Replica unei ambarcațiuni cu care strămoșii coloniștilor germani au venit pe Dunăre în Banat, expusă la Timișoara

0
Publicat:

Forumul Democrat al Germanilor din Banat (FDGB) organizează a 16-a ediție a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, în perioada 2-4 iunie 2023, în Timișoara - în acest an sub motto-ul: „Împreună în Capitala Europeană a Culturii“.

Repica unei ambarcațiuni în fața Muzeului Șvabilor Dunăreni de la Ulm FOTO Facebook
Repica unei ambarcațiuni în fața Muzeului Șvabilor Dunăreni de la Ulm FOTO Facebook

O replică în mărime naturala a unei ambarcațiuni „Ulmer Schachtel” (Cutiile de Ulm, bărci mai mari cu posibilităţi de înnoptare pe ele, folosite pentru transportul comercial), cu care strămoșii coloniștilor germani au venit pe Dunăre în Banat, va fi expusă la Timișoara în cadrul Zilelor Culturale ale Germanilor.

Ambarcațiunea va putea fi văzută vineri, 2 iunie 2023, în Piața Unirii, următoarea zi urmând să fie mutată în fața Casei Adam Müller-Guttenbrunn. 

Șvabii au călătorit cu “Ulmer Schachtel” FOTO arhivă
Șvabii au călătorit cu “Ulmer Schachtel” FOTO arhivă

Tot 2 iunie 2023 sunt planificate printre altele, în premieră, în Timișoara expozițiile „Istoria cotidiană a germanilor din Banat în secolul al XX-lea”, „Pictori germani bănățeni”, la Muzeul Național de Artă, cât și momentul comemorativ „Adam Müller-Guttenbrunn, Banatul și șvabii bănățeni” la Casa Adam Müller-Guttenbrunn din Timișoara.

În 3 iunie 2023 vor avea loc mai multe evenimente pe scena Operei Naționale Române din Timișoara precum discursuri festive, decernarea Medaliei de Onoare din Aur a Forumului Democrat al germanilor din Banat lui Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, decernarea Premiului „Stefan Jäger” Oanei Eremie și un intermezzo muzical, cât și un program cultural la Muzeul Satului Bănățean și Balul participanților.

În 4 iunie va fi celebrată la Domul Sf. Gheorghe Liturghia pontificală de Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Franz Metz (orgă), corul „Exultate” al Domului și de Fanfara Șvabilor Bănățeni din Augsburg (Germania).

Domul din Piața Unirii FOTO Ștefan Both
Domul din Piața Unirii FOTO Ștefan Both

În după-amiaza aceleiași zile va avea loc tot la Catedrala Romano-Catolică un concert cu Franz Metz (orgă) și Franz Tröster (trompetă).

În 4 iunie 2023 va avea loc și o paradă a porturilor populare germane. Programul cultural se va încheia cu piesa de teatru „Leonce și Leone” de Georg Büchner la Teatrul German de Stat.

Numeroși oaspeți din țară și străinătate sunt invitați și la această ediție a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, printre care viceprim-ministrul și ministrul de interne al landului Baden-Württemberg, Thomas Strobl și primarul orașului Ulm (Germania), Gunter Czisch.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite