FOTO Artiştii au ieşit în stradă alături de angajaţii din industria HORECA: Sunt şapte luni de zile de când noi nu avem din ce să trăim, murim de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii din industria HORECA au protestat în Piaţa Victoriei din Timişoara FOTO Ş.Both
Angajaţii din industria HORECA au protestat în Piaţa Victoriei din Timişoara FOTO Ş.Both

Reprezentanţii sectorului HORECA susţin că nu există nici o statistică care să demonstreze că industria Horeca este cauza principală a creşterilor cazurilor de COVID-19.

GALERIE FOTO

În jur de 300 de persoane, patronii şi angajaţii din sectorul HORECA (barurilor, restaurante, cafenele, hoteluri), alături de organizatorii de eveniment şi artişti au protestat vineri seara, în Piaţa Victoriei din Timişoara. Oamenii sunt disperaţi din cauza măsurilor luate de autorităţi împotriva acestei industrii.  

În urma măsurilor restrictive, industria HORECA a înregistrat un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 80% faţă de primele nouă luni ale anului trecut şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 50% dintre operatori. 

Sunt afectaţi în mod direct de aceste restricţii 400.000 de angajaţi, precum şi aproximativ 210.000 angajaţi ai furnizorilor de produse, materii prime şi servicii, conform statisticilor naţionale.  

Sunt implicaţi şi afectaţi: hoteluri, restaurante, cafenele, baruri, locaţii de evenimente, firme de prestări servicii decoraţiuni, muzică, croitorie, make up, entertainment, furnizori de marfă, utilităţi, producători locali, servicii de transport, ghizi, agenţii de turism. 

Angajaţii din industria HORECA au ieşit în stradă la Timişoara FOTO Both

„Oamenii sunt disperaţi, nu ştiu ce se întâmplă şi vrem să ştim ce se va întâmpla pe mai departe. Vrem să fim auziţi. E dificil atunci când trei zile ţinem deschis, trei zile închidem. Oamenii nu ştiu au de făcut, au stocuri de marfă, datorii, nu pot funcţiona aşa. Şi producătorii sunt foarte afectaţi, petru că nu ne pot furniza marfă. Cerem să fim lăsaţi să muncim, să nu mai fim sancţionaţi odată cu creşterea cazurilor de infecţii. Vrem să fim trataţi ca celelalte sectoare din industrie. De ce e mai periculos să ai invitaţi la o masă 20 de persoane, decât a lucra într-o hală de 200 de persoane, timp de opt ore? De ce această industrie a fost controlată săptămânal, din iunie şi până acum, nu s-au constatat riscuri majore, nu există focare majore de infecţie în niciun restaurant sau hotel, cum sunt în atâtea companii şi instituţii publice, şi totuşi noi suntem singurii sancţionaţi? Vrem să fim respectaţi. Studiile au demonstrat că nu au existat focare la restaurante”, a spus Corina Macri, preşedintele HORETIM. 

Angajaţii din industria HORECA au ieşit în stradă la Timişoara FOTO Both

La protest au participat şi mai mulţi artişti, care se consideră discriminaţi şi marginalizaţi ca urmare a măsurilor restrictive. 

„Avem ani de muncă, ani de studii, studiem de la patru-cinci ani. Asta înseamnă mii de nopţi pierdute şi multe sacrificii. Un artist face repetiţii de dimineaţa până seara, iar după atâţia ani de muncă nu putem accepta să fim discriminaţi, să stăm acasă, să murim de foame. Asta se întâmplă cu noi. Poporul român a fost un popor cald, ospitalier. Ne-aţi transformat în oameni răi, egoişti, izolaţi, antisociali. Vorbesc în numele artiştilor, dar sunt foarte mulţi oameni în situaţia noastră. Prin restricţiile impuse de autorităţi, noi, artiştii, avem şapte luni de zile de când stăm acasă. Sunt şapte luni de zile de când noi nu avem din ce să trăim. Avem familii, avem datorii la bănci, avem părinţi bolnavi. Noi suntem bolnavi. Nu cred că sunt mai mulţi oameni la o nuntă, într-un restaurant, decât sunt în supermarketuri, care de când a început pandemia s-au îmbogăţit, iar noi murim de foame. Ştiţi cumva să fie un hipermarket închis? Că eu nu ştiu. Nu circulă virusul pe acolo. Nu cred că sunt mai mulţi într-un restaurant, decât în fabrici. De ce ei pot să lucreze, iar noi nu. Murim de foame în casă”, a spus cântăreaţa de muzică populară Geta Arghiuş. 

Angajaţii din industria HORECA au ieşit în stradă la Timişoara FOTO Both

Protestatarii au solicitat ca industria Horeca să fie oprită doar dacă toate celelalte sectoare ale industriei vor fi oprite. Limita de 1,5 sau 3 la mie nu se aplică în alte sectoare de industrie, astfel că aceştia solicită sa nu se aplice nici industriei Horeca. 

Se mai solicită anularea impozitului specific şi a impozitului pe venit pentru Horeca, în anul în curs şi anul viitor. 

De asemenea, vor acelaşi program de lucru, aceleaşi condiţii de restricţii sau orar, cu respectarea normelor de siguranţă, pentru  restaurante, locaţii de evenimente, baruri sau cafenele, pe întreaga perioadă a stării de alertă.  

Angajaţii din industria HORECA au ieşit în stradă la Timişoara FOTO Both

Mai solicită anularea impozitelor locale pentru clădirile şi terenurile active în domeniul Horeca. 

Vă mai recomandăm:

Patronii şi angajaţii restaurantelor, barurilor şi hotelurilor ies din nou în stradă. „Nu distrugeţi antreprenoriatul local şi comunitatea!“


FOTO Patronii de restaurante, terase şi hoteluri îşi strigă durerile. „Meniul zilei: şomaj. La desert servim faliment“ 
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite