Farmaciștii adună penalizări și sunt dați în judecată din cauza întarzierii cu care se fac decontările pentru medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele neplătite cu lunile aduc „excursii” în instanță pentru farmaciști
Medicamentele neplătite cu lunile aduc „excursii” în instanță pentru farmaciști

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș a anunțat că a decontat furnizorilor de servicii farmaceutice cu care se află în relație contractuală facturile aferente lunii ianuarie. Nu este vorba de vreo plată făcută în avans, având în vedere că ne aflăm în luna Sărbătorilor de iarnă, ci de banii datorați farmaciștilor pentru medicamentele achiziționate de aceștia la începutul anului curent.

„Plata, în valoare de aproximativ 9.300.000 de lei, reprezintă contravaloarea reţetelor compensate şi gratuite eliberate de către farmacii în luna mai sus menţionată (ianuarie 2011 - n.r.). CJAS Timiş contează pe buna colaborare cu toţii furnizorii de servicii medicale, inclusiv cu farmaciile, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea oamenilor", a precizat Oana Răchitan, purtător de cuvânt al instituției menționate.

Dați în judecată

Reprezentanții farmaciștilor nu sunt însă de acord cu termenul de bună colaborare, mai ales atât timp cât întârzierile înseamnă pentru ei acumulări de penalizări la plata medicamentelor, impuse de distribuitori și pe care trebuie să le plătească practic din propriul buzunar. În plus, depozitarii au început să-și piardă răbdarea și să dea farmaciile rău-platnice în judecată.

„Vorbim despre un adevărat blocaj financiar. Farmaciile se descurcă tot mai greu din cauza acestor întârzieri, achizițiile se fac de cele mai multe ori la înțelegere cu depozitele de specialitate. Nu toți furnizorii sunt însă înțelegători, astfel că se ajunge la plata unor penalizări substanțiale, multe farmacii intrând în blocaje financiare și riscând să dispară", a declarat Liana Drăgan, din partea Colegiului Farmaciștilor Timiș.

Potrivit acesteia, întârzierile care depășesc cu mai multe luni termenele stipulare în contractele încheiate între furnizorii de servicii farmaceutice și CJAS Timiș sunt o obișnuință pentru farmaciști de peste un an. „Sperăm să se ajungă măcar la termenul de 210 zile, prevăzut în contract, mai ales că bugetul pentru sănătate aferent anului viitor a fost suplimentat", a mai precizat Liana Drăgan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite