Graffiti la Timişoara: festival cu emoţii, bătaie şi culoare. Zeci de grafferi ne colorează oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoara este presărată cu aproximativ 70 de tineri care îi colorează pereţii. Grafferi invitaţi la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Graffiti lucrează de joi dimineaţă, iar lucrările lor sunt aproape gata.

Festivalul a început cu emoţii de partea organizatorilor, întâi în seara cazărilor, când unul dintre căminele în care aveau locuri rezervate participanţii, era închis. "Invitaţilor din Germania le-au fost pierdute bagajele de către compania aeriană, dar au trecut vitejeşte peste lucrul acesta," ne spune unul dintre organizatorii festivalului, Flaviu Roua.

Desenul scuză mijloacele

Cel mai neplăcut a fost atunci când invitaţii din Bucureşti s-au luat la bătaie pentru câteva sprayuri în plus oferite de organizatori. Motivul pentru care grafferi cu desene din câteva linii ar fi avut nevoie de cât mai multe spray-uri, ni-l dezvăluie unul dintre participanţii timişoreni, Daniel Rotar: "ei au venit aici pentru adrenalină, nu îi interesează să deseneze neapărat pe pereţi, ci pe tramvaie" Conform lui, Timişoara este singurul oraş din România în care graffiti-ul apărut peste noapte pe tramvaie nu este şters apoi de autorităţi.

Click pe poze pentru GALERIE FOTO!

image

Premiere la festival
"Ieri am pus prima oară mâna pe spray, nu am mai făcut graffiti până acum," spune Anca Munteanu, studentă la arhitectură în Timişoara. Nici craioveanca poreclită 2EFS nu are o pregătire în domeniu: "studiez medicina veterinară la Bucureşti, dar graffiti e un hobby, nu îţi trebuie studii pentru a desena".
Despre legalitatea acestui hobby în oraşul ei, tânăra spune că deocamdată nu au voie să deseneze niciunde grafferii, aşa că îşi pun la bătaie curţile proprii.
Ea desenează animăluţe pe care le numeşte "zbârlituri". Desenul ei e aproape gata şi poate fi văzut în Parcul Central, la Uszoda.

Printre primii care şi-au terminat desenul a fost timişioreanul Noni, care a spray-at o paiaţă, o caracatiţă şi o pasăre care să se mire de lucrarea sa.

Festivalul se încheie sâmbătă, 17 septembrie, dar după o serie de discuţii şi conferinţe găzduite de Facultatea de Arte şi Design, despre cum ar putea arta graffiti să devină o formă legitimă de artă. De asemeni, organizatorii urmăresc conştientizarea autorităţilor şi cetăţenilor asupra valorii pe care o poate purta arta stradală în contextul urban.

Unde
Zonele de vizitat sunt: zidul exterior al firmei Electromotor, infrastructura podului din Iosefin, podul Mihai Viteazu, faţada nordică a clădirii firmei Ciclop Filarmonica Banatului - zidul de la Grădina de vară, Zidul IPROTIM din dreptul parcării Hotelului Timişoara şi curtea interioară a Cetăţii Bastion Theresia, unde se desenează pe panouri de rigips.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite