Expediţia alpinistului Horia Colibăşanu în Himalaya s-a încheiat prematur. „E ca la tenis. Dacă se accidentează coechipierul, echipa iese din joc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul Horia Colibăşanu a fost nevoit să renunţe la expediţia Manaslu 2015 datorită accidentării partenerului său, slovacul Peter Hamor.

Expediţia Manaslu 2015 s-a încheiat cu un insucces pentru valorosul alpinist timişorean Horia Colibăşanu. În urma accidentării partenerului său de aventură, slovacul Peter Hamor, Colibăşanu a luat decizia să renunţe la merge mai departe.  


„Am primit mesajele voastre de încurajare, după accidentul lui Peter. Vă mulţumim. Peter acum şi-a dat seama câţi suporteri a câştigat în România, în ultimii ani, de când urcăm împreună.
 

A fost un moment dificil, dar nu dramatic. Am avut ghinion. Vă dezvălui, acum, că la începutul lunii martie, cu două săptămâni înainte de expediţie, m-am accidentat la picior, la un antrenament la fotbal. Am avut dureri, am întrerupt antrenamentul pentru Manaslu; Peter s-a supărat un pic, a fost cu emoţii. În altă tură de antrenament, în Făgăraş, iarna asta, m-am rănit la o gleznă. Dar, cu muncă, efort şi noroc, mi-am revenit.
 

Stresul, oboseala, presiunea – toate au dispărut când am ajuns în tabăra de la baza Manaslu, week-endul trecut. Mă simţeam puternic, încrezător, cu chef. Eram în formă ideală. În schimb, Peter avea dureri tot mai mari la coaste, în special la efort. Am luat amândoi cea mai bună decizie: să îl vadă un medic specialist”, a transmis Horia Colibăşanu, de la Kathmandu.

Rana lui Peter Hamor este suficient de serioasă cât să-l ţină, acum, departe de munte. 

“M-am găsit în punctul unei decizii – a mea. Rămân şi eu departe de munte? Eu şi Peter funcţionăm ca o echipă: împărţim munca, efortul, dar mai ales riscurile care vin odată cu altitudinea, extenuarea şi condiţiile extreme. Dacă nu ai un partener de coardă, acestea se pot cumpăra. De zece ani, urc fără Sherpaşi de altitudine – un sprijin major, mai important decât butelia cu oxigen. Sherpaşul de altitudine face diferenţa dintre succes şi eşec, dintre viaţă şi moarte. De zece ani, merg pe formula echipei. Împreună cu Inaki şi Peter am urcat jumătate din cei 14 optmiari ai planetei”, a spus Colibăşanu.
 

O schimbare de strategie, în ultimul moment, presupune un uriaş efort logistic şi financiar. Dar să găsească un partener de coardă de bază, cu obiectiv comun, într-un timp foarte scurt, e aproape imposibil. 


“Nu funcţionează ca la casting. E ca în tenisul la dublu: dacă coechipierul se accidentează, echipa iese din joc. Astfel, sunt nevoit să rămân şi eu, acum, departe de munte. Le mulţumesc partenerilor financiari, sponsorilor, partenerilor media, prietenilor! Vă mulţumesc tuturor!”, mai transmis alpinistul.

Citeşte şi:

Veşti neplăcute de pe Himalaya. Horia Colibăşanu a coborât de pe munte cu elicopterul medical

Veşti de la alpinistul Horia Colibăşanu, de pe Himalaya: “E foarte multă zăpadă. Drumul spre tabăra de bază e inaccesibil patru-cinci zile”

EXCLUSIV Ce duce cu el un alpinist la peste 8.000 de metri altitudine. Horia Colibăşanu pregăteşte bagajul pentru expediţia din Himalaya

Coborâre extremă cu schiurile de la 8.000 de metri pentru medicul stomatolog din Timişoara

INTERVIU Adrenalină cu cel mai mai bun alpinist român al momentului: Horia Colibăşanu. La Babele l-au alergat urşii, la Pamplona, taurii

FOTO Alpinistul Horia Colibăşanu, după ratarea obiectivului Everest 2014: “Aveam de ales între păstrarea degetelor şi cucerirea vârfului”

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite