INTERVIU EXCLUSIV Dan Bedros, ex-preşedinte Alcatel-Lucent România: "Pentru americani, în general, angajaţii sunt nişte roboţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul de top Dan Bedros a explicat, într-un interviu pentru ziarul „Adevărul", de ce a plecat din compania pe care a condus-o timp de 18 ani.

Poate funcţiona un mariaj european-american, în special în lumea afacerilor?

Niciun mariaj european-american nu merge. Sunt culturi total diferite. Europenii nu sunt atât de pragmatici precum americanii, care sunt dedicaţi scopului, care e numai banul. Pentru americani, în ceea ce priveşte modul general de management, angajaţii sunt nişte roboţi care trebuie să îşi facă treaba.

CLICK AICI pentru fotogalerie

Cum a funcţionat acest mariaj în Alcatel-Lucent?

Până în 2006, Alcatel era organizat pe principiul intreprinderilor europene. Era un sistem descentralizat, în care unităţile locale sunt implicate prin buget, dar au autonomie. Pentru un astfel de sistem ai nevoie de profesionişti. Ca modalitate de lucru, răspunderea este locală. În 2006 s-a făcut mariajul Alcatel-Lucent, iar de atunci managementul a devenit american. Astfel, la nivel local pentru un management eficient nu îţi mai trebuie generali, ci îţi trebuie soldaţi buni.


image

Plecarea dumneavoastră din Alcatel-Lucent a coincis cu perioada de criză ...

Într-o astfel de perioadă fiecare încearcă să-şi controleze resursele. Corelat cu noul tip de management pe verticală, din punct de vedere profesional nu mai era atât de multă libertate, iar eu nu mă mai regăseam în acel sistem.

Acesta a fost motivul pentru care v-aţi retras?

Nu mai era nevoie de mine, nu mă mai regăseam. Eu am dezvoltat compania de la 0 la 18 ani. A fost o experienţă interesantă în toţi aceşti ani, dar au fost mai multe motive care s-au corelat: schimbarea acţionariatului, criza, criza telecom.


image

Ce soluţii au companiile din IT&C pentru optimizarea costurilor?

În perioada aceasta, companiile investesc în servicii şi nu în echipamente. În telecom, o mare parte din companii externalizează. Tot ce e rutină se reduce. Schimbarea fundamentală a economiei este cumpărarea de servicii, nu de echipamente.

Cum sunt afectaţi angajaţii din Timişoara de schimbările din Alcatel-Lucent?

Evident, se adaptează la schimbarea de management. Acum nu mai este nevoie de mulţi oameni de dezvoltare, ci de oameni care să lucreze într-un sistem pe verticală, care e potrivit unei generaţii mai tinere, care se poate adapta uşor. Timişoara nu va fi afectată foarte mult pe termen lung, pentru că valoarea reală e valoarea specialiştilor. Ei aparţin unei structuri sau alteia, dar rămân specialişti.

Angajaţii externalizaţi din Alcatel-Lucent către Wipro au protestat împotriva transferului.

Este vorba de oamenii din Financiar, departament care a fost înfiinţat la Timişoara pentru că românii vorbesc multe limbi străine, sunt mai adaptabili şi mai ieftini. A fost o ehipă de profesionişti care reprezenta toată structura financiară a grupului. 400 de economişti gestionau 1.500.000 de facturi pe an. Acum ei lucrează nu doar pentru Alcatel-Lucent, ci pentru mult mai mulţi clienţi.


image

Mai e domeniul IT&C unul de viitor din perspectiva locurilor de muncă?

Există o stagnare economică generală, care face ca necesarul de specialişti să fie mai mic, dar lucrurile sunt temporare. Un lucru e clar, societatea a luat-o irevocabil în sistemul informatic, ea nu mai poate da înapoi. Am dat de nişte gropi, dar trebuie să depăşim gropile şi să ieşim din asta, iar aceasta nu se poate face decât cu profesionişti. În Timişoara lucrurile nu vor scădea. Specialiştii sunt valorişi, fie că sunt sub un acţionariat sau altul. Nu cred că vor avea probleme pentru că sunt mult prea buni, mult prea valoroşi şi nimeni nu va vrea să renunţe la o capacitate de genul asta. Vestul are aceeaşi problemă de criză şi să reducă costurile. Iar ca să reducă costurile, au soluţia să transfere activităţi în zona noastră.


image

Care sunt activităţile dvs. acum?

18 ani e prea mult în management, partea creativă se reduce, partea de rutină creşte. Acum sunt preşedintele Thales România, companie care provine din Alcatel. Când am fuzionat cu Lucent a trebuit să externalizăm tot ce înseamnă domeniul militar, transport, security. Am transferat 200 de oameni, pentru contractele pe CFR, iar eu am rămas preşedintele boardului, pentru ca clienţii să vadă că suntem aceeaşi oameni.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite