FOTO Patronii de restaurante, terase şi hoteluri îşi strigă durerile. „Meniul zilei: şomaj. La desert servim faliment“
0Criza economică generată de pandemie şi deciziişe luate de Guvern aduc antreprenorii din domeniul HORECA în pragul colapsului.
Terasele şi restaurantele din Piaţa Unirii din Timişoara au fost închise timp de oră, între orele 17-18, în semn de protest faţă de măsurile restrictive pe care trebuie să le respecte cei din industria HORECA de la începutul pandemiei.
Antreprenorii timişoreni se plâng că sunt în pragul colapsului, astfel că au ieşit la protest.
Zeci ce patroni, barmani şi angajaţi vor să tragă un semnal de alarmă. La toamnă, după răcirea vremii, îi paşte pe toţi falimentul în condiţiile de acum, când nu au voie să servească în interior.
„Vine toamna şi restaurantele încă nu se deschid. Ce o să facem? O să rămână fără job-uri 400.000 de oameni? Doborâm cinci la sută din PIB-ul României? E de ajuns! Ne-am distanţat, acum e timpul să revenim la normal”, spune unul dintre patroni.
„Ne-am adunat aici să ne facem simţită prezenţa. Treaba asta ne omoară, încet, încet. În fiecare zi ne taie o creacă de sub picioare până ne ducem. Ori ne închid total, ori ne lasă să funcţionăm. Înţelegem problema COVID-ului şi distanţarea. Nu înţelegem de ce aşa de multe controale, de ce aşa abuziv... Suntem la 70 la sută mai jos faţă de primele şase luni din anul trecut. În ritmul ăsta nu ştiu dacă mai prindem două luni. Guvernanţii fac în aşa fel încât să intrăm noi în faliment. Iau cele mai radicale măsuri pentru că nu ştiu să ia altele. Din punctul meu de vedere, e cel mai incopetent guvern, de 30 de ani încoace”, susţine un alt protestatar.
„Era cazul să se ajungă şi la nişte proteste, pentru că nu se întâmplă nimic bun în privinţa relaxării. Toată situaţia în sine e gravă. Ne ducem spre faliment. Nu se întrevede nimic legat de deschiderea din interior. Continuă controalele, e ca o vânătoare, arată de parcă au de-a face cu infractori pericloşi şi criminali. Probabil că se vrea ca noi să punem lacătul”, a completat un alt patron.
Protestul de la Timişoara a fost susţinut şi de HORETIM, reprezentanţii secotorului HORECA la nivel local.
„Suntem alături de colegii noştri de la nivel naţional, care au declanşat acest protest împotriva restricţiilor din domeniul HORECA. Suntem singurii care suntem închişi din luna martie, deşi nu există niciun bolnav găsit în restaurante sau hoteluri. Totuşi, noi suntem cei care plătim cel mai greu costruile acestei pandemii. Suntem peste 10 la sută din cei care reprezintă mediul privat în oraş. Suntem în aşteptare, nimeni nu ştie care sunt următoarele decizii ale Guvernului. Dacă nu vom reveni la normal, peste 40 la sută dintre firme au declarat că vor închide. Vrem să semnalăm că nu mai putem merge aşa mai departe. Vrem să funcţionăm normal, să se deschidă şi în interior, să poată funcţiona şi hotelierii, cu respectarea tuturor restricţiilor şi regulile impuse de guvernanţi”, a declarat Corina Macri, directorul HORETIM.
Oamenii spun că nu există argumente pentru blocarea acestui sector, iar Guvernul actual poartă responsabilitatea distrugerii sectorului HORECA prin măsuri total disproporţionate faţă de situaţia reală, astăzi fiind afectaţi în mod direct de aceste restricţii nejustificate 400.000 de angajaţi, precum şi aproximativ 210.000 angajaţi ai furnizorilor de produse, materii prime şi servicii.
“Specialitatea zilei la guvern: Ignoranţă!”, “Ce e mai puternic după ora 24? Virusul sau prostia?”, “Nu COVID-ul ne omoară, ci ignoranţa voastră”, “Specialitatea Orban – 40.000 de firme cu aromă de faliment”, “400.000 de vieţi în pericol fără a fi infestate”, “Domnule Câţu, vă jucaţi cu focul fără să ştiţi să gătiţi”, “Contăm doar când votăm?”, “La desert servim faliment”, “O industrie izolată, fără a fi testată”, “Meniul zilei: Şomaj”, se putea citi printre mesajele protestatarilor.