George Călinescu şi-a petrecut la Timişoara primul an ca bărbat căsătorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Călinescu şi un grup de colaboratori. Scriitorul în stânga jos, alături de soţie. FOTO: ziartricolorul.ro
George Călinescu şi un grup de colaboratori. Scriitorul în stânga jos, alături de soţie. FOTO: ziartricolorul.ro

La începutul carierei sale în educaţie, George Călinescu a predat, pentru scurt timp, în 1928 şi 1929, la Liceul ”C. D. Loga” din Timişoara. Era chiar la începutul căsătoriei cu Alice Trifu.

Cunoscut de marele public mai ales pentru romanul ”Enigma Otiliei”, George Călinescu a a petrecut o scurtă perioadă la Timişoara, după terminarea studiilor la Roma, şi după doi ani ca profesor la un liceu din Bucureşti, fiind ”profesor secundar” la Liceul ”C. D. Loga”, la sfârşitul anilor '20. În timp ce preda la şcoala bănăţeană, scriitorul s-a căsătorit cu Alice Vera Trifu.

Întâlnirea şi căsătoria celor doi au fost relatate de Lucian Năstasă în volumul ”Intimitatea amfiteatrelor. Ipostaze din viaţa privată a universitarilor «literari» 1864-1948”. George Călinescu şi Alice Trifu s-au cunoscut la Bucureşti, în 1928, însă după câteva întâlniri scriitorul a fost nevoit să plece la Timişoara, pentru a-şi prelua postul de la Liceul ”C. D. Loga”. Cei doi s-au mai văzut în scurtele vizite ale lui Călinescu în capitală şi, aproape pe neaşteptate, în vacanţa de Paşte din 1929, scriitorul a cerut-o de nevastă pe Alice, în timpul unei vizite la părinţii acesteia. Chiar dacă domnul şi doamna Trifu au spus că zestrea fetei nu este încă pregătită, Călinescu a insistat, iar cei doi s-au căsătorit în mai 1929.

Iată cum relatează Alice întâlnirea cu familia scriitorului, într-un interviu citat în volumul menţionat mai sus: „M-am dus îngheţată de frică să mă prezinte mătuşilor. Le-am găsit îmbrăcate cu rochii cu gulere tari, strânse în corsete cu balene şi lăudându-se cu familia de greci din care se trăgeau, cu tot felul de unchi şi rude bogate. După sobă se afla femeia de servici şi la fiecare rudă scoasă din traista familiei, arunca cu voce batjocoritoare: «…a, beţivu ăla ?», «descreieratul ăla !?»“ etc. Întrebată cine i-a plăcut mai mult, răspunsul fetei a fost: „Servitoarea” [care, de fapt, era mama lui Călinescu].

Astfel, George Călinescu şi-a petrecut primul an ca bărbat căsătorit la Timişoara, iar faptul că era îndrăgostit ”lulea” este evident din modul în care vorbea despre soţia sa în corespondenţă sau în jurnal. La sfârşitul anului 1929, cuplul s-a mutat la Bucureşti, după ce profesorul a obţinut aprobare ministerială pentru detaşare la Şcoala superioară de comerţ nr. 2 din capitală. Ca mulţi alţi scriitori, George Călinescu avea excentricităţile sale, iar perioada de mijloc a anilor '30, când studia intens pentru titlul de doctor în litere, a fost o perioadă grea pentru mariajul celor doi. Cu toate ”sincopele” de pe parcurs, Alice şi George Călinescu au rămas împreună până la moartea scriitorului, în 1965. Alice Vera Călinescu a murit în 1993.

Citeşte şi:

FOTO Gara Mare din Timişoara a fost bijuterie arhitectonică. Astăzi este o clădire de tristă amintire

FOTO Timişoara îşi poate recupera istoria din cimitire. Obeliscul Sfânta Ecaterina şi-ar putea găsi loc în Piaţa Bălcescu

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite