Fantomele Punctului 11 din Proclamaţia de la Timişoara: "Adrian Năstase a cerut să fim încarceraţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii ’90, Punctul 11, în care se spunea: “Timişoara este hotărâtă sa ia în serios şi să se foloseasca de principiul descentralizării economice şi administrative…”, a fost interpretat că Banatul vrea să se rupă de România.

Societatea Timişoara a aniversat 26 de ani de la citirea Proclamaţiei de la Timişoara, în faţa manifestanţilor anti-comunişti adunaţi în Piaţa Victoriei, în 12 martie 1990. Cele mai cunoscute cerinţe erau la punctele 8 şi 11.

Prima cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive. Această interdicţie se numeşte lustraţie. Cei care au preluat puterea după Revoluţie au făcut tot posibilul să nu le stea în cale această lege. Şi au reuşit.

Punctul 11 a reprezentat un subiect tabu pentru foarte mulţi ani.

Astăzi, mulţi consider că aplicarea ei este singura şansă pentru o Românie puternică. 
 

În anii ’90, Punctul 11, în care se spunea: “Timişoara este hotărâtă sa ia în serios şi să se foloseasca de principiul descentralizării economice şi administrative. S-a şi propus experimentarea în judeţul Timiş a unui model de economie de piaţă, pornind de la capacităţile sale puternice şi de la competenţa specialiştilor de care dispune…”, a fost interpretat că Banatul vrea să se rupă de România. 

S-au făcut progrese mari. Erau vremuri în care nu se putea discuta despre acest subiect. În 1999-2000 am avut o platformă de discuţii, <Provincia>, iar Adrian Năstase, primul ministru de atunci, a cerut să fim încarceraţi. A fost dumnealui acolo până la urmă, prin hoţie. Noi am fi fost prin idei, că vrem să împărţim ţara. Centralizare este reală, regiunile bogate trebuie să dea ceva statului central, dar restul să rămână la noi, e munca noastră, şi vrem să ne dezvoltăm. Uite că nu avem centură. Am putea să o facem cu banii noştri. Nu să stăm cu mâna întinsă la Bucureşti. Ar trebui ca pe toate canalele să conştientizăm oamenii, să punem presiune pe politicieni - ăştia sunt, cu alţii nu putem defila deocamdată. Descentralizarea este foarte necesară. Ea crează locomotive de dezvoltare. Cum există Bavaria, care trage Germania, aşa ar putea să fie Banatul pentru România”, a declarat scriitorul Daniel Vighi, vicepreşedintele Societăţii Timişoara.

Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, este sceptic în ce priveşte aplicarea descentralizării şi regionalizării reale în România. 

Descentralizarea este o problemă politică care nu se poate rezolva deocamdată.  Ea ţine de revizuirea constituţiei. Ori nimeni, nici măcar în perioada USL, când aveau 75 la sută din voturi, nu are de gând să modifice fundamental Constituţia României, care ştim bine că are foarte multe lacune”, a spus Florian Mihalcea. 

Diversiuni securiste de la Bucureşti

Liana Şerban, soţia autorului Proclamaţiei, George Şerban, care a murit în pe 31 decembrie 1998, a povestit despre consecinţele Proclamaţiei de la Timişoara. “Proclamaţia se dorea a fi un document programatic care să stabilească cadrul legal al desprinderii totale şi definitive de vechiul regim. Şi nu numai atât. Acesta a fost obiectivul prioritar. Trebuia distrusă legătura ocultă dintre exponenţii partidului şi Securităţii, care urmăreau menţinerea puterii. Nu s-a cerut pedepsirea lor, ci doar să stea departe de putere pentru câţiva ani”, a declarat Liana Şerban, într-un interviu acordat pentru Cotidianul.

Imediat după citirea Proclamaţiei de la Timişoara, de la Bucureşti a început şi dezinformarea venită pe canale securiste că Banatul urmăreşte secesiunea. 

“Pe postul naţional de televiziune a apărut doar comentariul tendenţios care făcea referire la desprinderea Banatului de ţară. E mai puţin important să amintesc cum a reacţionat George la o astfel de manipulare grosieră. Eram profesoară de liceu, iar elevii au început să îmi povestească despre părinţi plecaţi cu maşina prin ţară şi care spuneau că au fost atacaţi cu pietre doar pentru că aveau număr de Timiş. Un elev mi-a povestit că tatăl său a suferit, fiind în deplasare la Piteşti, o criză de apendicită acută ce necesita o intervenţie de urgenţă, iar medicii l-au trimis să se opereze în Republica Banat”, a mai povestit Liana Şerban.


Citiţi şi:

Ion Iliescu ar putea rămâne fără pensie. Proiect de lege pentru tăierea pensiilor celor responsabilii de instaurarea şi funcţionarea regimului comunist
 

Banatul vrea să fie „fruncea“ la regionalizare: la Timişoara se înfiinţează Liga Bănăţeană

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite