FOTO Expediţie pe Himalaya, o poveste despre viaţă şi moarte. Colibăşanu: „Nu poţi să te bucuri când ajungi pe vârf”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul Horia Colibăşanu a intrat în istoria alpinismului: a cucerit în premieră naţională vârful Lhotse (8.516 metri) şi este recordmenul „optmiarelor” urcate.

Alpinistul Horia Colibăşanu a revenit la Timişoara după dificila expediţie din Himalaya, încheiată cu escaladarea vârfului Lhotse, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.
 

După un an de pregătire intensă, pe 8 martie a început expediţia pe Himalaya, alături de bucureşteanul Iustin Ionescu (secretarul Federaţiei Române de Alpinism şi Escaladare) şi de slovacul Peter Hamor. 


Tabăra de bază a alpiniştilor a fost pusă la 5.300 de metri. Practic de acolo începea ascensiunea pe cascada de gheaţă. 


„Adevărata aventură începe din Tabăra 2, aşezată la 6.300 de metri. Este o altitudine la care se poate chiar
trăi O.K. Multe expediţii de acolo îşi puneau măştile de oxigen De acolo începe să fie cu adevărat periculos. Trebuie să fii foarte atent tot timpul. Următoaarea tabără este la 7.300 de metri“, şi-a început Horia Colibăşanu istorisirea. 


Bănăţeanul a explicat diferenţa dintre expediţia sa şi excursiile plătite, în care turiştii folosesc diverse aparate pentru oxigen şi sunt ajutaţi de şerpaşi pentru a le căra bagajele şi pentru monta corturile.


„Trebuie să fi bine antrenat să ajungi acolo fără oxigen. Cei care urcă cu acest ajutor nu au nimic cu sportul. Oxigenul e ca dopajul, este considerat substanţă interzisă în alpinism. Foarte mulţi se folosesc şi de alte substanţe interzise care îi ajută să ajungă pe vârf. Dar ei nu au nimic de-a face cu mişcarea sportivă“, a mai spus Colibăşanu.


Incidentul cu şerpaşii nepalezi


Horia Colibăşanu a fost implicat şi într-o revoltă pornită de şerpaşii nepalezi, care a făcut înconjurul presei mondiale. Supăraţi de atitudinea cunoscuţilor alpinişti Ulei Steck (Elveţia), Simone Moro (Italia) şi Jonathan Griffith (Anglia), care în opinia lor au trecut peste corzile pe care le aşezau, deşi au fost averizaţi să nu facă acest lucru, şerpaşii au vrut să le ofere o lecţie dură alpiniştilor. 
 

“Şerpaşii şi-au pierdut controlul şi au sărit la bătaie cu pietre mari şi cu pioleţii. Unul din alpinişti a fost înconjurat şi lovit, ceilalţi au reuşit să fugă. Noi am sărit să-l protejăm, l-am ascuns într-un cort. A fost destul de înspământător, pentru că nu ştiam de ce sunt în stare să fac, dacă nu se vor răzbuna pe noi. Până la urmă s-au liniştit lucrurile, după ce alpiniştii şi-au cerut scuze”, a mai povestit Colibăşanu.


Ultimul popas înainte de vârful Lhotse este Tabăra 4, aflată la altitudinea de 7.800 de metri. Este răscrucea drumurilor spre Lhotse şi Everest. Au ajuns aici doar Horia şi Peter Hamor, Ionescu fiind nevoit să abandoneze din cauza unui edem pulmonar. 


„Condiţiile sunt foarte grele acolo. Cad pietre tot timpul. Un alpinist din Spania şi-a rupt un deget, un alpinist Italian s-a ales cu capul spart. Ne-a luat trei ore să montăm cortul. E puţin oxigen, iar acest lucru este resimţit prin oboseală“, a explicat alpinistul.


A pierdut un prieten pe munte


Veştile din expediţia de pe Himalaya nu au fost deloc încurajatoare. Cea mai tristă veste pentru român a fost moartea alpinistului rus Alexei Bolotov. „Ne-am cunoscut în 2008, eram prieteni. Înainte de a ne despărţi, i-am dat o cutie de aspirină şi l-am masat pe picior cu o cremă cu antibiotic, pentru că avea o rană. Se pare că i s-a rupt coarda. E greu să rezişti când primeşti asemenea veşti. Am stat prost cu moralul chiar înainte de plecarea pe vârf“, a mai spus timişoreanul.
 

Însă alpiniştii care se aventurează pe cel mai dificil munte din lume sunt pregătiţi şi pentru astfel de veşti. Ei ştiu că se poate muri pe orice munte, în special pe Himalaya. 


„Există o doză mare de hazard. Un sfert dintre  cei care mor suferă din cauza expunerii la altitudine. Apar probleme medicale, pulmonare, cerebrale, din cauza edemelor sau a parezelor. Din expediţia în care am fost, zece nu s-au mai întors în tabăra de bază“, a explicat alpinistul.  

image

Horia Colibăşanu pe vârful Lhotse, la 8.516 metri

Ascensiunea finală, dar nu şi liniştitoare


Horia Colibăşanu a aşteptat să prindă o vreme potrivită şi a început ascensiunea finală pe 21 mai, noaptea la ora 2.00. După cinci ore a ajuns pe Lhotse, unde a stat maximum două minute. 

„Nu poţi să te bucuri încă pe vârf. Am stat cât să facem poze şi un film de 20 de secunde. Practic, eşti doar la jumătatea drumului. Trebuie să pleci repede, ca să cobori pe lumină. Este foarte periculos dacă te prinde noaptea şi când resursele sunt pe terminate“, a mai declarat timişoreanul.
 

Primăria Timişoara nu l-a sponsorizat niciodată


Expediţia Lhotse 2013 l-a costat pe Horia Colibăşanu 20.000 de euro. Jumătate din sumă fost asigurată de Ministerul Tineretului şi Sportului, 5.000 de euro a primit de la Primăria din Slatina, iar restul a fost obţinut din sponsorizări. Alpinistul ţine să mulţumească celor de la Koyos, Aquacarpatica, Rotary Club Ripensis şi Kathrein-Romkatel. 
 

“Primăria din Slatina mă suţine de mulţi ani. Este a şasea oară când sunt alături de mine. Cu vechea administraţie din Timişoara nu am avut o relaţie extraordinară. Ei mi-au premiat după ce am revenit acasă şi după ce am reuşit performanţele. Mai de grabă datorită vâlvei din mass-media. După ce am revenit de pe K2 parcă am fost premiat cu 3.000 de euro. Dar costurile există şi dacă nu reuşeşti să ajungi pe vârf. M-am dus pe cheltuiala mea. Se pare că acum sunt veşti mai bune. Există posibilitatea să fiu susţinut şi de Primăria Timişoara pentru Everest 2014.”, a mai declarat Horia Colibăşanu.


Urmează "Acoperişul lumii” 


Vârful Lhotse (8.516 metri) a fost al şaselea optmiar din cariera lui Horia Colibăşanu, care la 36 de ani se poate lăuda cu K2 (8.611 metri) în 2004, Mansalu (8.163 de metri) în 2006, Dhaulagiri (8.167 de metri) în 2007, Annapurna (8.091 metri) în 2010 şi Makalu (8.481 metri) în anul 2011. 
 

„Este o cifră-record de vârfuri de peste 8.000 de metri cucerite de un român. Deja cu şase «optmiari» se poate spune că intri într-o ligă selectă a alpiniştilor din lumea întreagă. Sunt o mână de oameni cei care urcă fără oxigen la această altitudine“, a declarat Horia Colibăşanu, care, în viaţa de zi cu zi, este medic stomatolog. 

Timişoreanul va începe în scurt timp pregătirile pentru aventura Everest 2014 (8.848 metri), prima ascensiune românească fără oxigen pe „Acoperişul lumii“. 

Citiţi şi:

Alpinistul Horia Colibăşanu a reuşit! Timişoreanul a urcat pe vârful Lhotse, de 8.516 de metri, din Himalaya

Premieră: sportivul Horia Colibăşanu pregăteşte o expediţie pe vârful Lhotse din Himalaya. 

Veşti proaste de pe Himalaya, de la Horia Colibăşanu: “Un prieten şi un alpinist de nădejde ne-a părăsit prematur”

Revoltă pe Himalaya: Timişoreanul Horia Colibăşanu şi-a salvat colegii alpinişti de linşajul nepalezilor

Citiţi şi: Premieră: sportivul Horia Colibăşanu pregăteşte o expediţie pe vârful Lhotse din Himalaya. Veşti proaste de pe Himalaya, de la Horia Colibăşanu: “Un prieten şi un alpinist de nădejde ne-a părăsit prematur” Revoltă pe Himalaya: Timişoreanul Horia Colibăşanu şi-a salvat colegii alpinişti de linşajul nepalezilor

Citeste mai mult: adev.ro/mn4zfs

Citiţi şi: Premieră: sportivul Horia Colibăşanu pregăteşte o expediţie pe vârful Lhotse din Himalaya. Veşti proaste de pe Himalaya, de la Horia Colibăşanu: “Un prieten şi un alpinist de nădejde ne-a părăsit prematur” Revoltă pe Himalaya: Timişoreanul Horia Colibăşanu şi-a salvat colegii alpinişti de linşajul nepalezilor

Citeste mai mult: adev.ro/mn4zfs

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite