Timişoara. „Am amintiri foarte plăcute de la Căpreni. Am fost o familie de ţărani, tata lucra la CAP, iar mama era croitoreasă. Eram patru fraţi. Nu pot să uit cum mergeam la cules de cireşe, vie, cum făceam focul de tabără. Dar am ajuns la Timişoara, unde aveam câţiva unchi. Mai veneam în vacanţe şi mi-a plăcut foarte mult”, a spus Ion Mititelu.
În clasa a IX-a a ales Liceul Industrial nr.8, iar de cum a venit la Timişoara s-a şi apucat de sport. Mai întâi a făcut fotbal, apoi a trecut pe la atletism şi box. „Am jucat fotbal la Viitorul, unde i-am avut antrenori pe Ion Mafa şi regretatul Emanoil Miţaru. Am evoluat la juniori şi apoi la republicani. Apoi am ajuns la Progresul”, a mai povestit
Mititelu. Acesta a fost nevoit să îşi agaţe ghetele în cui după o accidentare gravă la genunchi. Pentru că nu avea stare să stea departe de mişcare, Ion Mititelu a căutat un sport mai static. Aşa a ajuns în sala de haltere şi culturism a clubului Electromotor. Acesta se afla în Piaţa Victoriei, vizavi de fântâna cu peşti. Era singurul club pe aceată ramură din acele vremuri. „Aveam 52 de kilograme îmbrăcat. Eram subţire rău de tot. Mi s-au părut nişte monştri toţi din sală. Dar uşor am început să mă obişnuiesc. Primul meu antrenor a fost Liviu Opreanu, care a pregătit mulţi culturişti în Timişoara”, a mai declarat Ion Mititelu.
În sală cu securiştii
Mititelu îşi aminteşte că pe vremea lui Ceauşescu, sala de culturism era frecventată de numeroşi securişti şi miliţieni. „Eu mi-am văzut de treaba mea. Ei veneau să se antreneze, făceau forţă”, a povestit sportivul. La Revoluţie avea 33 de ani şi lucra la Uzina de Apă. Nu poate uita acele vremuri care au dus la căderea comunismului. „Trebuia să intru în tura de noapte. Era un punct strategic, aşa că erau armată, miliţie, tancuri. Prima noapte a fost de coşmar, pentru că nu ştiam ce se întâmplă. Apoi, când ieşeam din tură mergeam în centru. Din păcate a rămas o dezamăgire totul”, a mai declarat Ion Mititelu.
Nu se câştigă din culturism
La primul său concurs, în 1983, Ion Mititelu a şi luat locul trei. După 1989 a continuat să practice sportul, dar în acelaşi timp să meargă şi la serviciu. Tot la Uzina de Apă lucrează şi în ziua de azi. „Sportul e al doilea serviciu. Chiar dacă din culturism nu se câştigă bani, ai o satisfacţie unică când primeşti o medalie, o cupă sau o diplomă. Eu pot să spun că am o colecţie de aproximativ 100 de trofee”, a mai spus Ion Mititelu, care este legitimat la Clubul Florin Teodorescu din Timişoara.
Întrebări şi răspunsuri
Care e secretul să poţi face sport la vârsta asta?
Nu există secret. Doar muncă şi seriozitate. Mi-am văzut mereu de treabă, m-am antrenat bine înainte de concursuri. Viaţa sportivă îşi spune cuvântul mai târziu. Pot să spun că în Timiş sunt cel mai bătrân, iar în ţară mai sunt doar 3-4 mai bătrâni.
Ce spuneţi celor care vor să ia anabolizante?
Nu le recomand niciodată. Mai antrenez şi eu tineri şi mă întreabă ce să facă, pentru că au citit prin reviste tot felul de lucruri. Există produse cum ar fi suplimentele nutritive, proteinele, vitaminele, aminoacizi, minerale pentru creşterea musculară. Fără acestea nu poţi face sport de performanţă. Dar anabolizantele sunt interzise. Sunt periculoase pentru sănătate, dar se fac şi controale serioase la concursuri şi există amenzi foarte mari.
Ce-i place
„Îmi place ca oamenii din jurul meu să fie sinceri şi corecţi. În lumea sportului îmi place fair play-ul. Aşa am fost crescut de la ţară, cu frica lui Dumnezeu”, a declarat Ion Mititelu.
Ce nu-i place
„Nu îmi place să fiu minţit. Nu îmi plac cei care una spun şi alta fac, nu îmi plac demagogii. Tocmai de aceea nu am mulţi prieteni, dar pe cei care îi am, i-am ales bine”, a mai spus Mititelu.
Profil
Născut. 1.03.1957 Căpreni, Gorj
Studii. Liceul Industrial nr.8 Timişoara
Experieţă. practică culturismul din 1983
Familie. Căsătorit cu Maria, are două fete, Ioana şi Loredana