FOTO Contele Bardeau, descendent al familiei de Habsburg, demolează legal o clădire istorică din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucările de pe strada Gh.Doja din Timişoara FOTO Ştefan Both
Lucările de pe strada Gh.Doja din Timişoara FOTO Ştefan Both

Grupul deţinut de Andreas Bardeau a început demolarea unei clădiri de patrimoniu în Timişoara. Toată activitatea de pe strada Gh.Doja este perfect legală şi se va păstra doar faţada clădirii.

Timişorenii s-au alarmat când au văzut ce se întâmplă pe strada Gh.Doja. Una din frumoasele clădiri, care a fost construită în 1904, şi care nu se aflau în paragină, a început să fie demolată. Într-un timp record s-a demolat toată clădirea rămânând în picioare doar faţada. Toată activitatea este perfect legală şi are autorizaţie din partea Primăriei Timişoara, a Direcţia de Patrimoniu şi a Ministerului Culturii. 

Firma care este beneficiara lucrărilor este SC Grimming Holding SRL, una din societăţile conduse de contele Andreas Bardeau, descendent al familiei de Habsburg, consul onorific al României la Graz. 

Andreas Bardeau, care s-a mutat la Timişoara, este unul dintre cei mai bogaţi fermieri din România, cu afaceri estimate la aproximativ 100 de milioane de euro.

Reprezentanţii firmei susţin că se va păstra doar faţada clădirii, iar în rest se va reconstrui totul pentru un modern centru de afaceri. 

“A fost găsită o soluţie pentru a putea reface şi moderniza clădirea fără a aduce atingere elementelor istorice care o definesc. Este de apreciat că una din marile firme străine încearcă prin acest proiect refuncţionalizarea unei clădiri cu o veche istorie, respectând toate prevederile legislative, după ce fiecare din proprietarii anteriori au abandonat-o”, a declarat pentru pressalert.ro Claudia Bardeau, de la SC Grimming Holding SRL.

Casa de pe strada Gh.Doja FOTO Ştefan Both


Mai mult, proiectul de amenajare a unui centru de afaceri beneficiază şi de finanţare de la Uniunea Europeană.
 

Istoria casei de pe Doja

Casa de pe strada Gh.Doja a fost construită în 1904 de Asociaţia Învăţătorilor, având ca destinaţie internat pentru elevii şi profesorii care veneau la Timişoara. După 1919, Casa Învăţătorilor a trecut în patrimoniul Asociaţiei Judeţene Timiş-Torontal, iar între anii 1940-1944 a oferit adăpost şi copiilor celor refugiaţi din Transilvania. După al Doilea Război Mondial, clădirea a intrat în posesia statului român şi a fost mult timp sediul Inspectoratului Şcolar şi Casa Corpului Didactic. 


Casa a fost cumpărată în urmă cu câţiva ani de contelui Andreas Bardeau. 

Casa de pe strada Gh.Doja FOTO Ştefan Both

Grupul de firme deţinut de contele Bardeau îşi desfăşoară activitatea în judeţele Arad, Caraş-Severin şi Timiş, fiind specializată în producţie vegetală (grâu, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, porumb, orez) şi zootehnie (vaci şi oi), comercializare de cereale şi transport, turism, construcţii şi imobiliare.

Holdingul Bordeau deţine 15.600 de hectare de teren, are în concesiune 5.900 de hectare şi 4.500 de hectare arendate de la proprietari. Contele deţine şi suprafeţe importante de pădure.

A lăsat castelul Kronberg pentru Timişoara

Contele Bardeau este în vârstă de 62 de ani şi a studiat Dreptul. Acesta a lăsat strămoşescul castel Kronberg din Austria ca să devină fermier în România.

"Primele contacte le-am avut cu forumul german din Timişoara, în 1999. După câteva vizite în Banat, mi-am dat seama că România are un potenţial agricol care nu este exploatat. Aşa m-am decis să investesc, fiind sigur că pe termen lung voi avea de câştigat. M-a ajutat mult ambasadorul Austriei, cu care sunt prieten de familie. Pe de altă parte, am avut norocul să găsim aici oamenii potriviţi, am ales să investesc în Banat, pentru că este foarte aproape de Austria”, a declarat Andreas Bardeau, într-un interviu pentru Adevărul. 

Contele Andreas Bardeau Foto


Contele Andreas Bardeau Foto:agrointel.ro
 

Andreas Bardeau este secondat în administraţia afacerii de fiul său, Georg. Contele Bardeau a fost un puternic susţinător al aderării României la Uniunea Europeană şi s-a folosit de toate relaţiile sus-puse pentru a sprijini politic România în cursa pentru integrare. Pe vremea când delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti era condusă de Jonathan Schelee, acesta era un oaspete obişnuit al lui Andreas Bardeau când mergea în zona de vest a ţării.


Pentru susţinere, statul român l-a recompensat cu o decoraţie: Ordinul Naţional "Pentru Merit", în grad de ofiţer, care i-a fost decernat în 2005, la Ambasada Română din Viena.
 

Andreas Bardeau se implică activ şi în viaţa culturală din Timişoara. Este unul dintre cei care a înfiinţat fundaţia Pro Opera, al cărei scop este susţinerea Operei din Timişoara. Prin fundaţie, opera a primit sponsorizări de zeci de mii de euro.


Citiţi şi:

Prima plantaţie de orez din România funcţionează şi după 300 de ani. Vezi unde pleacă orezul produs în Banat GALERIE FOTO
 

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite