Iniţiativă pentru înfiinţarea Poliţiei Turistice în România. „Nu am inventat-o noi, există în majoritate ţărilor cu tradiţie în turism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia Turtistică în Turcia FOTO Dailysabach.com
Poliţia Turtistică în Turcia FOTO Dailysabach.com

Propunerea privind modificarea legislaţiei în turism a fost trimis Ministerului Economiei, Comertului şi Turismului cât şi Ministerul Afacerilor Interne.

La Conferinţa Naţională de Incoming de la Timişoara au participat peste 30 de specialişti în turism, reprezentanţi de la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, Federaţia Hotelieră din România, Asociaţia Horetim şi Federaţia Naţională a Ghizilor din România.

La Timişoara s-a vorbit despre dorinţa ca în România să fie înfiinţat Departamentul de Poliţie Turstică din cadrul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie, după modelul ţărilor cu tradiţie în turism (precum Italia, Spania, Franţa, Grecia, Turcia etc.). Iniţiativa a pornit de la Federaţia Naţională a Ghizilor din România.

Printre atribuţiile specifice de poliţie, Poliţia Turistică ar trebui să aibe şi competenţe de control pentru respectarea prevederilor legale referitoare la utilizarea ghizilor de turism şi exercitarea acestei profesii.

„Nu am inventat noi poliţia turistică. Există în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană şi cu tradiţie în turism. Poliţia turstică este foarte important ca turiştii să se simte în siguranţă când văd grupul de poliţişti patrund pe lângă ei. Pe de altă parte, există o legislaţie a Uniunii Europene care spune că noi, ghizii, peste graniţă devenim însoţitori de grup, nu mai suntem ghizi. Acolo unde ajungem, suntem nevoiţi să apelăm la un ghid local. Una dintre atribuţiile acestei poliţii de a verifica grupurile de turişti pentru a vedea dacă lângă ei se află ghidul local. Vrem să introducem această normalitate şi la noi în ţară. Apoi, persoane care nu sunt atestate ca şi ghizi pot să îşi ofere serviciile oricărui grup. Zice că o face din pasiune şi în timpul liber. Dar de ce să îi dăm la o parte pe cei care au muncit să devină ghizi de turism? Nu mai vorbesc de evaziune fiscală făcută de cei care îşi oferă serviciile de ghizi”, a declarat George Vasiliu, şeful ghizilor de turism din România. 

Acesta susţine că a fost reţinut de două ori, în Turcia şi Grecia, de poliţia turistică. „Acolo, dacă te văd în siturile arheologice că nu eşti însoţit de ghidul local, aplică legea automat. Fiindcă este o infracţiune”, a spus Vasiliu.  

Imagine indisponibilă



Federaţia Naţională a Ghizilor din România a cerut să se efectueze demersurile necesare cu privire la stabilirea unui întâlniri interministeriale între reprezentanţii Ministerulului Economiei, Comerţului şi Turismului şi ai Ministerului de Interne, pentru încheierea unui protocol pe baza căruia să fie promovata o iniţiativă legislativă referitoare la înfiinţarea Departamentului Poliţiei Turistice în cadrul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie.

„Deocamdată suntem în discuţii cu Departamentul Tursim din cadrul Ministerului Economiei, suntem în tratative şi cu Ministerul de Interne. Probabil că o să ajungem la un consens. Dacă nu sunt bani, în primă fază s-ar putea da poliţiştilor obişnuiţi anumite atribuţiii, cam 15-20, să se ocupe de turişti”, a mai spus George Vasiliu. 

  

În urma legislaţiei din U.E., Poliţia Turistică ar avea următoarele atribuţii. 
 

Menţinerea ordinii şi linistii publice în zonele şi locurile stabilite prin planul de ordine şi siguranţă publică al zonei de competenta, aprobat în condiţiile legii.
 

Menţinerea ordinii publice în imediata apropiere a zonelor comerciale şi de agrement, în zonele definite ca obiective turistice, în zonele adiacente unităţilor de cazare şi alimentaţie publică, precum şi în alte asemenea locuri publice aflate în proprietatea şi/sau în administrarea unităţii administrativ-teritoriale, stabilite prin planul de ordine şi siguranţă publică.

Îndrumarea şi sprijinirea turiştiilor cu privire la informaţii despre obiectivele turistice din zona de competenţă sau în vederea rezolvării operative a problemelor solicitate de către aceştia.

Patrularea pe itinerariile stabilite în planul de ordine şi siguranţă publică şi desfăşurarea de acţiuni cu caracter preventiv, în special în zonele aglomerate.

Participarea, împreună cu autorităţile competente prevăzute de lege, potrivit competenţelor, la activităţi de salvare şi evacuare a persoanelor şi a bunurilor periclitate de calamităţi naturale ori catastrofe, precum şi de limitare şi înlăturare a urmărilor provocate de astfel de evenimente.

Poliţia Turtistică

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, potrivit competenţei,  a agentiilor de turism din România care nu utilizează ghizi de turism posesori ai ecusonului şi atestatului de turism, corespunzător activităţilor desfăşurate.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea de sancţiuni, potrivit competenţei, persoanelor care nu respectă legislaţia în vigoare şi exercită, fără drept, profesia de ghid de turism, a ghizilor de turism care efectuează servicii de ghidaj care nu corespund competenţelor specificate în atestatul şi ecusonul de turism deţinute, precum şi a ghizilor de turism străini, care ghidează vizitatorii în interiorul oraşelor şi a obiectivelor turistice de pe teritoriul României, fără a deţine un atestat şi un ecuson eliberate de autorităţile competente din România.

Verificarea existenţei, la locul de desfăşurare, a licenţelor sau certificatelor de clasificare, după caz, şi a altor documente stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, eliberate conform prezentei legi privind funcţionarea unităţilor de cazare, a agenţiilor de turism, a unităţilor de alimentatie publică şi sesisează Autoritatea Competentă.

Participarea, împreună cu alte autorităţi competente, la asigurarea ordinii şi liniştii publice cu ocazia manifestărilor cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, după caz, precum şi a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul public şi care implică aglomerări de persoane.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea de sancţiuni pentru nerespectarea normelor legale privind convieţuirea socială stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, pentru faptele constatate în raza teritorială de competenţă.

Poliţia Turtistică

Participarea, alături de Poliţia Română, Jandarmeria Română şi celelalte forţe ce compun sistemul integrat de ordine şi siguranţă publică, pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii stradale.

Acţionarea pentru respectarea normelor legale privind desfăşurarea comerţului stradal şi a activităţilor comerciale, respectiv a condiţiilor şi a locurilor stabilite de autorităţile administraţiei publice locale

Verificarea legalităţii activităţilor de comercializare a produselor desfăşurate de operatori economici, persoane fizice şi juridice autorizate şi producători particulari în imediata vecinatăte a obiectivelor turistice.

            

Citeşte şi:
 

Cum va încerca Timişoara să atragă un milion de turişti în 2021. „E greu să te defineşti un oraş de lux dacă nu ai hotel de 5 stele“

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite