Întâlnirea șvabilor la Timișoara. Sărbătoare mare la 300 de ani de la începutul colonizării Banatului
0Zilele Germanilor din Banat, cea mai mare manifestare culturală a șvabilor bănățeni, i-a readus la Timişoara pe mulți dintre cei care au părăsit aceste meleaguri în timpul comunismului. Timp de trei zile, peste o mie de șvabi în costume populare, aduc veselie în zona centrală a orașului.

Așa cum cu exact 300 de ani în urmă șvabii au coborât pe Dunăre de la Ulm, tot așa au descins astăzi urmașii lor în Piața Unirii, purtând chiar o replică a unei ambarcațiuni „Ulmer Schachtel”, care se traduce Cutiile din Ulm. Sunt cele cu care au venit în Banat strămoșii coloniștilor germani de acum. Macheta de peste șase metri lungime a fost realizată în urmă cu 20 de ani de Erich Meier, originar din Zăbrani, emigrat în Germania, în 1983.

„Ulmer Schachtelul a fost primul mijloc de transport a oamenilor din Germania care au vrut să vină în Banat. Era rapid și ieftin. Mergeau doar ziua, noaptea erau în port. Echipajul era format dintr-un căpitan, un vâslar în față și unul în spate. Căsuța a fost pentru femei, copii și eventual pentru produse perisabile. Utilaje nu s-au transportat. Animale, eventual o vacă pentru lapte. Încăpeau pe ea 200 de persoane. Făceau două săptămâni până la Viena. Nu se vâsla, ci mergeau cu cursul apei. Dunărea merge cu cinci kilometri pe oră”, a spus Erich Meier.

A venit prima dată la Timișoara cu ea și a decis că e vremea ca ambarcațiunea să rămână definitiv aici.
„Această machetă are deja 20 de ani. Am făcut-o din pasiune. Am fost ea la diferite manifestări în Germania. Și-a făcut datoria în Germania, iar acum am decis să o las aici. M-am gândit mult unde să o las, să fie în siguranță. Până la urmă am decis să o donez Fundației Adam Muller Guttenbrun din Timișoara”, a mai spus Erich Meier.

„Mi-e foarte drag Banatul"
Stămoșii Christinei Neu au întemeiat Săcălazul, de unde ea a plecat în Germania în 1981. În urmă cu câțiva ani și-a recumpărat casa părintească și acum e atrasă mai mult ca niciodată de glie.
“Heimat înseamnă pentru mine să vin aici și să mă simt ca acasă. Aici m-am născut, aici am copilărit și mi-am petrecut cei mai frumoși ani, tinerețea. Aveam 23 de ani când am plecat. Mi-e foarte drag Banatul, Săcălazul unde mi-am răscumpărat casa natală și unde vreau să îmi petrec ultimele zile. Asta e dorința mea. Anul acesta, în 28 mai, am sărbătorit 250 de ani de la sfințirea Bisericii Catolice din Săcălaz. E biserica în care am fost botezată, unde m-am căsătărit și unde am botezat și fiul, a devenit catedrala inimii mele”, a spus Christine Neu.

Heimattage la Timișoara
Întâlnirea şvabilor bănăţeni are loc anual, un an la Ulm, în Germania, iar în celălalt, la Timişoara. În 2023, anul Capitalei Culturale a Europei, s-a nimerit ca evenimentul să fie la Timișoara. Peste 1.000 de șvabi din Germania și de pe alte meleaguri sunt așteptați să sosească weekendul acesta în patria pe care au părăsit-o în urmă cu mulți ani.
„Este un eveniment cu totul deosebit, pe care am încercat să-l organizăm la superlativ. S-au anunțat cel puțin o mie de persoane. Majoritatea vor veni în costumele tradiționale pe care noi le avem. Am început cu Ulmer Schachtel în Piața Unirii, ambarcațiunea cu care primii șvabi au venit pe Dunăre, în urmă cu 300 de ani, în Banat. După ce au coborât de Dunăre, au făcut drumul pe jos. Ei au colonizat zona, care la vremea respectivă era într-o stare deplorabilă, fărădelegile erau la ordinea zilei și era nevoie de niște oameni harnici și pricepuți care să construiască. Ei au transformat Banat într-un grânar al Imperiului Austro Ungar”, a spus Ioan Fernbach, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banat, Ioan Fernbach.

Tot astăzi s-a inaugurat și expoziția în aer liber „Istoria cotidiană a germanilor din Banat în secolul al XX-lea”.
Sunt 60 de planșe care povestesc foarte concentrat istoria germanilor din Banat, istoria vieții cotidiene a lor în secolul XX, pe diferite teme: coplărie, viața de familie, munca, viața culturală, comunitate, religie etc.

Paradă în port popular
Mâine, la Opera Națională, un eveniment oficial îi adauce în România numeroși oaspeți din țară și străinătate, printre care ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Thomas Strobl și primarul orașului german Ulm, Gunter Czisch.
Duminică, 4 iunie, după Liturghia pontificală celebrată de episcopul Iosif Csaba Pal, de la ora 10.00, la Domul Catolic, va avea loc, în centrul istoric al Timișoarei, spectaculoasa paradă a șvabilor îmbrăcați în porturile lor.