Expert acuzat că a favorizat statul într-un proces cu o miză uriaşă, urmărit penal pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul evaluator Ioan Remus Ursulescu, acuzat de un om de afaceri din Timişoara că a favorizat statul într-un dosar de expropriere, va fi urmărit penal pentru abuz în serviciu. Supus unei anchete, care a trecut inclusiv pe la DNA, expertul a fost declarat nevinovat, dar omul de afaceri a contestat decizia procurorilor în instanţă, obţinând o sentinţă care îi obligă pe procurori să înceapă urmărirea penală a a expertului pentru abuz în serviciu.

Unul dintre cele mai mari dosare de expropriere pentru construirea autostrăzii A1 s-a judecat la Timişoara, unde milionarul bănăţean Adrian Luca a contestat în instanţă valoarea despăgubirilor primite pentru terenul de la marginea Aradului pe care statul i l-a luat în vederea construirii autostrăzii Timişoara – Arad.

Nemulţumit de preţul de 17,94 euro pe metru pătrat oferit de CNADNR pentru expropriere, Adrian Luca a deschis proces în instanţă, cerând un preţ de 91,77 euro/mp.   În cadrul procesului s-au realizat trei expertize, realizate de trei experţi: Alexandru Şipoş – numit de reclamantul Adrian Luca, Ioan Remus Ursulescu – desemnat de CNADNR şi Marian Olariu, desemnat de instanţă. Expertul Ursulescu, desemnat de CNADNR, a stabilit o valoare de 15 euro/metru pătrat, expertul Olariu, desemnat de instanţă a stabilit o valoare de 63,87 euro/mp, iar expertul Şipoş, numit de Adrian Luca a scos un preţ de 89,2 euro/mp, foarte apropiat de solicitarea omului de afaceri.

Expertiza care a cântărit decisiv în instanţă a fost cea realizată de expertul Ioan Remus Ursulescu. Astfel, judecătorii au dispus plata unor despăgubiri de 17,94 de euro/mp, atât cât stabilise CNADNR în primă fază. După ce a pierdut şi recursul de la Curtea Supremă, Adrian Luca i-a făcut expertului Ursulescu plângere la DNA, acuzându-l de abuz în serviciu şi falsuri în întocmirea expertizei.

DNA şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara arătând că „infracţiunea de abuz în serviciu sesizată de dumneavoastră are un caracter subsidiar, fiind reţinută numai în cazul în care fapta funcţionarului public nu întruneşte elementele constitutive ale altei infracţiuni”. La Parchetul Judecătoriei, expertul a fost declarat nevinovat, dar omul de afaceri a contestat soluţia procurorilor în instanţă şi a primit câştig de cauză, sentinţa fiind definitivă.

Astfel, magistraţii Judecătoriei Timişoara au dispus trimiterea cauzei procurorului în vederea începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. „Deocamdată nu ştiu ce s-a discutat în instanţă. Eu nici nu am fost la instanţă, gândindu-mă că dacă procurorul a dat soluţia e în regulă. Probabil că îmi voi angaja un avocat”, a declarat expertul Ioan Remus Ursulescu, după aflarea verdictului dat de instanţă. 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite