FOTO Hristo Stoichkov a pus piatra de temelie pentru "casa bulgărească" de la Muzeul Satului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hristo Stoichkov munceşte cot la cot cu un tânăr bulgar din Banat. FOTO: Vali Silaghi
Hristo Stoichkov munceşte cot la cot cu un tânăr bulgar din Banat. FOTO: Vali Silaghi

Legendarul fotbalist este invitatul comunităţii bulgare din Banat, care sărbătoreşte 275 de ani de la stabilirea pe aceste meleaguri. Stoichkov va rămâne în zonă până vineri, urmând să participe la mai multe festivităţi.

Bulgarii din Banat sărbătoresc 275 de ani de la stabilirea lor în judeţul Timiş. Evenimentele sunt în plină desfăşurare la Dudeştii Vechi, centrul cultural al bulgarilor din România. Majoritatea acţiunilor legate de aniversare au loc în comuna timişeană, însă astăzi, zeci de bulgari bănăţeni au fost prezenţi la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, unde a avut loc sfinţirea pietrei de temelie la Casa Bulgară.

Prima mistrie de mortar a fost pusă de fostul mare fotbalist Hristo Stoichkov, invitat al comunităţii bulgare. După aşezarea simbolică a pietrei de temelie şi slujba de sfinţire aferentă, a avut loc şi un scurt spectacol folcloric, susţinut de tineri din comunitatea bulgară, îmbrăcaţi în straie populare.

"Este un moment deosebit pentru mine, a fost o mare onoare să fiu invitat, dar în acelaşi timp este şi o mare responsabilitate. Comunitatea bulgară de aici este una foarte puternică, iar dovadă stă faptul că, după 275 de ani, copii poartă cu mândrie costumele populare pe care e-au păstrat şi străbunii lor", a spus Hristo Stoichkov.

La Muzeul Satului Bănăţean va fi construit un model de casă bulgărească de la 1900, iar în curtea acesteia va fi construit un bordei, asemenea celora construite de bulgarii deportaţi în Bărăgan în 1951. La sfinţirea pietrei de temelie au fost prezenţi, pe lângă Hristo Stoichkov, mai multe personalităţi, printre care Niculae Mircovici, reprezentantul Uniunii Bulgarilor în Parlament, Amet Aledin, subsecretar de stat în Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Titu Bojin, preşedintele CJT, sau Gheorghe Nacov, primarul din Dudeştii Vechi.

Istorie inedită

Bulgarii din Banat sunt o "rasă rară", studiată de lingvişti şi istorici din toată lumea. Sunt singurii bulgari care au renunţat la scrierea slavă, ei folosind alfabetul latin, sunt romano-catolici, iar limba lor este uşor amestecată cu germana, maghiara, româna şi sârbo-croata. În Bulgaria li se spune bănăţeni.  

Bulgarii bănăţeni locuiesc în această regiune din secolul XVII. Conform datelor statistice, în România sunt înregistraţi cu puţin peste 8.000 de bulgari, dintre care aproape 6.500 trăiesc în Banat.

Citeşte şi:

Sărbătoare în Dudeştii Vechi, la singurii bulgari catolici şi cu alfabet latin din lume

FOTO Sărbătoarea bulgarilor din Banat cu Hristo Stoichkov: "M-am simţit mândru de compatrioţii mei din afara Bulgariei. Mă identific cu ei"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite