Video FOTO VIDEO Imagini ciudate pentru timişoreni: traficul auto, deschis în Piaţa Unirii după jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În această săptămână, autorităţile au redeschis, după 50 de ani, traficul rutier în Piaţa Unirii, pentru a decongestiona circulaţia în zona centrală plină de şantiere. Măsura, care cuprinde şi locuri de parcare pentru 150 de maşini, este temporară , însă a stârnit nemulţumirea multor timişoreni.

După „aventura” cu palmierii din această vară, acelaşi grup de timişoreni pregăteşte un nou protest, „Uniţi pentru Unirii”. Aceştia şi-au dat întâlnire duminică, printr-un „event” creat pe Facebook, pentru o acţiune numită „Hai să ne parcăm în Unirii”. La acţiune şi-au anunţat intenţia de a participa aproape 1.000 de persoane, aceştia fiind îndemnaţi să-şi confecţioneze semne de „Parcare”. Creatorii „evenimentului” pe reţeaua de socializare au întocmit şi o listă cu 10 puncte care începe cu „îl rugăm pe Nicolae Robu” şi enumeră mai multe probleme.

În privinţa traficului auto prin Piaţa Unirii, protestatarii îi cer primarului „Să vină cu o soluţie mai bună pentru parcare! Elevii care merg la şcoală în Piaţa Unirii sunt puşi în pericol de parcarea pe care a instaurat-o de pe o zi pe alta, de «şoseauă» şi de poluare. Să vină cu o soluţie mai bună pentru că astfel se pun în pericol faţadele proaspăt reabilitate şi clădirile care nu au fost proiectate pentru trafic, ci pentru o zonă pietonală. Să-şi asume public că a distrus sistemul de parcare şi acum dă vina pe noi că nu înţelegem necesitatea unei soluţii la o problemă creată de el. (Parcarea de la 700 care este aproape de Unirii, este falimentară şi mai sunt şi alte parcări private în zonă care sunt mai tot timpul goale.)”. 

„Se stă în anonimat, nimeni nu îşi asumă, se iese noaptea, şi în Piaţa Bălcescu şi peste tot prin oraş. Acei oameni se pretind reprezentanţi ai spiritului Timişoarei. Timişorenii sunt oameni demni, care atunci când au ceva de spus, ies şi spun: mă numesc aşa şi am următoarea părere. Nu acţionează în întuneric, cu laşitate. Din fericire şi de data asta s-a dovedit că timişorenii cei mulţi, cei foarte mulţi, apreciază de fapt ce am făcut în Piaţa Unirii şi folosesc ce am făcut în Piaţa Unirii, pentru că e un lucru perfect raţional. Nu se strică absolut nimic, aşa cum nu se strică nici clădirile istorice când trece ditamai tramvaiul pe lângă ele. Aşa cum nu se strică şi nu s-au stricat clădirile din zonă când străzile din tot acest perimetru erau circulate, înainte de a închide acum circulaţia, într-un ritm cumplit, cu maşini bară la bară. Totul este o invenţie, o intoxicare a populaţiei sau, mai bine zis, o încercare de intoxicare pentru că populaţia e imună la astfel de încercări. Acei protestatari ajung acuşi să fie depăşiţi ca număr de numărul protestelor lor. Nu vi se pare ciudat că aceleaşi persoane să fie nemulţumite? Şi de Piaţa Bălcescu, şi de finanţarea lui Poli, şi de Piaţa Unirii şi de Michelangelo şi de tot ce se face în oraşul ăsta. Acum încearcă acest grup să se lipească de cei care protestează faţă de Roşia Montană, de gazele de şist, de poluarea de la Continental. Şi eu sunt protestatar faţă de acestea trei, am spus-o public”, a spus, vineri, Nicolae Robu. 

Nu toţi cei care nu sunt de acord cu traficul din Piaţa Unirii sunt anonimi. „Piaţa Unirii este pietonală de la mijlocul secolului al XX-lea. Redeschiderea traficului ar putea afecta clădirile istorice de aici, dar şi obiectele din Palatul Baroc, care găzduieşte Muzeul de Artă. Acest muzeu aşa a fost gândit, pentru o zonă pietonală. În plus, ar putea fi un haos în Piaţa Unirii, cei care vor vrea sa iasă la promenadă sau să meargă la Muzeul de Artă vor fi nevoiţi să facă slalom printre maşini”, a declarat istoricul Ioan Haţegan, citat de Mediafax.

Reabilitarea centrului istoric din Timişoara, lucrarea majoră care a dus şi la apariţia acestei situaţii, a început la sfârşitul lunii octombrie şi este realizată de firma Romprest, care va executa lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.

La finalul lucrărilor, zece străzi vor deveni pietonale. În plus, vor fi reamenajate aproape în întregime Pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde se vor face doar lucrări pentru înlocuirea reţelelor subterane şi a pavajului. Totodată, proiectul prevede şi schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei. Din suma totală, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adică 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA-ul eligibil este de 12.410.137,20 lei.

Citeşte şi:

Timişoara, fără bani de la bugetul de stat pentru marile proiecte

FOTO A fost descoperit un uriaş în cimitirul otoman din Piaţa Sfântul Gheorghe

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite